Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

26 mars 2014

Delat arbete dubbel glädje

Bodel Sjöholm

Tandtekniker och International President för Oral Design International Foundation

I dag tänker jag beskriva en produkt som både tandläkare och tandtekniker kan ha stor glädje av, speciellt de som inte arbetar i samma hus, vilket väldigt få gör. Produkten som heter Smile Lite används för färgåtergivning vid intraoral fotografering med mobiltelefon!

 

Hållaresmileline

Med hjälp av en hållare kan man ta bilder med mobilen med eller utan färgfilter.

 

Om man som tandläkare får t.ex. en framtandskrona från sin tandtekniker som inte har rätt färg eller form är det en stor fördel om man kan visa avvikelserna när kronan sitter på plats i patientens mun. Tack vare Smile Lite-tekniken kan tandläkaren ta en bild med sin mobiltelefon/kamera och skicka den till tandteknikern. Om färgen är fel bör bilden också innehålla det färgprov som ligger närmast önskat slutresultat eftersom färgåtergivning en i bilden sällan blir helt perfekt och kan spela ett spratt.  Med hjälp av färgprovet som jämförelse blir det tydligt för en rutinerad tandtekniker exakt vad som behöver göras.

Det är alltid bra med mycket information och med bra information blir slutresultat desto bättre!

 

smileline2

Det är viktigt att infoga färgprover för optimalt resultat.

 

Produkten är ett superbra hjälpmedel som består av en hållare till din Iphone och en app som gör det möjligt att ta specialbilder, särskilt om man använder polarisationsfiltret som tar bort alla reflektioner. Att se tanden ur ett matt perspektiv gör att man ser hur tanden är uppbyggd och det är en otrolig hjälp för tandteknikern!! Produkten innehåller också en box där man lägger sin Iphone i en hållare och synkar den.  Det finns två kalibreringslägen som är anpassade till olika telefoner. Det viktiga är att bilden inte blir för ljus för då finns risken att viktiga detaljer inte syns.

 

Insisisver

Här ser man skillnaden med och utan filter. På bilden till höger utan filter syns det tydligt hur tanden är uppbyggd.

 

Tekniken är också användbar när man är ute på kundbesök som tandtekniker och kontrollerar ett arbete som provats och skall justeras eller vill ta en bild för att minnas när man kommer tillbaka till lab. Det är verkligen bra att kunna se arbetet på plats i munnen. Man behöver bara ta med sig den lilla lådan och hållaren så att man kan synka mobilen/kameran . Jag behöver väl inte säga att den kan vara bra att ha på lab också.

Smile

Det går också bra att använda sin egen digitalkamera med Smile Lite.

 

På vår klinik tar vi även bilder genom filtret med vår digitala kamera som extra hjälp för mig när jag skall lägga upp porslin.

Pris för hållare och kalibreringsbox 1550 kr + moms.
Pris för lampa med filter 2390 kr + moms.

Andra bra produkter från samma tillverkare är en kub med implantatskruvmejslar av hög kvalitet. Med dessa mejslar slipper man förstörda skruvhuvud och man har allt på samma plats. Ordning och reda! Pris ca 4000 kr.

Jag använder också deras brandgula pensel i storlek 1 (N.eraNjoy) för att applicera glaze och får ett fantastiskt resultat speciellt på Empress där det har varit lite tuffare att få ett bra resultat på en gång. Med denna pensel behöver inte jobba in glazen på samma sätt. Pris för penseln ca 200 kr.

Den andra penseln som är riktigt bra är en uppläggningspensel (N.era bRRRush) med ett litet raster strax nedanför penselhuvudet. Där drar man nageln ytterst lätt och får då en vibrationseffekt när det behövs, vilket är mycket bra! Dessutom är borsten spänstig och har en bra spets. Pris ca 500 kr.  I fortsättningen räcker det att bara byta ut penselhuvudet vilket blir billigare.

Samtliga produkter kommer från en tillverkare i Schweiz och säljs i Sverige av Denthouse.

Jag återkommer längre fram om jag träffar på nya produkter som gör arbetet bättre och enklare.

 

Bodel

 

 

Bodel Sjöholm

Tandtekniker och International President för Oral Design International Foundation

Bodel Sjöholm är tandtekniker och International President för Oral Design International Foundation.

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev