Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

22 november 2016

Jag vill gratulera vinnarna av Sverkerpriset

Bodel Sjöholm

Tandtekniker och International President för Oral Design International Foundation

och extra kul är det att det gick till Tandtekniker. Stort grattis och njut av stunden!!! Jag hoppas att idén att ge en del av berömmet till tandteknikern har kommit för att stanna. Såvitt jag vet är det första gången som tandtekniker fått ett officiellt tack av detta slag under mina 43 år i yrket. Hoppas att vi inte behöver vänta lika länge till nästa gång.

Mest glädjande är att det finns fler som skulle kunna vara värdiga vinnare, t ex Per Dahlberg, som jobbar på en klinik i Malmö och gör fina arbeten tillsammans med tandläkare Agneta Nilsson och tandläkare Per Vult Von Steyern m.fl. Pernilla Raanaes, som är en av de få som gör folielaminat, och Johanna Muntané, båda vetgiriga tandtekniker som reser runt för att försöka lära av de bästa. Sergey Dzobelov är en annan ambitiös tandtekniker.

Jag har en liten” favis ”som har gjort en fantastisk resa, nämligen Emma Bjuhr. Hon gick på tandteknikerskolan i Umeå och började sedan direkt på UCLAs 2-åriga specialutbildning för tandtekniker där sista året helt ägnas åt porslin och arbete på patient. Michel och Pascal Magne, båda medlemmar i Oraldesign, var ansvariga för utbildningen. Efter sin utbildning hyrde Emma in sig på ett lab i New York och knackade dörr hos tandläkare på en av världens tuffaste marknader. Alla vet hur lätt det är att bli stämd i USA så alla är försiktiga. Nu har hon ett eget lab i New York där hon gör fantastiska arbeten. Hennes lab heter ”Smiles of New York”. Se hennes fall på Facebook. Dessutom vill jag nämna Lars Hansson, ursprungligen från Ängelholm, nu i Virgina Beach (sök honom på Facebook). Listan kan göras ännu lite längre.

Detta pris kommer säkert att inspirera fler tandtekniker att lägga ner hela sin själ i arbetet. Jag undrar om priset bara delas ut till tekniker i Sverige eller om det gäller hela Skandinavien för då har vi systrarna Flygge i Danmark och Ole-Petter Våge, Patrik Andersson (svensk), Jörgen Gad och ett par till i Norge. Jag har säker missat några men vill visa att det finns intresserade tandtekniker i Sverige/Skandinavien.

Det finns många som är engagerade och det finns fler som borde vara mer engagerade.

Äras den som äras bör men varför inte göra en bok om en del av Sverkers fall. Han hade ju en otrolig uppföljning av sina fall. Jag tänker mig en inspirationsbok i stil med Gérald Ubassy’s bok ANALYSIS, om olika tänders form mm.

 

Bodel
bodel@oraldesign.se

 

Bodel Sjöholm är tandtekniker och Country Manager för Elysee Dental. Hon är också International President för Oral Design International Foundation.

Bodel Sjöholm

Tandtekniker och International President för Oral Design International Foundation

Bodel Sjöholm är tandtekniker och International President för Oral Design International Foundation.

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev