Vem vill ha brunt tandkött? Inte alla men några.

Året är 2020 och vi fortsätter att göra våra proteser och implantat med gingivaersättning med utgångspunkt från att alla har samma färg på tandkött/gingiva som vi med nordiskt utseende.

Detta fortsätter samtidigt som vi har en stor invandring med människor/patienter som inte liknar oss när det gäller hud och tandkött. Själv blev jag medveten om detta för ca 20 år sedan då jag skulle demonstrera gingivaporslin i USA. Det tog mig ca 15 minuter att inse att jag inte hade några ersättningar att visa för 50% av tandteknikerna som kom och tittade. Jag känner fortfarande av obehaget som sköljde över mig.

Det kanske är dags att normalisera för färgtagning när det gäller proteser och implantat med gingivaersättning.

Det borde finnas ett standardkit innehållande 4-5 protesbasmaterial som går i rätt ton med de olika färger som representerar jordens befolkning.

För porslinsersättningar finns det bra gingivaporslin. Ivoclar har en väldigt bra färgskala för gingiva.

Det finns några tandtekniker i norden som färgar in basen, det vill säga innan de sätter ihop kyvetten lägger de olika färger i skikt, efter färgtagning.

 

  • Egna färgprov

  • Blandkopp

  • Applicering i kyvett

Man undrar om rosa färg på protesbasen är universell för hela världen? Detta är något som producenterna borde ha arbetat med för länge sedan.

Jag hade förmånen att se hur man gör fungerande och infärgade proteser under en längre tid och resultaten är/var fantastiska. Det är svårt att göra en bra protes och det är en nisch som saknas i Sverige.

Dessutom är gingivapartiet högglanspolerat, vilket gör att färgen syns ännu tydligare. Man får se efter hur patientens tandkött ser ut speciellt om man gör en delprotes. Anledningen till att många inte vill matta ner protesytan är att det blir svårare att rengöra för patienten, men man får väl ändå utgå ifrån att de flesta patienter har en normal munhygien.

Här ser man tydligt att tandköttet inte ska vara högglanspolerat för att få samma reflektioner som patientens egna.

Om priset är en anledning till att vi inte gör detta så säger jag bara en sak – HÖJ priset med hänsyn till tid och materialkostnad. Det kanske motsvarar 2000 kronor för material och tid. Det är vad man i vissa fall lägger på ett besök hos frisören. En protes skall man ju ändå ha ett bra tag!

Ett fantastiskt protesarbete av Alessandro Tiraboschi. Vem har inte lust att betala mer om man får ett sådant arbete som lyser av yrkesstolthet.

Bodel

Bodel Sjöholm är tandtekniker och International President för Oral Design International Foundation.

Senaste inläggen