Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

13 augusti 2014

Insikten ger utsikten

Bodel Sjöholm

Tandtekniker och International President för Oral Design International Foundation

Först av allt – i år måste alla som stannat i Sverige på semestern vara supernöjda och det kommer att märkas på jobbet när vi är tillbaka – lita på det!

Hoppas ni också haft tid att ligga på rygg och fundera på livet och jobbet mm. Vi har seglat runt i Göteborgs skärgård och det har varit fantastiskt. Det är så avkopplande att segla och nu är det kö i hjärnan med nya saker som skall göras!

 Yesterday I was clever, so I wanted to change the world …
 Today I am wise… so I am changing myself.

Jag tycker att mångfald är viktigt! För mig är det uteslutet att arbeta ett helt liv med bara en sak och sedan fortsätta till pensionen när det finns så mycket att se och göra! Men det är viktigt att göra det man själv vill och inte vad man tror att andra vill att man skall göra. När man inte längre finns bleknar minnet fort. Å andra sidan; gör man bara en sak så vet man inget annat…

Hörde någonstans att några tekniker arbetar med tidsstudier för branschens räkning. Det är inte så enkelt som man kan tro om det skall göras trovärdigt. Det måste ske under en längre period och med olika typer av labb (stora, mellan, små och olika labb med olika inriktning) så att man får ett rättvist perspektiv. Myndigheterna är heller inte så lätta att övertyga om att det t ex tar så här lång tid att göra ett led från början till slut bara för att vi säger det.

Det är marknadskrafterna som styr.  Det finns många labb som kan producera snabbt, snyggt och lönsamt och dem vill man säkert helst arbeta med! De gäller istället att utveckla sina arbetsmetoder och material. Det är där man måste börja och även om vi mot all förmodan skulle få någon form av ersättning så är det alltid lönsamt att arbeta rationellt med bibehållen kvalitet. Det gynnar en själv och är dessutom är det alltid bra att kunna visa prov på kompetensutveckling i sitt CV.

Jag ser fram emot en rolig höst med nya utmaningar. Det första som sker är den fulltecknade kursen i folielaminat med Sascha Hein som nätverket Q arrangerar! Det finns tekniker som vill det lilla extra! Det är kul, för även om de redan är superduktiga så vill de lära nytt! Jag tror att det finns en fara i att börja bli självgod och tycka att man är bäst och inte behöver lära sig mer. Då har man redan börjat tappa position. Kunskap är power!

Det är första gången som Sascha Hein är i Sverige. Han är en av de tongivande i Oraldesign och dessutom fader till ”Visual eye” – en vätska som man kan tillföra porslinet för att i förväg kunna se hur porslinet kommer att se ut efter bränning – smart och användbart. Hein ligger även bakom ”Polar eye”, en kameralins som gör att man på ett enkelt sätt kan se hur man skall skikta tanden. Man får samma effekt som med ”Smile Lite” men den är avsedd för systemkamera.

Nästa kurs i Q regi sker i februari 2015 med en riktigt ”hot” föreläsare som kommer till Sverige. Han har inte varit här förut och precis som vi i Q ser han fram emot detta tillfälle! Presentation kommer snart! För er som inte känner till Q är det ett nätverk för tandtekniker som vill lite mer när det gäller att utvecklas inom tandteknik. Vi reser till olika event/kurser, har trevligt tillsammans och hjälps åt.  Låter det intressant? Gå in på Q-Networking Education website på Facebook och gilla så får ni möjlighet att följa med på olika event framöver.

Bodel

 

Bodel Sjöholm

Tandtekniker och International President för Oral Design International Foundation

Bodel Sjöholm är tandtekniker och International President för Oral Design International Foundation.

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev