Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

29 maj 2015

Jorden är platt – släng alla gamla kartor

Bodel Sjöholm

Tandtekniker och International President för Oral Design International Foundation

Jag har varit medlem i Oraldesign i nästan 25 år och dess president i snart 20 år och en sak som jag är otroligt stolt över är det sätt som vi tar in medlemmar på! Det spelar ingen roll varifrån man kommer eller vilken hudfärg man har osv. Det som avgör är att man är en duktig tandtekniker som gör fina arbeten, har en trevlig personlighet och är villig att dela med sig av sina kunskaper.

För er som inte känner till Oraldesign är det en grupp tandtekniker och tandläkare som vill arbeta med tandteknik på hög nivå för att förbättra patienternas orala hälsa och självkänsla. Gruppen startades av den schweiziske tandteknikern Willi Geller 1982 och om man tittar i medlemslistan består gruppen av många skickliga tandtekniker och tandläkare som alla har sin specialitet. Vissa utvecklar nya metoder och produkter, andra gör de mest fantastiska ersättningar och våra unga medlemmar är helt otroliga. Denna grupp är speciell eftersom alla väljs in genom att visa upp vad man kan. Många ambitiösa tandteknikers stora dröm är att bli medlem och att få vara del av en stor kraft som alla i denna grupp utgör tillsammans. Var man än befinner sig i världen och behöver hjälp finns en bror eller syster. Det är en fin tanke som faktiskt fungerar.

Rädsla för det främmande är ett mänskligt drag. Om man läser och lyssnar på vår inhemska debatt om import av tandteknik så förstår man att många som uttalar sig inte alltid är så insatta. Man kan säkert ändra på vissa kriterier när det kommer till bedömning vid anbud men globaliseringen går inte att stoppa. Istället bör man fokusera på kvalitet och inte på tillverkningsland.

Jag vill i sammanhanget rekommendera Thomas Friedmans bästsäljande bok om globalisering, ”Världen är Platt”

Thomas L Friedman, född 20 juli 1953, är en amerikansk journalist och författare. Han har fått Pulitzerpriset tre gånger, bland annat för artiklar om Mellanöstern. Han skriver regelbundet en kolumn i New York Times. Han är känd för påståendet att två länder med McDonald’s inte har krigat mot varandra sedan McDonald’s etablerat sig.

 

Jag förstår att rädslan är stor, men det måste vara bättre att göra förändringar så att man kan vara med istället för att styvnackat försöka få resten av världen att förändra sig.

 

Världsmedborgare

Bodel Sjöholm

 

 

Bodel Sjöholm

Tandtekniker och International President för Oral Design International Foundation

Bodel Sjöholm är tandtekniker och International President för Oral Design International Foundation.

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev