Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

3 augusti 2017

Kom ut ur komfortzonen – del 2

Bodel Sjöholm

Tandtekniker och International President för Oral Design International Foundation

Vi har nu gjort Caledonian kanal och är nöjda med att slussa. Nu vill vi segla! Från Corpach seglar vi ner till Oban. Oban ligger i en vik och marinan är på andra sidan viken där vi lägger till på gästbryggan. Marinan har taxiservice till Oban varannan timma.

Vi tar en tur till destilleriet för Oban whiskey där vi får en guidad rundtur. Efter ”proviantering” av dessa ädla droppar går vi en runda i hamnen och där hittar vi en pärla, ett skaldjursställe där vi kan beställa vad vi vill i skaldjursväg till en liten peng.

Lite inköp gjordes också på Tesco som är en fantastisk affär. Lidl, som låg bredvid, fick också ett besök. Dagen efter lämnade Johan oss för att åka hem till Barcelona. Tack Johan, det var skönt med din hjälp i slutet på Nordsjötrippen samt i slussarna.
Vi fortsatte till Ardfern där vi låg i tre nätter. En mysig liten plats med lanthandel, marina, lokal pub och postkontor.

Därefter satte vi kurs mot Port Ellen på Islays södra del. Hans ville besöka whiskey destillerier. Vi la till kl 15.00 . Vi hade tur, det fanns bara en plats där vi skulle kunna lägga till på och den var ledig. Ut med cyklarna och full fart på pedalerna, vi var tvungna att hinna med två favoriter. På ön finns totalt 9 destillerier, som t ex Bowmore och Ardbeg. Vi besökte Laphroig och Lagavulin.

I Port Ellen fanns en fin liten pub på Charlotte Street 1 där vi fick oss en ale. Därefter gick vi till det lokala hotellets restaurant och intog en mindre måltid. Dagen efter satte vi kurs mot Belfast
Vi hade en fin seglats ner och marinan ligger inne i centrala Belfast. Det är en insegling på 1½-2 timmar från yttre bojen, men det var det värt att få ligga mitt i city och har nära till allt.

Titanic byggdes i Belfast och museum och mycket annat som påminner om fartyget och dess öde finns över hela staden, även Titanic center som ligger väldigt nära marinan. När vi kom var det helgdag, den 12 juli och man firade att man besegrade katolska styrkor i slaget vid Boyle år 1690. Vi fick uppleva parader och det kändes som om väldigt många Belfastbor var ute på stan.
När vi kom tillbaka till båten såg vi på TV att det var första gången som det inte inträffat något attentat i samband med detta firande! Det är tur att man inte vet allt i förväg ibland.

Efter två dagar i Belfast drog vi vidare till Dublin. En segling på18 timmar. Marinan ligger 10 minuter med tåg utanför stan i ett samhälle som heter Dun Laoghaire. Ett jättetrevligt seglarställe med en genuin by. Det var 9 stationer in till Dublin där vi tog en guidad tur runt stan. På ölsidan dominerar Guiness som tillverkar 4 miljoner pints om dagen. Det finns ca 700 pubar/ölhak i Dublin och dessutom Irländska whisky destillerier. Skillnaden mellan irländsk och skotsk whiskey är att den irländska är destillerad 3 gånger medan den skotska bara 2 gånger.

Så var det dag att bege sig till Irlands södra kust och seglar/sommarstaden Kinsale . En tur som tog 18 timmar. Kinsale får nog utnämnas till världens mysigaste ställe med fantastiska krogar och mysiga omgivningar.

Vi tog bussen till Cork en dag och besökte bl a deras underbara saluhall.

Under denna tur har vi lärt känna personer som kommit för att stanna i våra liv. Både Irländare och skottar är jättetrevliga och mycket hjälpsamma. För oss som arbetat inom tandvården där vi alltid slåss mot klockan, har det varit omvälvande att dra ner på tempot. Man måste inte alltid ha rigorösa planer och inte ständigt vara så effektiv som möjligt.

Nu väntar Biscaya!
Bodel

 

bodel@oraldesign.se

Bodel Sjöholm är tandtekniker och International President för Oral Design International Foundation.

Bodel Sjöholm

Tandtekniker och International President för Oral Design International Foundation

Bodel Sjöholm är tandtekniker och International President för Oral Design International Foundation.

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev