Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

7 mars 2023

Idag firar jag 10 år av bloggande

Bodel Sjöholm

Tandtekniker och International President för Oral Design International Foundation

Jag skrev min första blogg på Dental24 den 19 mars 2013 och när jag idag tittar igenom alla dessa inlägg är en hel del av dem fortfarande relevanta. På tio år kan det ske väldigt mycket eller ingenting alls, som det gjort inom olika områden.

De första blogginläggen handlade om digitalisering och på det området har det hänt mycket i den dentala världen till det bättre för både patienter, tandläkare och tekniker. Men vi ser även att den traditionella delen fortfarande behövs när det gäller riktigt hög estetisk, individuell tandvård.

Ett annat tema som jag ofta återkommit till är att försöka inspirera fler svenska tandtekniker att delta i kurser runt om i världen och inte bara nöja sig med företagskurser (produktinfo) i Sverige.

Redan i juni har protestekniker sitt livs chans att se Richard Greenlees från Nya Zeeland. Det blir ett otroligt inspirerande föredrag av en fantastisk tandtekniker, se mer på www.oraldesign.org. Detta 2-dagarssymposium vänder sig till både tandläkare och tandtekniker som har höga estetiska vyer. Missa heller inte kursen om folielaminat av Sebastien Mosconi. Här får ni veta när ni skall använda folielaminat och när ni ska använda digital teknik. Att göra tunna, digitalt framställda fasader på en tand som inte är perfekt i färg när det gäller underlaget är svårt. Skiktade fasader blir mer individuella i både färg och utseende, även om det är mer ekonomiskt att göra dem digitalt.

Något jag observerat sedan några år tillbaka är att också tandtekniker från utvecklingsländer som man inte förväntar sig högestetiska arbeten av har kommit ifatt oss i västvärlden, mycket pga grupperingar på sociala medier som Instagram, Facebook och Youtube. Tillgänglighet på kunskap inom dentalområdet har blivit mycket enklare. Det är fantastiskt!

Mitt bloggande har varit kul då jag fått kontakt med många och fått ett stort nätverk inom tandvård men även på andra områden.

Allt har sin tid och jag känner att det är dags att sluta och möjligtvis komma med separata bloggar när det känns aktuellt. Jag kommer fortfarande att finnas kvar på Tandteknikerforum på Facebook tillsammans med Mats Lindblom.

Jag är stolt över att ha vågat ta i surdegar och känsliga ämnen som skapat debatt.

Det finns så mycket roliga saker att göra i livet och det är dags nu.

Varför vänta med att göra saker. Man vet aldrig vad som sker och plötsligt har man väntat för länge.

Jag har varit pensionär ett tag nu och har så mycket att göra. Det var lugnare förr när jag arbetade som Tandtekniker.

Nu närmast väntar en cruise i Asien. Jag har länge velat komma tillbaka dit då jag vistas en del där i samband med kurser/utbildningar. Dessutom vill jag besöka några andra länder som jag besökt i mitt arbete, såsom Kina, Japan Taiwan, Thailand, Kambodja och Malaysia mfl.

 

 

Jag bor inte i Sverige längre men jag har ett fokus på hela Europa och övriga världen i min roll som  koordinator/president för Oraldesign. Vi letar hela tiden efter nya fantastiska medlemmar som är så duktiga att de vill dela med sig av sin kunskap förbehållslöst.

Jag vill speciellt tacka Gunilla Ekholtz för all din ovärderliga hjälp under åren.

Jag vill även tacka alla som har hört av sig under åren med synpunkter, både positiva och negativa, och dessutom kommit med förslag på ämnen att ta upp.

Tack!

Vi ses någonstans i den dentala världen!

Bodel Sjöholm

 

Bodel Sjöholm är tandtekniker och International President för Oral Design International Foundation.

Läs några av Bodels bloggar.  Några av dem är bland de mest visade på Dental24:

Bodel Sjöholm

Tandtekniker och International President för Oral Design International Foundation

Bodel Sjöholm är tandtekniker och International President för Oral Design International Foundation.

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev