Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

17 februari 2016

Är din tunga en globetrotter

Bodel Sjöholm

Tandtekniker och International President för Oral Design International Foundation

Det finns ett stort livsnjutande område i den översta delen av människokroppen där man kan säga att det inte bor fördomar eller förutfattade meningar.

Detta speciella område är tungan i din mun och dina smaksinnen. De bryr sig inte om var det du äter kommer ifrån, endast hur det smakar och förmedlar detta vidare.  Oftast gillar vi nya intryck så länge de upplevs som positiva och stimulerar matlusten.

 

Vi svenskar är unika när det gäller mat, vi tar intryck från andra länder och kulturer och vi tar med oss mat från alla våra resor hem till vårt kök.

Det finns bara ett land som är lika oss och det är USA. Skillnaden är bara den att vi lagar och de hämtar hem mat eftersom det är billigare än laga.

I Sverige finns ett genuint intresse för mat både bland kvinnor och män.

I mitt andra hemland Spanien är man mer konservativ såvida man inte bor i Madrid eller Barcelona. Man är väldigt försiktig med utländsk mat. Det enda som man kan få nästan överallt är pizza och kinamat. I min lilla by är det omöjligt att köpa utländska viner och matvaror från t ex Asien. Det finns endast inhemska spanska produkter och vill vi ha något annat får vi åka till Costa del Sol.

Möjligen kan El Corte Inglés (Spaniens NK) ha ett begränsat sortiment av utländska matvaror i Cadiz. För några år sedan jublade vi när vi fick i vår lilla by!

Många av de spanjorer jag känner tycker att det är onödigt att resa runt i hela världen. De förstår inte varför jag flänger runt när allt som behövs finns precis där jag bor. För några år sedan träffade jag några spanjorer i ett litet samhälle som heter La Muela som inte ligger så långt från oss och det visade sig att en av männen aldrig hade varit i Sevilla som ligger 1½ timma bort med bil.

Det får en att tänka att desto mindre man ser och vet desto lyckligare är man. Eller är det en myt? För min egen del är jag nyfiken och tycker att nya kontakter berikar var de än finns i världen.

När man har vant sig till närheten till resten av världen är det svårt att vara utan den.

 

Bodel
bodel@oraldesign.se

 

Bodel Sjöholm är tandtekniker och Country Manager för Elysee Dental. Hon är också International President för Oral Design International Foundation.

Bodel Sjöholm

Tandtekniker och International President för Oral Design International Foundation

Bodel Sjöholm är tandtekniker och International President för Oral Design International Foundation.

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev