Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

8 januari 2019

Från botten till toppen, del 2 – det gäller att veta åt vilket håll man är på väg och vad man vill

Gordon Meland

Odontolog (Pensionär)

Här kommer fortsättningen på förra krönikan om hur man skapar en framgångssaga av sin mottagning.

Jag har i många av mina tidigare krönikor skrivit om teorierna bakom teamtandvård men att få ta del av processen från någon som i praktiken i mer än tjugo år målmedvetet arbetat med att utveckla kliniken slår det mesta.

Så här kommer ett citat direkt från mottagningsägaren:

”I början av 2000-talet började vårt team att tänka i begreppet ”multipel-protetik”. Det innebar att då en patient behövde en tandkrona tittade vi i denna tands närhet om det var någon annan tand som bedömdes vara i farozonen för framtida frakturer eller besvär av något slag. Kunde denna/dessa tänder prepareras samtidigt och tas med i samma avtryck erbjöds patienten protetik på denna/dessa. Krona nr 2 fick då ett arvodesavdrag på c:a 1000 kr, krona nr 3 på 1500 kr osv enligt en bestämd prislista. Detta uppskattades av patienterna och det gav oss en utveckling som på sikt minskade antalet akuta besök p g a frakturer samtidigt som det gav våra patienter en bättre kvalitet i tuggapparaten.

Teamets första tandhygienist anställdes 2005 och det medförde en revolution för tandhälsan. Vi hade ansett att hälsan redan var god men nu märkte vi en markant skillnad. Tandhygienisten gjorde underverk över hela linjen, även om många patienter var ovana och lite ovilliga till hennes behandling.

År 2007 utökade vi satsningen på allmänhälsa och vi började ta glukos-värde vid alla undersökningstillfällen på patienter från det att de fyllt 25 år och bentäthetsmätningar på alla över 50 år. Detta blev otroligt uppskattat av våra patienter och det tillför kontinuerligt sedan dess en mängd nya patienter som hört talas om detta ”mun till mun”. Vi har aldrig gjort någon extern marknadsföring/annonsering utan enbart haft informationsfoldrar som vi distribuerat till den egna patientstocken. Till och med läkarna på vårdcentralen välkomnade initiativet och i början fick vi ”handgriplig” hjälp framför allt från diabetesmottagningen.

År 2008 belönades vi med Praktikertjänst ABs kvalitetspris GEMMA. Motiveringen var tredelad: vår satsning på allmänhälsa, vår kvalitetsutveckling med hjälp av KAIZEN samt ledarskapsstrukturen i teamet.

År 2010 utökades teamet med ytterligare en tandsköterska – ”en stjärna”. Hon började som praktikant och visade sig vara som klippt och skuren för tandsköterskeyrket.

Vår teamtandvård fortsatte att utvecklas och alltmer kraft lades på förebyggande insatser.

Beträffande teamtandvård så har vi alltid försökt arbeta med delaktighet. Redan 1995 började min sköterska och jag att byta plats med varandra vid våra behandlingar, detta trots att vi då bara hade tillgång till ett rum eftersom vi då arbetade på Folktandvården. Detta var början till en alltmer utökad delegering/teamtandvård, vilket jag ser som nästan den största kvalitetsutvecklingen/kvalitetssäkringen av alla genom åren. Två ögon ytterligare såg vad som borde göras. Allteftersom ögonen blivit fler har det bara blivit bättre och bättre.

Detta med teamtandvård är oerhört viktigt för att driva en verksamhet framåt. Glädje, delaktighet, medbestämmande, delat ansvar, gemensamt kunnande mm är alla viktiga ingredienser för att vår arbetsplats skall vara rolig och drivande.

Målsättningen för verksamheten har alltid varit att förebygga och läka. Vi har blivit mer och mer tydliga med detta budskap, men vi har ändå långt kvar.

Allteftersom teamet har blivit större har kraven på information och samordning vuxit. Vi måste ha en gemensam värdegrund och ett gemensamt sätt att få våra patienter att uppnå hälsa i den grad vi har möjlighet att påverka.”

I nästa krönika kommer jag att avslöja vilken mottagning det gäller och vad deras dröm/vision om framtiden innehåller.

Till dess, fundera gärna över om några av dessa idéer skulle passa in i din verksamhet.

God fortsättning på det nya året!

 

Er tillgivne

Gordon M
Tel. 070 21 31 201
Mail: gordon.meland@gmail.com

 

PS. Fick för någon dag sedan ett mail med följande innehåll:

Island har Allting
Norge har Storting
Danmark har Folketing
Sverige har Ingenting…
Vi får hoppas att det nya året berikar landet med ett styre. DS.

 

Gordon Meland

Odontolog (Pensionär)

Odontolog, Trafikflygare mm och nu till sist Pensionär

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev