Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

15 september 2015

Momsbefriandet är inte befriande eller Intelligensbefriat momsbefriande

Bodel Sjöholm

Tandtekniker och International President för Oral Design International Foundation

Jag skulle vilja veta varför just sjukgymnaster, läkare, tandläkare och tandtekniker är momsbefriade fortfarande år 2015. Jag kan förstå att man förr från försäkringskassan subventionerade metallen i den gamla tandvårdsförsäkringen då det användes stora kvantiteter guld. Den tiden är borta. I dag arbetar de flesta med keramer och Co/Cr.

Ge alla företagare samma möjligheter. I dag kan vi inte hyra lokaler var som helst eftersom hyresvärden drabbas (han kan inte dra momsen när han renoverar) om vi skall ha momsfri lokal eller så får vi betala mer än övriga företagare, +25%. Även om man håller kvar vid att inte momsbelägga arbetena för att undvika 25% högre priser för patienterna så borde företagandet inte bli lidande! Om andra företagare köper en kopiator, arbetsbänk eller annat så får de momsen tillbaka men inte vi. Frisörer var momsbefriade men sedan några år skall de redovisa moms vilket betydde att priserna steg med 25%. Och tänk – folk klipper sig ändå!

 

Jag funderar på en tanke jag hade för många år sedan. Då trodde jag att om man är porslinstekniker så kommer man alltid att ha arbete eftersom det alltid kommer att vara nödvändigt att skikta porslin. Jag kunde inte haft mer fel!

Det blir tydligt när man t ex ser de nya systemen som t ex Enrico Steger använder: Zirkonzahn  Där tar man först fram bron/ersättningen för att sedan måla med väldigt fint resultat. Men min tanke är att man på sikt kommer att scanna färgen som vi gör i dag med Spectro shade eller liknande och sedan lagras denna data för att sedan färgprintas i en skrivare.

Färgprintning förekommer redan idag men det handlar om printade små genomskinliga ark. Dessa är dock väldigt basic. Tekniken är ännu bara i sin linda men kommer säkert att vara verklighet väldigt snart.

 

Det finns många som klagar på tandteknikerns situation men som någon i min närhet så riktigt påpekade finns det en hel del tandtekniker utan utbildning som har en lön på 40.000-50.000 kr i månaden. Man kan fråga sig om det är relevant när en lärare på universitetsnivå tjänar ca 37.000 efter fem års studier?

 

Två röster är bättre än en. Välkommen som bloggare Mats Lindholm! Du har helt rätt i det du skriver om kvalitetssystem men många har svårt att förstå kvalitetssäkring eftersom de har bestämt sig för att det är besvärligt och inte något bra!

Däremot tycker jag att det är viktigt att välja ett system som kan godkännas av tredje part. Det finns i dag två sådana system i Sverige, ISO eller FR2000. Om ni har köpt ett så kallat ”strippat system” bör ni få skriftligt från företaget att deras system klarar en bedömning av tredjepart.

Nästa gång blir det senaste nytt från Oral Design i Madrid.

Bodel

 

Bodel Sjöholm

Tandtekniker och International President för Oral Design International Foundation

Bodel Sjöholm är tandtekniker och International President för Oral Design International Foundation.

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev