Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

3 maj 2021

Alla tandläkare och tandtekniker skall betala en avgift till Läkemedelsverket på 30.000 kr för produktion av tandtekniska arbeten

Bodel Sjöholm

Tandtekniker och International President för Oral Design International Foundation

Läkemedelsverket har lämnat ett förslag till Socialdepartementet angående en registreringshöjning. Tillsynen av medicinteknisk produktion ska utökas markant och innebär givetvis att det kommer bli flera besök/inspektioner på våra laboratorier/kliniker.

Kostnaden för detta planeras till 30.000 kr per år per enhet. Det är en höjning på ca 1400% som man rättfärdigar med att man bygger ut kontrollverksamheten som skall bli mer aktiv med fler anställda, kontor, utrustning med mera. Det sägs att 75 miljoner kr skall investeras i denna kontrollverksamhet.

För tandteknikernas del kan det vara tungt med en så hög avgift. De flesta tandtekniska laboratorier, nämligen 80%, är 1-2 mannaföretag.

Läkemedelsverket borde se till antalet anställda när man plötsligt börjar debitera en så hög avgift. Särskilt som flera större företag, till exempel Praktikertjänst och Nordentic, har många labb men är organiserade så att alla tandtekniker hamnar under ett tak/en juridisk person. Det kan inte vara rättvist att ta ut samma avgift för ett stort företag som för ett litet labb. Läkemedelsverket borde här se till storlek/omsättning.

Som en följd av denna avgiftshöjning får man räkna med prishöjningar från de tandtekniska laboratorierna, speciellt från de mindre företagen.

Att arbeta med tandtekniska produkter som skall sitta i munnen innebär en del förpliktelser.

”Det finns inget i det nya regelverket som motsäger den tolkning vi tidigare gjort gällande tillverkaransvar för en specialanpassad produkt. Om produkten tillverkas specifikt för en viss patient efter en anvisning upprättad av en läkare eller annan behörig person så är det en specialanpassad produkt. I fallet med tillverkning av kronor på tandläkarklinik så kvarstår vår tolkning att tillverkaren (tandläkare eller tandtekniker) då ska upprätta en förklaring och registrera sin verksamhet hos Läkemedelsverket.”

Dessutom måste alla labb ha en behörig/utbildad tandtekniker som ansvarar för produktionen.

Kontrollerna för att fastställa om labb och klinik är registrerade tillverkare hos Läkemedelsverket kommer säkert att ske i samarbete med Försäkringskassan.

Nästa sak är att nästan alla tandtekniker har någon form av kvalitetssäkring, Vi på Free Way Space Dentalteknik var först i Sverige med att ISO-certifiera företaget 1998. Det är så länge sedan – 23 år. Då fick vi veta att detta var obligatoriskt, alla inom tandvården skulle  kvalitetssäkra sina processer för största patientsäkerhet.

Jag kanske har fel, men det verkar inte som tandläkarna har haft samma krav på sig. Jag skulle gärna vilja veta om det är så?

Bodel

 

Bodel Sjöholm är tandtekniker och International President för Oral Design International Foundation.

Bodel Sjöholm

Tandtekniker och International President för Oral Design International Foundation

Bodel Sjöholm är tandtekniker och International President för Oral Design International Foundation.

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera på vårt nyhetsbrev