Mitt bästa event ever!

Efterspelet av Corona leder till nya vägar att träffas och arrangera event. Ur något dåligt kommer något gott.

Jag har arrangerat mässevent, symposium, tandteknikerdagar och tandteknikertorg för tandtekniker och mycket annat under minst 30 år i Sverige och utomlands. Jag fick frågan av en vän vilket event som är det bästa jag har haft del i?

Utan tvekan Swedental 1994.

Då arrangerades för första gången ett stort tandteknikerprogram i samarbete med Tandläkarförbundet (Anne-Charlotte Nackstad), Svenska Mässan (Inger Lundahl) samt jag själv från Tandteknikerförbundet.

Vi hade dessutom en överenskommelse med Tandläkarförbundet att vårt förbund skulle få nästan hälften av avgiften som tandteknikerna betalade för att delta i det vetenskapliga programmet. Det gjorde att vi hade en liten kassa för att engagera intressanta föredragshållare som dessutom ställde upp på kompispriser.

Om jag inte minns helt fel kom det 360 betalande tandtekniker. Så många deltagare har det aldrig varit varken före eller efter.

Vi hade ett superprogram med bl a Klaus Müterthies, Willi Geller, John Ness och Ole Petter Våge.

Det var början och mycket har hänt sedan dess. När Oraldesign firade sitt 25 års-jubileum var det enkelt att få sponsorer. Vi lyckades få ihop över en miljon kronor vilket innebar att alla medlemmar kunde samlas och fira med vår Maestro Willi Geller.

I dag finns inte den ekonomin varken hos våra sponsorer eller i den dentala världen i övrigt.

Den som driver möten/event i dag måste vara stark, ha bra marknadsföringskanaler och bra kontaktnät till både sponsorer och deltagare.

Det finns en uppsjö av event som konkurrerar om deltagarna. Personligen tror jag att det av ekonomiska skäl kommer att bli färre deltagare efter Corona.

Positivt med Web-seminarier 

Det positiva är web-seminarier som säkert kommer att bli mycket vanligare både bland större företag och mindre grupper. De är billigare och ibland till och med gratis. Dessutom kan alla ta del av dem, även anställda som kanske inte får chans att delta på arbetstid.

Man kan också enkelt logga in hemifrån. Web-seminarier smittar men man blir inte sjuk! De är inspirerande och ett miljövänligt alternativ som säkert passar många. Web-seminarier är redan jättestort. Här lägger jag in en länk om ett web-seminarium från GCI med Dr.Douglas Terry, Huston, Texas som jag skickade till några tandläkare. Här är bara några i mängden av alla de web-seminarier som erbjuds i branschen.

Idag ser vi web-seminarier eller möten som ordnas mellan enskilda tandtekniker som vill träffas och utbyta erfarenheter trots att man bor i olika ändar av världen. Dessutom kan man länka in någon som håller ett föredrag. Man behöver alltså inte vara på plats men jälvkslart är det roligast att få träffas.

På FB-sidan Tandteknikerforum kommer vi att lägga ut fler web-seminarier.

Sätten att arrangera event digitalt och ”in real life” kommer nog att förändras ännu mer i efterdyningarna av Corona.

Lab day i Chicago har jag besökt och varit del av ett 20-tal gånger. Det mötet är upplagt på ett sätt som gör att alla utställare har tillgång till en viss bordsyta, vilket gör att alla har råd att ställa ut. Ingen sticker ut. Olika företag har också kurser och föreläsningar som är kostnadsfria för att alla skall kunna delta. Vissa av kurserna är poppis och måste bokas i förväg. Demo mm kan man hitta på nätet och är man registrerad får man en tidning med hela programmet.

Vi gjorde en variant på detta ett år i Göteborg med ett tandteknikertorg där vi byggde upp en yta där man kunde testa nya material och porslin mm och företagen som deltog hade sin utställning på vanliga bord. Det blev jättebra tack vara Anna-Lena Friberg på Svenska Mässan i Göteborg. För henne finns inga problem bara möjligheter och det gillar jag.

En sak som jag själv saknar i dag är alla små prylar och tandtekniska instrument, saker som var kul att se och testa. Nu för tiden ser man mest bara stora maskiner och programvaror mm.

Om man vill se så mycket som möjligt ska man åka till IDS i Köln. Man bör planera vad man vill se och ha de bästa gympadojjorna på. Det är stort och orken tryter.

Nästa år i juni ska Oraldesign ha ett Symposium utanför München i Chiemsee.

Jag kommer att lägga ut en pdf-fil med programmet på FB på Tandteknikerforum samt på Dental24. Passa på! Ta chansen och åk på något speciellt som kommer att ge dig inspiration under lång tid.

Bodel

 

 

Senaste inläggen