Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

4 augusti 2015

I en turbulent värld gömmer sig de nya möjligheterna

Gordon Meland

Odontolog (Pensionär)

När världsbilden skakas om, när det vi är vana vid inte längre alltid är sanningar och mörka moln tornar upp sig vid horisonten, då är det lätt att oroa sig och lägga sin energi på att försöka få gårdagen att räcka lite längre.

De imorgon framgångsrika verksamheterna och människorna lägger istället sin kraft på att tänka ut vilka möjligheter som finns att greppa i den kommande nya verkligheten.

Sommaren i år var en bra dag, är en kommentar jag hört mer än en gång den senaste tiden. Alltnog, vädret har kanske inte varit det allra bästa sett ur ett semesterperspektiv för barn och vuxna som hoppats på sol och bad. Däremot har det varit lätt att finna stunder för läsning, nyhetsbevakning, reflektion och inte minst för att lyssna på sommarpratarna i P1.

Bland sommarvärdarna hittills i år har jag funnit en favorit: AliceTeodorescu, politisk redaktör på Göteborgs-Posten. Lågmäld, tydlig och som med ett underbart språk berättade om grunden på vilken hon byggt sina värderingar. Hon har hög integritet och är konsekvent i sina uttalanden och hon säger saker som jag tror att vi alla håller med om men inte vågar uttala.

Leta upp programmet på SR Play, lyssna och bilda dig en egen uppfattning. Det finns mycket nytänkande i det hon säger som vi kan ta fasta på.

Studerar vi rubrikerna i nyhetsmedia i sommar hittar vi något nytt: Köper du ett illegalt vapen kan du få en handgranat i rabatt… Sverige är inte längre som jag kände det.

Så går vi till vår egen odontologiska värld, stannar upp, skärskådar och reflekterar över turbulensen. Vilken turbulens, kanske du frågar dig. Tänk då tillbaks tio år i tiden. Då fanns Folktandvården, Praktikertjänst, ett antal små obundna mottagningar och så var det inget mer.

Försäkra dig om att du inte tillhör de som undrar: Har det ”smullit” än? Skaffa dig en mental framförhållning!

Idag har vi förutom det vi hade tidigare även ett antal tandvårdskedjor med varierande profil. En av de första större mottagningarna som representerade ett nytänkande var en lågprisklinik med inhyrda utländska tandläkare. Därefter har det inte hänt mycket.

Gemensamt idag för tandvården är att alla gör samma sak. I huvudsak handlar det om drill, fill and bill på i stort sett samma målgrupp. Ingen är speciellt framgångsrik, ett antal dras med sviktande ekonomi, andra med svårighet att rekrytera personal. Förändringen består främst av ett teknikskifte inom protetiken.

Nu ligger framtiden vidöppen för dem som vågar och förmår tänka nytt:

  • Vi har nya målgrupper. Det mest nytänkande är en klinik som till 100% skjutit in sig på en målgrupp andra inte vill behandla. Framgångsrik? Gissa!
  • Finansiering från tredje part, t ex stiftelser, företag och organisationer som vill göra en social insats.
  • Nya affärs-och företagsmodeller som tar tillvara och slår vakt om entreprenörskap.
  • Patientgrupper till vilka vi fortsätter levererar det de vill ha… inte det de behöver…

Tandvården står inför ett paradigmskifte och frågorna är: när, på vilket sätt och vem startar det?

Följer man trenderna kan man faktiskt redan idag ana vad som är på gång. En trend är något som redan skett men vars fulla effekt man ännu inte sett. De som inte är med från början får nöja sig med resterna som blir över.

 

Har du tankar, idéer och önskningar, hör av dig. Kanske kan jag också bidra.

Med önskan om en spännande men ändå trivsam höst.

 

Er tillgivne

Gordon M
Gordon.meland@gmail.com
Tel. 070 21 31 201
Hemsida: gordonm.se

 

 

Gordon Meland

Odontolog (Pensionär)

Odontolog, Trafikflygare mm och nu till sist Pensionär

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev