Krönika

13 maj 2013

Se till att inte ha för många patienter under behandling samtidigt

Gordon Meland

Odontolog (Pensionär)

Krönikan är del 9, och den näst sista, i raden av råd för en lyckad tidboksplanering.

Idag handlar det om att inte ha för många patienter under behandling samtidig och vikten av att planera arbeten som passar ihop tillsammans.

När jag blir inbjuden till en mottagning för att hjälpa till att höja omsättning, kvalité och trivsel böjar jag ofta med att inventera hur man ligger till med sin recall och hur många patienter man har under behandling samtidigt.

Det är mer regel än undantag att man ligger efter med sin recall. Om man ligger några månader efter med sina kallelser är ett vanligt grepp att kalla in ett större antal patienter för undersökning för att korta ner väntelistan.

Ofelbart leder det till att antalet patienter under behandling ökar, vilket i sin tur leder till stockning i tidboken och det blir allt längre mellan återbesöken för patienten.

För personalen innebär det beskrivna ett klassiskt stressmoment.

I extremfallen (jag har sett mer än ett sådant) innebär det att när patienten är färdigbehandlad är det redan dags för en ny revisionsundersökning!

Att det kan bli så här beror på att det totala patientflödet genom behandlingsrummet är för lågt i förhållande till klientelets storlek och behandlingsbehov. Hur flödet kan ökas framgår delvis av tidigare krönikor om tidboksplanering.

Förutom dessa råd kan man överväga att anställa en tandhygienist eller rent av ytterligare en om det redan finns en på mottagningen.

En annan lösning, som inte direkt kräver några större investeringar, är att öka graden av teamtandvård. Detta uppskattas av sköterskorna som ges en möjlighet att växa i sin yrkesroll.

Min erfarenhet har lärt mig att ett optimalt antal patienter under pågående behandling hos en heltidstandläkare är 70-80 stycken. Ingår barn i klientelet viktar jag dessa med en faktor på 0,7. Det vill säga att 10 barnpatienter motsvarar 7 vuxna.

Har man 50 barn under pågående behandling har man plats för 35-45 vuxna patienter i pågåendefilen.

Det som nämnts ovan är generella riktmärken och man får ta hänsyn till tandhälsan i området där man är verksam – lura bara inte dig själv, titta på verkligheten innan du avviker från de angivna talen. Förträng bara inte det faktum att ingen kan lura dig så bra som du själv kan!

Med 70-80 patienter under behandling blir din tidbok aldrig överfull. Du kan ta en dag ledigt, gå på en kurs med kort framförhållning och till och med vara hemma en dag i sjuksängen utan att få ”ågren” över att det ”rinner över” i tidboken.

Du ökar också din ekonomiska ”turnaround”, det vill säga att du får in dina pengar snabbare.

Största vinsten för dig och din personal ligger i att ni kommer att känna er mindre pressade.

När jag själv hade det som värst, var jag fullbokad i 18 månader. Varför är det så att vi måste ha det riktigt eländigt innan vi är villiga att genomföra en förändring?

Har du tänkt på hur mycket energi vi människor är villiga att lägga ner på att få fortsätta ha det bedrövligthellre än att genomföra en förändring?!

Arbeten som passar ihop ska bokas in tillsammans. Det förutsätter förstås att du arbetar i fler än ett rum och att du är öppen för att arbeta med teamtandvård.

Två rotbehandlingar samtidigt är ingen framgångsfaktor även om du bedriver en långt utvecklad teamtandvård.

Vilka arbeten som passar ihop är beroende av kompetensen hos dina tandsköterskor och tandhygienister.

Undersökning av revisionspatienter passar utmärkt bra ihop. Där sätter någon in patienten och genomför ”preliminär insamling av undersökningsdata” innan du som tandläkare träder in. (Jag skrev ett kompendium i ämnet för länge sedan. Det är inte i alla avseenden helt ”up to date” men det innehåller en hel del matnyttig).

Protetik omfattande ungefär samma antal led är ypperligt att planera in samtidigt i två rum. Samma är förhållandet med fyllningsterapi.

Kirurgi däremot är ett ”no, no”.

Vilka åtgärder som passar ihop beror på: din fantasi, antalet tillgängliga behandlingsrum och teamets samlade kompetens. Gå till din kammare och fundera!

Har du frågor är du alltid välkommen att kontakta mig. Det kostar inget. Det är bara trevligt för mig att få vara involverad!

Lycka till

Gordon M

gordon.meland@gmail.com

Tel. 070 21 31 201

Läs också Gordons tidigare krönikor med Tips för en lyckad tidboksplanering, Del 1-8

Tidboksplanering Del 1 ››

Tidboksplanering Del 2 ››

Tidboksplanering Del 3 ››

Tidboksplanering Del 4 ››

Tidboksplanering Del 5 ››

Tidboksplanering Del 6 ››

Tidboksplanering Del 7 ››

Tidboksplanering Del 8 ››

Gordon Meland

Odontolog (Pensionär)

Odontolog, Trafikflygare mm och nu till sist Pensionär

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev