Krönika

9 december 2015

Svenska tandläkare är inte dumma, de är smartare än så

Bodel Sjöholm

Tandtekniker och International President för Oral Design International Foundation

Det talas mycket om Kina-arbeten men kommentarerna kommer oftast från personer som vill smutskasta och inte är särskilt insatta. Man baserar inte sina uttalanden på kunskap utan på känslor.

Jag har arbetat som tandtekniker i Sverige sedan 1976, både i egen verksamhet och som anställd. Jag har även arbetat med utbildning och konsulting inom branschen. Jag arbetade globalt under 1½ år och har varit på väldigt många laboratorier runt om i världen.

Jag vill därför klargöra vissa detaljer. De flesta svenska importlabben är svenska företag som i sin tur importerar sina arbeten från lab i Kina eller någon annanstans. Det finns även företag som äger hela kedjan, dvs lab som producerar arbetena och även äger det svensk registrerade företaget. Det finns en del mindre Svenska lab som ”smygimporterar” dvs man har kanske några kunder som vill ha importerade arbeten men man går inte ut med det.

De flesta importföretagen har också svenska tandtekniker anställda. Idag arbetar uppskattningsvis 150-200 svenska tandtekniker med import.

De tandläkare i Sverige som arbetar eller provar att skicka till ett import lab och faktiskt ser vad de får är inte lättlurade. Det finns ingen som vill ha ett billigt arbete om det inte är bra. Variationerna mellan lab finns överallt, även i Sverige. De lab som är bra får mycket arbeten.

Sverige är inte känt som ett högestetiskt land när det gäller tandtekniska arbeten ute i världen! Det kan vara bra ibland att se sig omkring så att man kan utveckla sin egen kvalitet. Det är sunt både för tandläkare och tandtekniker. Man skall inte behöva hålla till godo med något som är dåligt och enda vägen att finna ut detta är att prova nya affärs partners.

De svenska laboratorier som inte importerar från ett ISO certifierat lab och dessutom har liten mängd arbeten, tittar säkert efter lab med lägre priser för att få transport och övriga kostnaderna att gå ihop.

Det som är genomgående för de flesta utländska lab som exporterar till Sverige är att de har bra kvalitetssystem, oftast ISO och t o m ISO med medicinsk klassning. Som jag ser det är det ingen idé för de importlab som inte har ISO att ens skicka in sina ansökningar till upphandlingar mm . Det borde vara lika tufft för Svenska lab. På vissa av importlabben lagrar man information om alla arbeten och data säkerheten är stor. Patientinformationen lagras under mycket lång tid och patienten kan själv gå in och läsa i efterhand om sina arbeten.

De seriösa labben från de flesta importländerna är ISO-certifierade. Hur många svenska lab är det? Eftersom Lars Sjöholm och jag var först i Sverige med att ISO-certifiera vårt företag Free Way Space vet jag hur mycket arbete som krävs för att få ett fungerande system. Ett fungerande system är nyckeln till bra kvalitet inte bara en pappersprodukt.

Med kvalitetscertifiering måste kontrollerna och val av material vara rigorösa. Men man måste även följa upp och ha en dialog med sina leverantörer. Ett import företag i Sverige har som policy att om en tandläkare har någon misstanke att något är fel med materialen som används kan man på det laboratoriets bekostnad skicka arbetet på analys till NIOM. Det finns säkert andra bra exempel.

I dag arbetas det för fullt på hårdare regler för upphandling i en europeisk sammanslutning, vilket kommer att göra upphandlingarna ännu tuffare. För alla inblandade kommer det att bli bättre och rättvisare och också gagna patienten.

I senaste Tandteknikern kan man läsa att man tror att 70 % av de importerade arbetena troligen innehåller någon form av tveksamma metaller. I debatten om detta måste man kunna dokumentera denna misstanke. Det går inte att bara tro och tycka! Ta fram dokument som stödjer detta. Dessutom var det en artikel för ett tag sedan i Tandläkartidningen där man även belyste fel från 3 lab 2 var svenska och 1 var importlab !

Jag tror också precis som min Blogg-kollega inom tandteknik på Dental24: ” Så klart är det lockande med en mk krona för under 150 kr som man kan sälja vidare för betydligt mer. Jag får inte ihop det med bara kostnaden på ingående material.”

Om en mk krona kostar under 150 kronor att köpa in så är något fel!

Jag vet att stora inköpare har bra inköpspriser men jag har aldrig hört talas om så låga priser.

Det finns en stor rädsla i branschen för import , men istället för att konstant kritisera importerade arbeten bör man sätta sig in i hur företagen arbetar. Det finns mycket att lära av Asien, precis som många företag i andra branscher gör. Det är t ex ingen slump att Apple’s iPhone, iPad och Mac tillverkas i Kina. Under mina år i Oraldesign har jag lärt mig att duktiga tandtekniker finns överallt i världen.

Jag tycker även att debatten behöver belysas från två håll.

Som sagt, till er som vill veta hur kinesisktägda laboratorier ser ut kan ni gå in på denna länk och se en reklamfilm från Holland där en känd musiker får ett arbete från ett importlab.

 

Bodel Sjöholm
Bodel@oraldesign.se

 

Bodel Sjöholm

Tandtekniker och International President för Oral Design International Foundation

Bodel Sjöholm är tandtekniker och International President för Oral Design International Foundation.

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev