Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

9 mars 2017

Bredda tandläkarutbildningen med mångårig erfarenhet från allmänpraktiker

Gordon Meland

Odontolog (Pensionär)

Vilka skulle vinsterna inte kunna bli om tandläkarhögskolorna knöt äldre erfarna kollegor från allmäntandvård till sig som föreläsare och mentorer som ett sätt att bredda tandläkarutbildningen.

I förra krönikan beskrev jag hur jag upplever det som hänt inom odontologin och sättet att organisera den ute i verkligheten de senaste 50 åren. Idag ska jag försöka att vara konstruktiv.

Sveriges Tandläkarförbund har tagit initiativ till att knyta samman tandläkarstuderande med äldre kollegor som har lång erfarenhet från det dagliga arbetet i verkligheten.

De få adepter jag har haft har jag visat runt till kollegor som ligger i framkant när det gäller organisation, personalvård, ledarskap, vårdkvalitet och som har en ekonomi som möjliggör kontinuerlig utbildning av hela teamet, investeringar i arbetsmiljö, material och teknisk utrustning. Kort sagt verksamheter som ligger på topp med avseende på totalkvalitet.

Det finns en uttalad vilja hos oss erfarna allmänpraktiker att få dela med oss av vad vi under många år lärt oss genom praktiskt arbete ute i verkligheten.

För några veckor sedan kontaktades jag av ett antal tandläkarstuderande som önskade att jag skulle besöka dem för att i klinikmiljö dela med mig av kliniska tips och trix, föreläsa om hur man kan organisera profylax, hur man som odontolog praktiskt kan bidra till hälsa i ett vidare perspektiv, hur man bygger upp teamtandvård, planerar tidboken och lite annat smått och gott med förankring i vardagens verklighet.

Studenterna som kontaktade mig var något generade då de framförde att jag inte kunde räkna med att få betalt. Förbundet hade ingen möjlighet att inom sin budget för mentorskap bidra ekonomiskt. Så inte heller skolan eller de själva. Mitt svar var att det är helt ok, jag är nöjd med att få dela med mig av mina erfarenheter men jag skulle uppskatta att få mina reskostnader täckta. Må vara hur det vill med det. Men det fick mig att fundera över om man inte kan dra några värdefulla slutsatser av det inträffade.

Förslag
Låt erfarna kliniker dela med sig av vad de lärt sig under många år ute på fältet. Vilka framgångsfaktorer de funnit för sina patienter, sin personal och verksamheten i stort. Ta vara på oss 40- och 50-talister och den kunskap vi samlat på oss under tusentals möten med patienter och lägg in ett antal timmar/undervisningstillfällen under nionde och tionde terminen i tandläkarutbildningen. Ge studenterna en möjlighet att blicka in i sin kommande vardag och ge dem kunskap så att de snabbare och klokare kan omfamna den.

Detta kan sedan följas upp på individnivå med intresserade nya kollegor via Skype. Då elimineras reskostnaderna.

Vore inte det något att satsa på?

Till er som har makten att förändra: lycka till med nytänkande!

 

Er tillgivne

Gordon M
Tel 070 21 31 201
gordon.meland@gmail.com

 

PS. Utan att spela martyr ställer jag upp utan några som helst kostnader för eleverna som kontaktat mig. Tag vara på oss ”gamlingar” och låt oss dela med oss så att inte hjulet behöver uppfinnas igen av nästa generation! Och passa på innan ni finner oss på kyrkogården under en gravsten med texten: Under denna sten av amalgam vilar det en gammal gam som har fyllt sitt sista hål. DS.

 

Gordon Meland

Odontolog (Pensionär)

Odontolog, Trafikflygare mm och nu till sist Pensionär

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev