Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

13 juni 2018

Skepp o hoj, då var det dags igen!

Bodel Sjöholm

Tandtekniker och International President för Oral Design International Foundation

Följ oss på vår resa från Lagos Portugal till Olive Island Marina, Ugljan Sutomiscica, Kroatien.

Efter att ha legat i Lagos hamn med Caramelle i nästan 10 månader var det dags för nästa segeltur. Vi skulle få besök av en av mina nära vänner, Dr Douglas Terry från Texas USA, och han ville segla med till Gibraltar. Vi tänkte förena nytta med nöje och diskutera ett gemensamt projekt.

Men innan Douglas anlände hade det putsats och fejats på Caramelle som har legat väldigt skyddat i Lagos hamn.

Vädret har varit dåligt i södra Europa sedan i julas, det har regnat, stormat och varit kallt för att vara på dessa breddgrader och många som just som vi flyttat ner har nog undrat vad detta är. I maj föll det snö i Barcelona fick vi höra från familjemedlemmar som bor där. Men vi som vet hur det kan vara har utrustat oss med värmeelement och golvvärme, filtar mm.

Nu bar det av från Lagos. Vi hade tänkt segla direkt till Gibraltar men för lite vind och gammal sjö gjorde att det tog lite längre tid än vi räknat med så vi gick in på Spaniens västkust till den stora tonfiskmetropolen Barbate. Staden har 35000 invånare.

Denna sträcka på Spanska västkusten från Cadiz till Tarifa har fantastiska stränder vilket man tydligt ser när man seglar.

Barbate förser hela området med fantastisk tonfisk och på restaurangerna runt omkring serverar man ofta ett urval av olika tonfiskrätter. En del av tonfisken skickas runt i världen bl.a. till Japan.

Tidigt nästa dag satte vi fart mot Gibraltar, att se land från havet ger en annan dimension. Jag har åkt på dessa vägar sedan 1980 då jag skaffade ett boende i detta område. Man får en helt annan bild från havet och ser saker man inte sett förut.

1980 var det full rulle på Gibraltar. På den tiden köpte man cigaretter, sprit och parfym till låga taxfree priser. Jag åkte inom och handlade mat och annat på väg till huset. På den tiden fanns inga stora varuhus i Spanien och när taxfree-handeln försvann dog Gibraltar. Därför kändes det extra kul att upptäcka att det var full fart igen.

Det finns tre marinor att välja mellan. Två ligger på den engelska sidan och en nybyggd, jättefin ligger längst in efter landningsbanan på spansk mark i staden La Linea. Man kan ringa och boka samtliga men om man vill kunna sova på natten så är den spanska att föredra och det är enkelt att promenera bort till gränsen och sedan ta bussen antingen ner till Marinan på Gibraltar som har lite Miami-känsla eller till Main street med affärer och restauranger.

Gibraltar är ett perfekt ställe att åka till med kompisgänget. Här finns det mycket se och nattlivet är intensivt, inte minst tack vare engelsmännen som besöker sina familjemedlemmar i militären här. Det byggs också på varenda liten fläck.

 

Vi kommer att återvända hit. Det var 190 distans från Lagos till Gibraltar och seglingen tog 27 timmar.

Efter 4 dagar begav vi oss i väg till Almerimar som ligger längst ut på Spanska sydkusten.

Fortsättning följer..

Bodel

 

Bodel Sjöholm är tandtekniker och International President för Oral Design International Foundation.

Bodel Sjöholm

Tandtekniker och International President för Oral Design International Foundation

Bodel Sjöholm är tandtekniker och International President för Oral Design International Foundation.

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev