Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

16 augusti 2016

Plötsligt känner jag att jag måste ge mig in i debatten om tandtråd

Gordon Meland

Odontolog (Pensionär)

Tandtråd är kanske det bästa ”vapnet” för bl.a. den approximala rengöringen och för att rengöra ner i fickan – men man måste hantera tråden rätt och inte använda den som man vanligen gör!

På väggen hemma i mitt arbetsrum har jag en tavla som en liten påminnelse om hur det förhåller sig med de flesta ting man tar sig för här i livet. På bilden sitter ett flygplan i ett träd…

Titta, tänk efter och njut!

På samma sätt är det med tandtråden. Förstår man inte varför och hur den ska användas blir det fel, väldigt fel!

Tar man en tandtråd och lägger den ovanpå en god kontakt mellan två tänder och tar i rejält för att komma förbi kontakten kommer tandtråden då den passerat kontaktpunkten att med ”god akterlig vind”, dvs med full fart att träffa gingivan och åstadkomma såväl skada som smärta.

Den halvutbildade personen väljer en platt vaxad tandtråd, sågar sig med lätt tryck på tråden förbi kontaktpunkten, viker sedan tråden mesialt och distalt och lyckas då få hyggligt rent och detta utan att papillen riskerar att retraheras.

Använder man sig av en tandsticka är risken stor att tandköttspapillen efter ett tag trycks undan och försvinner. Många i branschen tycker att det är bra. I dagens samhälle med fokus på estetik kan väl inte detta vara eftersträvansvärt? Ska tandstickan göra rent i de linguala approximala vinklarna måste den brytas av och införas approximalt lingualt ifrån och vinklas åt höger respektive vänster under ett idogt pumpande, enligt vissa tandhygienister tjugo gånger i varje approximalutrymme. Det är inte enkelt att få en patient (eller jag själv för den delen) att genomföra det konststycket.

Nåväl, det är ingen sinekur att lyckas till 100% med tandtråden heller men personligen tycker jag att det är lättare. Det finns ingen fri lunch… men ju billigare desto bättre!

Testa att göra så här några gånger. Ge inte upp genast!

  1. Tag en tandtråd, med fördel en platt vaxad. ”Såga”dig ner genom tandens ena kontaktpunkt.
  2. Lägg tråden lingualt runt tanden och ”såga”dig ner genom tandens andra kontaktpunkt.
  3. Fatta trådändarna med var sin hand och låt trådändarna korsa varandra buckalt. Tandtråden går nu ett varv runt tanden.
  4. Börja dra i tråden med en hand åt gången. Då tanden är konisk ner mot rotspetsen kan du se hur tråden ”smyger ner” under tandköttskanten och vidare ner i fickan. Detta sker även buckalt eftersom du låter trådändarna korsa varandra.

Du får tanden ren runt om och ända ner i fickan.

Resten är rent ”bondförnuft”. Sluta flossa innan tråden rundat apex, tänk på flygplanet i trädet!

Lycka till! Ring gärna om det är oklart.

 

Er tillgivne
Gordon M

Tel 070 21 31 201
gordon.meland@gmail.com

 

PS. När jag just förfärdigat min krönika såg jag intervjun med Pia Andersson, biträdande professor på Högskolan Kristianstads tandhygienistutbildning. Professor Andersson låter sig inte påverkas av att man i USA säger att det inte finns några vetenskapliga bevis för att tandtråd motverkar karies och plack.

Färga in dig, använd tandtråden som jag beskrivit och se själv hur det ser ut.

Härligt Pia med någon som vågar stå emot dumheten! DS.

 

Gordon Meland

Odontolog (Pensionär)

Odontolog, Trafikflygare mm och nu till sist Pensionär

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev