Krönika

11 april 2012

Lateralt tänkande

Gordon Meland

Odontolog (Pensionär)

I min förra krönika lovade jag att denna gång belysa ”lateralt tänkande”. Vän av ordning undrar säkert varför, då de här tre krönikorna skulle handla om 90-sekunders kronpreparationstekniken. Anledningen är enkel. Jag önskar att de av er som läser om tekniken inte ska förkasta den innan ni tänkt igenom och prövat den.

 

Lateralt tänkande är en teknik som kan hjälpa oss att förhindra att vi slänger ut barnet med badvattnet utan att ens ha reflekterat över om något misstag håller på att begås.

 

Lateralt betyder ut åt sidan. Det innebär att när man ställs inför ett problem ska man inte direkt försöka lösa det utifrån den kunskap och erfarenhet man redan bär på. Det handlar om att se på frågeställningen utifrån ett antal olika nya infallsvinklar. Idag talar man mycket om att tänka ”out of the box”, vilket i stort sett är samma sak som lateralt tänkande.

 

Grundaren av lateralt tänkande är en läkare vid namn Edward de Bono. Han myntade uttrycket i sin bok ”The Use Of Lateral Thinking” från 1967. De Bono visade att det är av avgörande betydelse i vilken ordning man tänker sina tankar för att inte blockera sig innan man eventuellt kan hitta något rent av revolutionerande nytt. Han rekommenderar att man använder sig av ”Tänkarhattar” för att tvinga sig att tänka på ett strukturerat sätt. Mer om detta senare.

 

Ett sätt att förmå sig att tänka lateralt är att ta det bästa man har, vända det upp och ner, bak och fram, ut och in och fråga sig: vad är det för fördelar om vi gör så här, om vi gör tvärt om eller på ett helt nytt sätt? Det innebär att man söker fördelarna först.

Exempel: Vilka skulle fördelarna vara om flygplan skulle börja landa upp och ned? Känner ni redan nu hur svårt hjärnan har att tänka i de banorna!? Försök! Tänk bara vilka fördelarna vore: man sliter inte på däcken, man kan ha kortare landningsbanor, bagaget kommer ut fortare, piloten ser landningsbanan bättre, det blir ett uppsving för flygplanstillverkarna, etc, etc. Som tydligt framgår finns det en mängd fördelar. Nu visar det sig att nackdelarna väger upp fördelarna. Idén förkastas, men vi gör inte det förrän vi inventerat alla fördelar först, för att inte missa en möjlighet vi tidigare inte tänkt på.

 

Ett annat exempel på lateralt tänkande. Lösningen kommer först att kännas knepig, men det är det det handlar om: att närma sig en problemlösning på ett annorlunda sätt.

Du står utanför ett rum med tre ljusknappar utanför den stängda dörren. I rummet innanför finns tre glödlampor i taket. Du ska ta reda på vilken knapp som tänder vilken lampa. Du får bara öppna dörren ett kort ögonblick.

Svar: Slå på en knapp i en minut sedan släcker du och slår på den andra knappen och lämnar den på. Öppna dörren och gå in i rummet. Den lampa som är varm hör till den första knappen. Den lampa som lyser hör till den andra knappen. Den lampa som är släckt hör till den tredje!

 

Tänkarhattar: Vik ihop sex papper till ”pirathattar” (sådana som Kalle och Hobbe har på sig när de står i sin trädkoja och kastar vattenballonger på Sussi i serien Kalle och Hobbe). Måla hattarna i grön, gul, vit, röd, svart respektive blå färg. Varje färg representerar ett sätt att tänka och när man tagit på sig hatten får man bara tänka det som hattens färg representerar.

1. Grön hatt: kreativitet, brainstorming, positivism. Allt är möjligt!

2. Gul hatt: ta fram objektiva fördelar från det du tänkte ut under 1.

3. Vit hatt: iskallt konstaterande av objektiva fakta.

4. Röd hatt: känn efter ”i magen” hur de olika idéerna känns.

5. Svart hatt: tänk ut allt som kan gå galet, negativism.

6. Blå hatt: gör en syntes av det du tänkt och ta ett beslut hur du ska handla.

 

Visst gör vi vanligen så här:

Vi ser eller hör något nytt som vi inte känner igen och tar med automatik på oss den svarta hatten….. och vet genast varför ”det nya inte går”. Därefter tar vi på oss den röda hatten, får kramp i magen och förkastar hela idén. Barnet åker ut med badvattnet!

 

Tänk alla tankar du ännu inte tänkt, ty där finns det nya, det som för dig och din verksamhet framåt.

 

Hur vore det om vi preparerar tanden på ett sådant sätt att vi underminerar emaljprismorna…..?

 

Lycka till med tänkandet rakt ut åt sidan!

Gordon

gordon.meland@gmail.com

Gordon Meland

Odontolog (Pensionär)

Odontolog, Trafikflygare mm och nu till sist Pensionär

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev