Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

3 december 2014

Moms på estetisk tandvård den 1/1 2015 (blogg)

Bodel Sjöholm

Tandtekniker och International President för Oral Design International Foundation

Efter ett samtal med momsenheten på Skatteverket har jag förstått att estetisk tandvård, som inte omfattas av tandvårdsersättningen eller har en medicinsk indikation, kommer att vara momspliktig, precis som estetisk plastikkirurgi, från den 1/1 2015.

Är det bara jag som missat denna förändring eller har det bara varit väldigt tyst om det? Vissa drabbas inte av de nya reglerna medan andra kommer att få höja sina priser med 25 procent! Det är snart bara två veckor kvar innan den nya bestämmelsen träder i kraft.

 

25 tandtekniker på Riksstämmans vetenskapliga program

Det är fel någonstans. Det fanns ändå 499 tandtekniker på dentalutställningen. 474 valde att inte delta i det vetenskapliga programmet! 1990 fanns det 500 betalande tandtekniker på det vetenskapliga programmet, men då erbjöd man föreläsare som Willi Geller, Klaus Mütterthies, John Ness, Ole Petter Våge m fl.

Kanske skulle man göra en otraditionell Riksstämma/Swedental vart femte år? Ett program som tas fram av hela branschen där branschföreningen FSD kan vara koordinator istället för Tandläkarförbundet. Man satsar på att göra ett event som tilltalar hela teamet!

 

Galip Güriel

som föreläste på SACD visade sig vara en otrolig inspirerande tandläkare! Det var två fantastiska dagar där vi fick följa en entreprenör som vill något extra, eller som han själv säger ”När jag gör något gör jag det med passion”. På lördagen fick vi se en metod där man väljer tandform till sina patienter efter ansiktes form utifrån olika parametrar. Systemet har han utvecklat tillsammans med ett antal andra tandläkare och en tandtekniker. De har hållit på och utvecklat detta koncept under ganska många år var och en för sig och tillsammans. Snart kommer det en bok i ämnet och en mjukvara som underlättar det praktiska arbetet med metoden. Güriel är otroligt driven i att använda ny teknik, jättekul att få ta del av, inte en trist minut. Han skickar sina jobb till olika tandtekniker över hela världen. Här fanns ingen diskussion om lågprisländer. Han har förstått att det finns fantastiska tandtekniker överallt på vår jord. Tänk om Tandläkarförbundet hade haft honom som ”SPEAKER” i år. Det hade blivit en riktig ”highlight” för både tandläkare och tandtekniker.

Det märktes också att han var Tandtekniker innan han blev Tandläkare. Det finns många som har dubbelutbildning, t ex Christian Coachman, Javier Vasques, Luca Dalloca mfl, och det gör dem kompletta och extra intressanta.

 

Nondas

Q-networkings kurs med Nondas Vlachopoulos är utsåld och det är kö på deltagare som vill vara med.
Kursinformation Nondas Vlachopoulos

 

Kul i vintermörkret!!

 

Bodel

 

Relaterat material: Mervärdesskatt på estetisk tandvård från 1 januari 2015 >>

Bodel Sjöholm

Tandtekniker och International President för Oral Design International Foundation

Bodel Sjöholm är tandtekniker och International President för Oral Design International Foundation.

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev