Att mäta klinisk kvalitet
Att enkelt mäta klinisk kvalitet är ämnet för denna krönika.
Att ha ordning på papperen och alla instruktioner på svenska är viktigt, men av avgörande betydelse är resultatet av tandvårdspersonalens insatser. Vad ledde till hälsa respektive ohälsa och vad kan vi lära?
Det är lätt att mäta klinisk kvalitet!
Under många år har det talats om kvalitet, kvalitetssäkring, kvalitetsutveckling, avvikelsehantering, totalkvalitet m.m..
Det har handlat om att ha alla rutiner dokumenterade, ordning på alla informationsblad, underhåll och kontroll av alla apparater t.ex. autoklav, härdlampor etc.
Vad jag saknat är ett mått på den kliniska kvaliteten. Ett enkelt mått på hur jag med mina åtgärder och patientens egna insatser ska lyckas med att förebygga ”haverier”. Samma tanke som inom flyget, där varje tillbud och olycka utreds, tills man funnit orsaken och sätt att förhindra att det inträffar igen och att alla piloter har fått tillgång till hela materialet.
För cirka tjugo år sedan hade jag glädjen att under en tid få vara klinikchef för Folktandvårdskliniken i Nässjö. Mitt uppdrag var att utveckla kliniken ur alla aspekter: Trivsel, ekonomi, flödesplanering och kvalitet. Verktyget som jag använde heter KAIZEN, ett japanskt ord som betyder ”ständig förändring till det bättre”.
En av grundarna till verktyget Kaizen var W.E. Deming. Han hade som mantra att ”på Gud tror vi, alla andra måste visa mätvärden”.
Det gällde alltså för mig att komma på ett enkelt sätt att mäta i första hand kvalitet. Sättet att mäta måste vara enkelt. Det jag kom fram till är följande och det har visat sig fungera väl.
Mät antalet egna akuta revisionspatienter i procent av revisionsklientelets storlek. Sortera bort utifrån kommande trauma.
En revisionspatient har jag definierat som en patient vilken genomgått fullständig undersökning och behandling under de senaste tjugofyra månaderna.
Vi mätte varje vecka och antecknade anledningen till att någon behövde söka oss akut. Anledningarna var tyvärr många, men efter några veckor blev det tydligt att det var två anledningar som klart dominerade:
- Fraktur av tand
- Tandvärk
Av alla de orsaker till akutbesök vi fann, valde vi att fokusera på den anledning som vi upplevde vara mest pinsam för oss och mest smärtsam för patienten, nämligen tandvärk. Går en patient regelbundet till sin tandläkare för fullständig behandling ska denne inte behöva komma akut mellan revisionerna! Är anledningen dessutom tandvärk borde det framstå som rent pinsamt för vårdgivaren.
Sista timman på fredag samlades personalen för genomgång av veckans akuta patienter. De team som haft patienter med tandvärk hade förberett sig inför mötet genom att gå igenom de aktuella journalerna för att se om de kunde spåra var anledningen till det aktuella problemet uppstått. Ofta kunde man finna i daganteckningen förd några år tidigare: ”Patienten informerad om den tveksamma prognosen”. Vad drar man för slutsatser av det? Vad gör man för att inte mönstret ska upprepas? Vad kan man lära av detta? Drag gärna dina egna slutsatser!
När det gäller frakturer är min uppfattning att det är en iatrogen skada såvida inte orsaken är yttre våld.
Använder vi vårt fiberljus och håller det nära varje enskild tand är det med lite vana lätt att förutsäga var nästa fraktur kommer att inträffa. Som bekant expanderar gamla amalgamfyllningar och ger en förspänning inne i tanden. En dag när patienten biter i en färsk sockerkaksbit går en kusp av.
Observera att grundproblemet inte var sockerkakan!
Det en del av vårt ansvar att förutse en fraktur och med ord få patienten att förstå så att denne vill ha det han/hon behöver för att på sikt slippa ”haverier” och onödigt höga vårdkostnader orsakade av att vi har avvaktat för länge eller inte haft den verbala förmågan att investera i det som patienten verkligen behövt.
Är någon intresserad av hur statistiken över egna akuta revisionspatienter kan se ut har jag några gamla registreringar kvar. Kontakta mig i så fall via mail eller på telefon 070 21 31 201.
Börja mät, det finns så mycket att lära till glädje för såväl patient som team.
Lycka till!
Gordon
Ps. Om du önskar en mentor eller hjälp med utveckling av din verksamhet, ser jag det som en förmån om du kontaktar mig! Ds
Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.