Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

2 februari 2015

Kom ut ur boxen

Bodel Sjöholm

Tandtekniker och International President för Oral Design International Foundation

Jag inledde mitt bloggande detta år med att säga att 2015 kommer att bli ett förändringens år. Bara några dagar senare kunde vi läsa att Tic hade köpt upp tre labb – två i Helsingborg och ett i Stockholm. Även andra företag har gjort förändringar under januari månad.

Det är svårt att stoppa förändringar och varför ska man se förändringar som något negativt? Jag förstår att det finns en rädsla som handlar om att förlora sitt arbete men om man inte förändrar sig kommer man antagligen att bli arbetslös längre fram.

Gå hem med öppna ögon och se hur mycket om är svenskt i ditt hem? Eller tänk på det när du handlar. På tyska säger man ”Die Welt ist ein Dorf”, världen är en by, och visst känns det så. Vi reser mer, avstånden krymper och det är enkelt att nå resten av världen. När vi kommer hem från våra resor har vi ofta tagit med oss saker som vi vill ha i vårt liv som t ex utländska matvaror och vin. Sådant är också lätt att få tag i genom webbhandel. Vi köper inte så många svenska bilar längre annars hade Saab fortfarande haft goda tider. Själv har jag en tysk bil och klädval i dag är italienska skor, danska jeans, spansk tröja och schweizisk klocka osv.

I stort sett alla branscher genomgår liknande eller samma förändringar – en del redan för många år sedan medan andra har ”klarat” sig längre. En marknad som exploderat är webbhandeln och den är här för att stanna. Se bara vad som hänt på apotekssidan där Apotea, som startade sin verksamhet 2009, tredubblat sin försäljning varje år. Nu tror jag inte att de vanliga apoteken kommer att försvinna men de kommer att bli färre. Det är skönt att kunna göra sina inköp på kvällen eller när man har tid. Själv köpte jag ett par joggingskor i en sportbutik för 2200:-. När det sedan var tid för nästa par hittade jag dem på nätet för 885:-. Stor skillnad i pris men samma skor. Det är inte lätt att driva en sportaffär i dag utan betydligt enklare att ha ett stort lager någonstans på landet med låga omkostnader och bedriva webbhandel.

Det finns pengar att spara och det gör att man får utrymme till andra saker eller så har man kanske fått det lite sämre och genom att fynda på Internet kan man behålla sin livsstil. Alla har olika skäl för att välja att handla på webben.

Jag vet att vi kommer att få många fler utländska företag inom vår bransch som kommer att anställa svensk personal. Inte hör man ständigt kritik om import och dålig kvalitet från de många anställda som har en utländsk arbetsgivare. Inte är de sämre på redovisning på E&Y eller Arthur Andersen bara för att de är utländska företag i grunden? Kom ut ur boxen! Jag tror (fortfarande) att en av de viktigaste egenskaper man kan besitta är att vara förändringsbenägen. Då öppnas många nya möjligheter.

Bodel

Bodel Sjöholm

Tandtekniker och International President för Oral Design International Foundation

Bodel Sjöholm är tandtekniker och International President för Oral Design International Foundation.

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev