Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

6 februari 2018

Att förändra sitt liv eller att globalisera sig själv

Bodel Sjöholm

Tandtekniker och International President för Oral Design International Foundation

Det hela började för länge sedan, som en dröm om att vi i framtiden skulle kunna bo någonstans i Portugal eller Spanien.

För sex år sedan började vi gå på utlandsmässor, vilket är väldigt informativt och kontaktskapande. Det är en god hjälp för att så småningom komma fram till vilket land som passar ens förutsättningar bäst.

Det har varit en hel del planering genom åren men vi tog tag i det på riktigt förra året då vi renoverade och sålde vårt hus, vilket innebar ganska mycket arbete!

Dessutom hade vi en klinik och ett labb som skulle säljas.

Vi hade tur och en ung, ambitiös och duktig tandläkare som är estetiskt inriktad (precis som vi) tog över kliniken. Vem som skulle ta över vårt livsverk var viktigt för oss med tanke på våra patienter, varav många är våra vänner. Vi vill deras och vårt eget bästa eftersom vi vill gå där i framtiden. Det kan ta tid att hitta en ersättare så det gäller att ha ett stort kontaktnät.

Om det är jobbigt eller ej att flytta beror helt på hur mycket du äger och om du har lust att göra dig av med en del av dina prylar. Det är en mindre chock med alla saker man samlar på sig. Vi har skänkt bort, lämnat till återbruk och Frälsningsarmén. Vänner och bekanta har tagit en del. Vi har behållit det vi tror vi kan ha användning för. Det kändes överväldigande med alla ägodelar och det är ganska skönt att slippa en stor del av dem!

Befriande är ordet.

Jag rekommenderar alla att städa med jämna mellanrum och aldrig stoppa undan saker som kan vara bra och ha. Efter en sådan här process tänker man sig för mer än en gång innan man köper något nytt. Alla dessa saker som man inte använder blir till slut ett hot mot friheten!

Var vill jag bo?

Det är ganska viktigt att ta reda på så mycket man kan om platsen där man vill bo, i vårt fall Algarvekusten. Eftersom vi skulle ta med vår båt var det viktigt med en bra hamn. Det finns några alternativ, men vi bestämde oss för Lagos som är ett internationellt ställe som fungerar året runt. Här samlas människor från hela världen. Staden har 35 000 invånare och här finns alla bekvämligheter. Lagos motsvarar nästan Ängelholm, som vi lämnade.

Dessutom finns det en annan sida som gör att det inte bara är att flytta. Man måste avsluta allt man har i Sverige och dessutom ha kunskap om de regelverk som gäller i det nya landet. I vårt fall har vi haft hjälp av advokater samt rådgivningsbyrån BDO och vi känner att det har varit nödvändigt för att allt ska gå smidigt. BDO har kontor både i Sverige och Portugal och kan regelverken. Det är väldigt mycket som skall registreras och det bör man ta hjälp med. Det handlar om allt ifrån nytt skattenummer, bankregistrering och registrering av lagfart och annan formalia. Vi är nu EU-medborgare bosatta i Portugal. Extern hjälp behövs också när man köper sitt boende eftersom det finns många fällor på fastighetsmarknaden.

Jag är nu EU-medborgare bosatt i Portugal

Jag är nu EU-medborgare bosatt i Portugal

Facebook har också varit till stor hjälp. Här på Algarve finns flera olika grupper där man kan få hjälp av olika nationaliteter, mest svenskar, som har haft liknande problem. Det kan gälla allt ifrån bilimport till en bra rörmokare. Dessa Facebook-grupperingar finns på alla platser så om du skall flytta, gå in och sök på grupper, t ex svenskar i Lagos, svenskar i Portugal. Man märker snart om det är en bra grupp. Det finns också grupper som t ex är ute och ser sig om på cykel. Jag är säker på att om du söker något speciellt så hittar du det!

Dessutom finns Rotary, SWEA och liknande organisationer på många ställen.

Det är roligt att upptäcka att så många pensionärer vågat ta steget och flytta utomlands. Många får ett bättre liv för sin låga pension och andra njuter av ett bättre klimat för sin artros eller andra krämpor.

Det finns också barnfamiljer som vill ha ett bättre liv, lunken här är är lite behagligare. Det finns således alla sorters anledningar och människor för en flytt.

Minimilönen i Portugal är 5800 Sek i månaden och det innebär att det är billigt att t ex anlita hantverkare här. Vill man själv arbeta så blir lönen förstås avsevärt lägre än i Sverige.

Själv arbetar jag med projekt för olika labb/dentalfirmor från olika ställen världen. Det passar mig bättre eftersom det finns så mycket annat jag vill göra. Det passar mig också att arbeta under vinterhalvåret och dessutom har jag ansvaret för Oraldesigns medlemsmöte i Spanien i september. Kul!!

Människor här är mycket vänliga och kriminaliteten ligger på en låg nivå.

Nu sitter vi här på terrassen, njuter av utsikten och varandra och smider planer på vad vi skall hitta på i vårt nya hemland.

En sak är klar. I slutet av april seglar vi från Lagos in i Medelhavet för en massa trevliga stop med målet att hamna i Kroatien.

I love my life!

Bodel

 

Bodel Sjöholm är tandtekniker och International President för Oral Design International Foundation.

Bodel Sjöholm

Tandtekniker och International President för Oral Design International Foundation

Bodel Sjöholm är tandtekniker och International President för Oral Design International Foundation.

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev