Att ta det man har och göra det bättre
Efter en fantastisk sommar står hösten för dörren med en möjlighet för den som önskar och vill satsa på att uppleva en nytändning på jobbet – utan en massa kostnader.
I en förening som jag frekventerar träffas vi varje måndag och lyssnar till ett aktuellt föredrag. Fram till valet i september har vi erbjudit representanter för alla politiska partier möjlighet att presentera vilka förändringar de vill genomföra om de kommer till makten.
Hittills är det slående hur mycket de har gemensamt eller uttryckt på ett annat sätt: hur lite som skiljer dem åt.
En sak som alla har gemensamt är att det måste till mer pengar! Mer pengar till skola, vård, omsorg etc. Inte något av partierna har hittills berättat att de i sitt program har en punkt där de vill satsa på att undersöka om det inte skulle kunna gå att göra saker och ting på ett annat sätt. Kortare uttryckt: ta det man redan har och göra det bättre.
Journalisten och Aktuelltprofilen Anders Isaksson skrev för ett antal år sedan boken ”Alltid mer, aldrig nog”*). Innehållet är fortfarande intressant och högaktuellt.
Ett verkligt högaktuellt exempel är den osäkerhet som råder i Frankrike på grund av ständiga skattehöjningar och förändringar i skattesystemet. Denna politik har lett till att många entreprenörer och intellektuella lämnat landet för att skapa sig en säkrare framtid på annat håll.
Hur hänger det ovan nämnda ihop med vår verksamhet?
Vi har mängder av möjligheter att göra det bättre för våra patienter, vår personal och våra samarbetspartners. Ingen av dessa möjligheter behöver kosta något men för de flesta kommer det att kosta på! Det finns ingen fri lunch, man får alltid betala i någon ända. Det jag tänker på är att man får betala, inte med pengar utan med tankeverksamhet. Det är för de flesta mycket lättare att arbeta än att tänka (det är därför vi är så svettiga när vi går hem på kvällen).
OK, visst tänker vi, men oftast stannar det vid bara tanken. Det vi tänkt innebär att vi måste genomföra en förändring för att det ska bli verklighet. De flesta människor skyr förändring. Det är lättare att göra som vi alltid har gjort – även om vi hatar det och kan alltid pressa oss för att göra lite mer – på samma sätt.
Tänk om alla på mottagningen bestämde sig för att planera höstens arbete och låta tiden fram till jul bli en period för att utforska nya sätt att organisera arbetet.
Vilka kostnadsfria trivsel-, kvalitets- och ekonomiska förbättringar kan ni finna om ni fokuserar på:
- Tidboksplanering
- Arbetsfördelning inom teamet
- Stolsutnyttjande
En kvalificerad gissning (baserad på erfarenhet!) är att ni före juluppehållet har blivit 30 % bättre på vart och ett av områdena. No gain without pain, men visst vore det värt det!
Ett gammalt isländskt ordspråk säger att om någon har genomfört någonting så går det sannolikt att göra…
Lycka till!
Er tillgivne
Gordon M
gordon.meland@gmail.com
Tel 070 21 31 201
Hemsida: www.gordonm.se
PS. Har du tänkt på att pengar inte är något annat än kondenserad svett! Tänk och planera mer så behöver du inte svettas så mycket. Och du, det kostar inget! DS.
*Anders Isaksson, Alltid mer, aldrig nog – om medborgaren, staten och välfärden (1994)
Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.