Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

31 maj 2015

Mina tankar om bonus, överdebitering och TV4s Kalla fakta

Gordon Meland

Odontolog (Pensionär)

Efter inslagen i TV4s Kalla fakta om överdebiteringar och bonus i tandvården och den högaktuella debatten om ”Vinster i vården” känner jag mig manad att ge mig in i debatten. Detta är frågor som jag ofta och länge arbetat med som ledare och konsult i olika organisationer och som jag också tagit upp i mina krönikor på Dental24.

Mina synpunkter grundar sig på personliga erfarenheter från min bakgrund som privattandläkare i egen mottagning, klinikchef och tandvårdschef inom folktandvården, styrelsemedlem i bolagiserad folktandvård, privatisering av offentliga tandvårdskliniker, rådgivare och föreläsare, medgrundare av privata tandvårdskedjor samt konsult i kvalitetsledningssystem inom industrin.

 

Bonussystem på gott och ont

Bonus är alltid en drivkraft till ökad vårdproduktion. Den innebär samtidigt en risk för att patienterna överdebiteras eller rent av debiteras för åtgärder som inte är utförda.

Min tolkning av Kalla faktas undersökning är att problemet verkar vara mer uttalat inom folktandvården än inom privattandvården. Kan det möjligen bero på att de privata tandläkarna, ofta egenföretagare, i högre grad är beroende av att debitera på ett sätt som leder till att patienten väljer att komma tillbaka till mottagningen?

Enligt min mening är bonussystem i grunden bra. De frigör energi, det blir roligare och lättare att ge ”det där lilla extra”. Tyvärr har jag dock sällan sett något system som inte i någon mening varit kontraproduktivt!

Riskerna är att det vanligen är en ökning av produktionsmängden eller en förbättring av ekonomin som belönas med bonus. Mindre ofta fokuseras på kvalitet och än mer sällan på ekonomi och kvalitet samtidigt.

Läs gärna mer om mina tankar kring bonussystem i min krönika ”Gärna ett bonussystem!” från 2012.

 

Vart är Folktandvården på väg?

En annan fråga som jag ställt mig är om det möjligen förhåller sig så att Folktandvården håller på att förlora sin själ, bl a som en följd av ökade ekonomiska krav?

År 2012 skrev jag en krönika på Dental24 med rubriken ”Vart är Folktandvården på väg? där jag tar upp funderingar kring ämnet.

Frågan är om ekonomisk press på Folktandvården leder till att man ”försöker vara som privattandvården, men på ett annat sätt”? Kan det vara en anledning till att man infört ogenomtänkta bonussystem?

Har man kanske förbisett normalt mänskligt beteende? Kan människor lockas in i en spiral av bristande moral och etik om man stimulerar produktionen genom att införa bonusar utan att balansera vinsten mot kvalitet? Kan det vara anledningen till de överdebiteringar som Kalla fakta tagit upp i sitt program?

 

Produktionshöjande åtgärder måste balanseras mot kvalitet

Vi behöver såväl offentliga som privata tandvårdsaktörer på marknaden. Det tjänar alla på. Därtill behöver vi bonussystem för att främja vårdproduktion inom hela vårdsektorn, inte bara inom odontologin, men produktionshöjande åtgärder måste balanseras mot kvalitet.

När ackordet på Götaverken, en gång det största varvet i Göteborg, togs bort, minskade volymen utfört arbete med 30% på tolv månader. Kan vi lära något av det?

Industrin har arbetat och arbetar ständigt med detta sätt att tänka. Vi får sluta hänvisa till att det inte fungerar inom vårdsektorn ”för vi arbetar med människor”!

 

Välkommen att kontakta mig så kan vi dela erfarenheter!

Vänliga hälsningar

 

Gordon Meland
gordon.meland@gmail.com

Gordon Meland

Odontolog (Pensionär)

Odontolog, Trafikflygare mm och nu till sist Pensionär

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev