Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

14 februari 2018

Hypnos ett skonsamt verktyg för tandvårdsrädda

Gordon Meland

Odontolog (Pensionär)

Hypnos är ett sätt att få extremt tandvårdsrädda patienter behandlingsbara. Behandlingen kräver varken medicinering, lustgas, fullnarkos eller kostbar utrustning. Hypnos var ett mycket omhuldat verktyg i slutet på 1970-talet och i början på 1980-talet jämfört med hur det ser ut idag. Då fanns ett brett utbud av utbildningar. Här ska jag dela med mig av mina erfarenheter från ett speciellt fall som jag minns väldigt väl.

För många år sedan uppsökte en man i 25-30-årsåldern min mottagning för behandling. Han hade inte vågat gå till tandläkaren sedan de tidiga tonåren. Behandlingsbehovet var såväl omfattande som akut. En av anledningarna till tandvårdsrädslan var att hänföra till sprutfobi.

Patienten ville ha en remiss för att bli behandlad under fullnarkos. Kön till narkos var mycket lång, speciellt i förhållande till hur akut behandlingsbehovet var. Efter ett antal samtal där vi bl.a. diskuterat hypnos som ett alternativ till fullnarkos accepterade patienten att vi skulle försöka. Lustgassedering hade han redan provat så det var inget alternativ.

Efter sedvanlig hypnosinduktion ”anesteserade” jag patienten genom att under någon minut lätt trycka min pekfingertopp mot området som skulle bedövas. Därefter, när patienten berättade att bedövningen ”tagit”, började jag vid de första behandlingstillfällena att i stort sett bara putsa och polera. Allteftersom vi träffades ökade jag på ingreppens omfattning och så småningom fungerade ”pekfingermandibular” alldeles utmärkt.

Vid varje tillfälle patienten befann sig i trans gav jag den posthypnotiska suggestionen att när han lämnade mottagningen och släppte det utvändiga dörrhandtaget på ytterdörren till mottagningen släppte ”bedövningen”.

Efter en omfattande behandling hade jag fått en mycket tacksam, hel och frisk patient. På grund av sitt arbete som radartrafikledare flyttade han mycket långt bort och hade svårt att komma på recall till oss.

Många år senare hade jag på grund av en kompositeallergi tvingats byta yrke från tandläkare till trafikflygare. Vid en lunch, då besättningen intog en pizza någonstans i Sverige, kom det fram en person och frågar om jag kände igen honom. Ja, svarade jag, det gör jag men jag kan inte placera dig. ”Du minns kanske att du för många år sedan hade en patient som du bedövade med pekfingret? Det var jag! För en liten stund sedan satt jag vid en radarskärm och gav dig inflygningstillstånd för landning. När jag hörde din röst i radion kände jag genast igen den och trots att det var många år sedan jag hört den gick jag ner i trans en kort stund…”.

Hypnos är ett kostnadseffektivt och medikamentfritt sätt att ta hand om tandvårdsrädda som jag hoppas får en renässans.

 

Er tillgivne

Gordon M
gordon.meland@gmail.com
Tel. 070 21 31 201

 

PS. Såg artikeln om guldinlägg på Dental24. Min favoritterapi! Mitt äldsta guldinlägg är från 1968, resten (tyvärr alltför många) från 1978 då Dr Omer K. Reed bytte ut samtliga resterande amalgamfyllningar på mig. Under alla dessa år har bara ett guldinlägg släppt.

Preparerar man inläggen med approximala lådor, låsning och kantskärning samt utför inlägget i 22-karatigt guld, punsar noga och har rätt cementeringsteknik, då har patienten i sanning fått värde för sina pengar. Men så var det det där med profylaxen förstås…!

Är du nyfiken på hur man gör låsningarna, cementeringen och lite andra tricks finner du svaren i mitt kompendium ”90-sekunders preparationsteknik”. Det finns några kvar. DS.

 

Gordon Meland är tandläkare och arbetar som kursgivare och mentor/konsult i det egna företaget Företagsförädling Väst.

Gordon Meland

Odontolog (Pensionär)

Odontolog, Trafikflygare mm och nu till sist Pensionär

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera på vårt nyhetsbrev