Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

9 januari 2018

Klåfingriga byråkrater och en svag kår!

Gordon Meland

Odontolog (Pensionär)

I morgonnyheterna på TV4 under julledigheten framträdde en byråkrat och tillika tandläkarkollega samt en representant för Tandläkarförbundet. Man diskuterade publicering av prisjämförelse avseende arvodet för en undersökning.

Dax för prisjämförelse igen!

Tandläkarkåren har varit något trög när det gäller att offentliggöra sina priser. Denna gång tror sig byråkraterna ha överlistat den motsträviga kåren genom att hämta kostnaden för en undersökning från statistiken för insända tandvårdsräkningar hos Riksförsäkringsverket. Verkligen finurligt!

Hur ska patienten förstå vad som ingår i priset?

Att man sedan inte definierar vad en undersökning består av, vilka moment som ingår och hur den genomförs, är värre än att försöka jämföra äpplen med päron och säga att de kostar samma för det är samma sak! Det är som att jämföra äpplen med morötter med samma argument. Det är som att sätta pris på rött vin men inte informera om vilket vin man får för pengarna. Det är att gravt vilseleda konsumenterna. Hur ska patienten veta vad hen får för pengarna?

Screening

Utifrån ett folkhälsoperspektiv diskuteras idag hur värdefullt det vore om den odontologiska professionen tog tillfället i akt att screena patienterna, inte ställa diagnoser då det ankommer på en annan profession, för t.ex. blodtryck, blodsocker och cancer enligt American Cancer Society’s rekommendationer för huvud och hals. Idag finns även en möjlighet att undersöka eventuell förekomst av munhålecancer med hjälp av ett enkelt salivprov som ger utslag innan man ockulärt kan upptäcka förändringen.

Det förekommer redan idag ett antal mottagningar där allt eller delar av ovanstående ingår i undersökningen!

Är det tänkt att det ska framgå i den kommande prisjämförelsen vilka olika moment som ingår i åtgärden, vad patienten får för pengarna? Vilka mottagningar som gör vad i förhållande till priset? Hur ska man uttrycka det så att patienten utan odontologisk/medicinsk kunskap förstår värdet av det som erbjuds. Detta är bara ett exempel på hur fel en offentlig prisjämförelse kan bli om den genomförs innan den är färdigtänkt.

Vilka moment bör ingå i en undersökning?

Vad omfattar eller bör och ska en undersökning omfatta innan den ens får kallas undersökning

När jag är ute på fältet och tittar i journaler består ofta dokumentationen av en undersökning av följande: US + 4 btw.

En del mottagningar och kedjor använder sig av lockpriser på undersökningar. Vilka moment ingår i en sådan ”billig” undersökning?

I min värld är undersökningen det viktigaste momentet i en behandling. Det näst viktigaste är utbildningen av patienten i de orala sjukdomarnas orsaker och hur de själva genom att praktiskt utnyttja kunskapen ska hålla sig friska. Tack Odont. dr Lars Salonen och Docent Leif Helldén för att ni lärde mig!

Att bli undersökt utan att det finns en väl genomtänkt systematik för åtgärden är som att piloterna som ska flyga dig på semesterresan inte har en checklista.

Patienterna måste få veta och förstå vad de får för sina pengar, inte bara vad det kostar!

Det är gott och väl att redovisa priser, men är det inte att börja i fel ände?

Vad säger förbundet?

 

Er tillgivne

Gordon Meland
Tel: 070 21 31 201
gordon.meland@gmail.com

 

Gordon Meland är tandläkare och arbetar som kursgivare och mentor/konsult i det egna företaget Företagsförädling Väst.

 

Gordon Meland

Odontolog (Pensionär)

Odontolog, Trafikflygare mm och nu till sist Pensionär

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev