Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

30 oktober 2013

Gårdagen är slut – ge våra invandrare en meningsfull sysselsättning!

Gordon Meland

Odontolog (Pensionär)

Idag serveras tankar kring invandring, städning och arbetslöshet.

Det blir inget om prioriteringar och handlingsplan, det får anstå till nästa gång. Med tanke på tragedierna i Medelhavet, migranter och invandring väljer jag istället att formulera några tankar kring invandringen till vårt land. Det påverkar oss alla.

 

Vi behöver fler händer i arbete i vårt land och de finns, men våra system hindrar dem från att komma i arbete till fromma för oss alla.

Alla som kommer till oss behöver omgående en meningsfull sysselsättning och ett naturligt sätt få kontakt med oss svenskar. Det förhindrar utanförskap. Det måste vara direkt skadligt för möjlighet till integration att enbart titta på TV från hemlandet omgivna av enbart landsmän.

 

För få händer i vården

I helgen som gick ledsagade jag en bekant till en akutmottagning.  På kvällen besökte jag en vän som vårdas på en palliativ vårdavdelning.

Anmärkningsvärt i båda fallen var den bristande städningen och tillgången på medmänniskor som har tid att bry sig om svårt sjuka. De lämnades ensamma med sin rädsla och sina smärtor. Personalen arbetade väldigt hårt med det ”som måste göras – det tekniska”.

 

Undermålig städning i skolorna

Den gångna tiden har vi matats med nyheter om snusket i skolan. Mycket av eländet har eleverna själva ställt till med, det är en sak, bedrövlig i sig, men dessutom är städningen undermålig. Skolorna köper in det billigaste alternativet. Städfirmorna lämnar offerter som de vet inte möjliggör ett korrekt utfört arbete men med den prissättning som krävs för att de ska få uppdraget. Jagar man enbart pengar är det svårt att få kvalitet, men mycket pengar borgar inte heller för att kvalitén blir den önskade.

 

Det är för få händer i äldrevården och hemtjänsten. Jag blir förtvivlad, ledsen och arg när jag ser hur bedrövligt det många gånger är!

 

Mängder av arbetsuppgifter väntar på att bli utförda

Utöver städning, som blivit så högaktuellt, finns mängder av arbetsuppgifter som kan utföras utan språkkunskaper eller speciell utbildning t.ex. inom skola och förskola, omsorg, industri och servicenäringar.

 

USA som nation byggdes upp av invandrare och gör så fortfarande. Landet byggdes upp av människor som ville lämna fattigdom och förföljelse och många behärskade inte språket när de anlände.

När de kom till ”Det Förlovade Landet” utan språkkunskaper, möttes de av tuffa förhållanden och hårt arbete, men de låstes inte ute av regler angående minimilöner och andra formella krav. De tog de arbeten och den lön som bjöds och där fanns alltid en möjlighet att arbeta sig upp.

 

Borde vi inte ge våra invandrare ett arbete genast när de anländer? Lön kan ersättas med dagersättning på samma sätt som vi som en gång gjorde militärtjänst blev ersatta. Kravet ska vara att man tar arbetet. Man arbetar förslagsvis fem timmar och får sedan tre timmar språkundervisning.

Allteftersom man gör framsteg stiger dagersättningen. När man behärskar språket tillräckligt bra, erbjuds man fortsatt utbildning utan begränsning.

 

En del av dem som kommer till oss har redan bra utbildningar men språk och kultur innebär hinder att genast låta dessa kunskaper komma till nytta. Att komma till en arbetsplats och få kontakt med det svenska samhället på ett naturligt sätt, att få känna sig behövd kommer att underlätta integrationen.

 

Vi får tillgång till fler händer utan att det blir övergripande kostnadsdrivande för samhället och tar inte arbete från andra. Det är arbetsuppgifter som bevisligen inte utförs idag eftersom de anses för kostnadskrävande. Finansieringen sker på samma sätt som idag.

 

Gårdagen är slut – vi behöver finna nya vägar till arbete

Låt inte avtal och avtal om minimilöner utgöra ett hinder. De utgjorde en gång grunden till att vi har det så bra i vårt land idag men gårdagen är slut!

Vi måste finna nya, kompletterande vägar utan att riva ner det vi redan uppnått. Situationen är annorlunda idag.

Låt oss förvalta samhällets omdaning på ett kreativt sätt. Se det som händer som en möjlighet vi inte tagit hand om. Måhända gömmer sig i ett annorlunda sätt att tänka även en möjlighet för våra arbetslösa, inte minst ungdomarna.

Hjälp till att vara kreativ. Om bara ”chefen” tänker är det inte många som tänker!

Kan vi tillsammans komma med nya ”laterala” tankar kan det leda till en debattartikel i någon större svensk dagstidning. Hör gärna av er!

 

Tack på förhand

Gordon M

gordon.meland@gmail.com

Tel 070 21 31 201

www.gordonm.se

 

Gordon Meland

Odontolog (Pensionär)

Odontolog, Trafikflygare mm och nu till sist Pensionär

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev