Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

23 april 2012

90-sek. kronpreparationstekniken

Gordon Meland

Odontolog (Pensionär)

Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge!

Ni som följt de två senaste krönikorna vet att det ska handla om 90-sekunders preparationstekniken denna gång.

Bakgrunden till de föregående krönikorna som tog upp hur människor vanligen reagerar inför nyheter som ställer gamla kända beteenden på ända är att jag hoppas att några kollegor ska pröva tekniken ”hands on”. Annars är risken att hjärnan förkastar metoden innan den handgripligen prövats.

Tekniken bygger på ett antal sedan länge kända faktorer:

 

  1. Skärande bearbetning är snabbare än slipande.
  2. Skärande bearbetning utvecklar mindre värme än slipande.
  3. Bearbetning av hårdare material t.ex emalj och stål, utvecklar mer värme och slöar ner verktygen snabbare än bearbetning av mjukare material t.ex dentin och aluminium.
  4. Skären på ett skärande instrument skall rotera mot avverkningsriktningen och med skäreggens avverkningssida roterande med rotationsriktningen.
  5. Underminerad emalj spricker och faller loss från tanden.

 

 

  1. Innebär att du ska undvika att preparera med slipande instrument, dvs diamanter. Välj ett skärande instrument, dvs ett borr. Om du väljer ett 1158-borr har du fått ett idealiskt borr för de flesta preparationer. Det är spiralskuret, topprundat, non cross cut, dvs det lämnar inga ränder på preparationen som kan ge upphov till distortioner i avtrycket och det har en diameter på 1,2 mm vilket ger tandteknikern möjlighet att framställa en krona som inte blir överkonturerad typ plåtburk på en gärdsgårdsstör. Kronan blir lättare för patienten att hålla ren och risken för patologi i övergången mellan tand och ersättning minskar.
  2. Punkten 2 tar jag mig friheten att anse som ett axiom.
  3. Punkten 3 betraktar jag på samma sätt som punkt 2.
  4. Om du betraktar ett borr ifrån borrskaftändan ser du att de skärande bladen är riktade åt höger, dvs medsols. Sätter du i ett borr i highspeeden och betraktar borret från samma håll som beskrivits ovan och låter borret rotera långsamt ser du att borret roterar medsols! Medsols är den ”rätta” rotationsriktningen när du använder skärande instrument. Det gäller även elmotorer. Var observant på att du inte kör elmotorn baklänges! Att du känner till detta är av avgörande betydelse vid allt arbete med roterande, skärande instrument. Borren måste rotera åt ”rätt” håll! Eftersom borren snurrar medsols skall borrmaskinen (rörelsen din hand beskriver) föras motsols!!!!!
  5. Placerar du borret i emalj-dentingränsen kommer skäret, när det roterar, att först avverka en dentinspåna (det mjukare materialet), underminera ett antal emaljprismor (det hårdare materialet) som då med automatik lossnar från tanden utan att du bearbetat dem.

 

För att preparera en fullkrona för du således borrmaskinen ett varv motsols runt tanden i förhållande till själva borrets rotationsriktning, under emaljen (underminerar denna) så att den faller av av sig själv och du skär av dentintubili endast en gång.

 

Materialet i dentintubili är levande och hänger ihop med pulpan. Innehållet i dentintubuli ”tycker inte om” att skäras av om och om igen, viket är fallet om du preparerar på ett konventionellt sätt. Jämför hur det var på den tiden man kuperade svansen på bl.a boxerhundar. Tänk dig att du lägger hundens svans på en skärbräda, började en liten bit från svansspetsen och skär av en centimeter i taget! Hunden blir inte glad, närmast vansinnig innan du nått fram till rätt ställe – samma gäller för pulpan!

 

Samma regler gäller vid hårdvävnadskirurgi som vid all annan kirurgi: snabbt in och snabbt ut ger färre efterbesvär.

 

Vinst med 90-sekunderstekniken: kortare ingreppstid (vi dödar varken pulpan eller patientens entusiasm), mindre värmeutveckling, mindre trauma för pulpan och alla inblandade samt mindre slitage på verktygen.

 

En studie av tekniken gjordes på Tandläkarhögskolan i Huddinge någon gång i skarven mellan 70- och 80- talet. Studien pekade på mycket fina resultat med 90-sekunders preparationstekniken. Av någon anledning kom ändå inte tekniken ut på marknaden. Jag förmodar att orsaken till det står att finna i det som beskrivs i mina två föregående krönikor…

 

Är du intresserad av att lära dig mer om hur det går till kan jag tillhandahålla häften med bilder som i detalj beskriver tekniken. Önskar du bli ägare till ett häfte ringer du på telefon 070 21 31 201.

 

Nästa krönika kommer att handla om hur du kan kantskära 0,5 till 1,5 mm subgingivalt utan att få en blödning. Jag kommer att beskriva hur du på ett enkelt sätt kan ta bitningar som gör att du minimerar antalet inslipningar på grund av för höga ersättningar och vilken typ av borrmaskin som är att föredra vid preparation, highspeed eller elmotor med uppväxlat vinkelstycke.

 

Tänk lateralt, gå hem och pröva. You never know before you have tried!

 

Lycka till!

Gordon M

 

Gordon.meland@gmail.com

Tel. 070 21 31 201

Gordon Meland

Odontolog (Pensionär)

Odontolog, Trafikflygare mm och nu till sist Pensionär

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev