Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

5 januari 2016

Som man bäddar får man ligga

Bodel Sjöholm

Tandtekniker och International President för Oral Design International Foundation

Det är kul när man berör och det gjorde min förra blogg. Tack för alla positiva och negativa synpunkter! Det viktigaste är att det blir en diskussion. Många har inte all bakgrundsfakta och det kan därför vara svårt att förstå varför det är som det är.

Tandläkare som skickar sina labbarbeten utomlands skall inte skuldbeläggas. Vi har en fri marknad och alla måste själva få bestämma vad de vill göra. Vi som yrkeskår vinner inga segrar genom att komma med osanningar om import. Om vi levererar bra arbeten stannar kunderna om de anser att pris och kvalitet stämmer överens.

Det finns mycket att göra på skandinaviska laboratorier. En sak som det nästan aldrig arbetas med är att se över metoder och flöden. Då kan man få ner produktionstiden och erbjuda ett konkurrenskraftigare pris.

Svenska lab bland de första med import

Många tycker att importen skall förbjudas men då glömmer de en sak. De senaste 20 åren har svenska laboratorier faktiskt gått i bräschen för att låta producera tandtekniska arbeten till tandläkare i andra länder.

Det är bara att titta över sundet (Danmark) så vet vi alla att vi med våra lägre priser har tagit en stor del av de danska tandteknikernas arbeten under minst 20 år. Vi i Sverige gör alltså samma sak som de importlab som nu kommer till Sverige men det konstiga är att det ena är ok men inte det andra.

Oavsett hur det än är, är Sverige bara en liten bricka i det som händer. Det som styr är globalisering, starka marknadskrafter och ekonomi.

Jag gillar svensk tandteknik men jag gillar även utländsk. Men det jag gillar mest är riktigt bra tandtekniska arbeten och jag tror att det är nyttigt med konkurrens. Det främjar kvalitet och kreativitet.

Jag vill passa på att önska alla mina läsare ett fantastiskt 2016!

Bodel

 

Bodel Sjöholm

Tandtekniker och International President för Oral Design International Foundation

Bodel Sjöholm är tandtekniker och International President för Oral Design International Foundation.

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev