Krönika

24 september 2014

Blir du trött när du hör ordet TRÄNING?

Magdalena Gustafsson

Ergonom/leg Fysioterapeut

Denna gång presenterar jag några enkla träningstips. Häng med!

Definition av träning: Aktiviteter som har till syfte att förhöja, upprätthålla eller fördröja degeneration av en persons kapacitet.

En annan vanlig definition är att träning är då man byter om till träningskläder och utför en fysisk aktivitet. Den som inte tycker om att träna backar ofta redan när de hör ordet ”träning” men saken är den att vi mår mycket bättre av att vara fysiskt aktiva och det är rent hälsofarligt att vara inaktiv.

Är det verkligen så att man alltid behöver byta om till träningskläder för att vara fysisk aktiv? Nej, det tycker inte jag.  Hjärtat når sin maximala förmåga att pumpa ut blod/slag (slagvolym) redan vid 50% av maximal kapacitet. Vid 50% av maximal kapacitet upplever man inte att det man gör är ansträngande och puls och blodtryck kommer heller inte upp på speciellt höga nivåer. Det är därför man med fördel kan träna upp sin kondition även om man har hjärtproblem, är äldre eller har svårt för att gå.

Vid en något mer ansträngande aktivitet, som t.ex. promenad eller jogging, använder man ca 60-70% av maxkapaciteten och det är en bra nivå eftersom man då kan hålla på i minst 30 minuter utan att behöva vila och sådan träning ger även lite uthållighet. Har man svårt att avgöra om något är ansträngande brukar man kunna bestämma det genom att gå eller springa samtidigt som man pratar.  Du kan också ta med dig rådet att ”Allt är bättre än ingenting”! Att t.ex. stå upp och arbeta vid kontorsarbete sägs förbruka 200% mer energi  än när man sitter ner.

WHOs rekommendationer för att behålla god hälsa är ½ timma fysisk aktivitet/dag.

Varför inte öka hastigheten när du städar nästa gång? Ge dig själv ett riktigt svettigt pass med dammsugaren när du böjer dig för att jaga dammet under sängen, sträcka dig upp mot taket för att byta lampor eller styrketräna armarna då du skakar mattorna!

Vid stillasittande arbete är risken att drabbas av belastningsproblem hög på grund av lågintensiv statisk belastning, eftersom blodet då kör långsammare runt i systemet och vissa muskler kanske inte har någon aktivitet alls. Även om din arbetsställning är till 100% bra kan du drabbas av statisk belastning om du sitter i samma arbetsställning alldeles för länge.

I länken nedan hittar du FaR (fysisk aktivitet på recept) för olika sjukdomstillstånd http://www.vgregion.se/sv/Ovriga-sidor/Fysiskt-aktivitet-pa-recept/For-dig-som-ar-leg-personal/FaR-och-fysiska-diagnoser/

På vår hemsida www.meridentoptergo.se finns pausprogram som du kan använda mellan patientbesöken och också i vår Facebookgrupp där både rörliga bilder och pdf-filer är inlagda.

Lycka till med en sundare vardag!

 

Magdalena

 

Magdalena Gustafsson
Leg. sjukgymnast
Merident/Optergo
Mail: magdalena@meridentoptergo.com
Tel
: 031-88 77 27

 

Magdalena Gustafsson

Ergonom/leg Fysioterapeut

Ergonom/leg Fysioterapeut
MeridentOptergo AB
www.meridentoptergo.se

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev