Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

2 september 2015

Tänk om man kunde arbeta så här – men det har ju ingen gjort!

Gordon Meland

Odontolog (Pensionär)

Ju fler som säger att det inte går, desto säkrare kan man vara på att man är på rätt väg och har sett möjligheten att vara med om att starta ett paradigmskifte, dvs kommit på något helt nytt. Att komma på något nytt innebär inte sällan att man tagit det man redan har men gjort det på ett annat sätt, eventuellt till och med med tvärt om!

 

Om din målsättning är att kunna starta en ny mottagning och minska investeringen med hälften, öka patientservicen med 50 %, arbeta 30 timmar per vecka utslaget på två veckor, ha lön för en heltid och vara helt ledig varannan vecka. Hur gör du? Är det möjligt? Svaret är ett obetingat Ja!

Vän av ordning frågar sig genast varför det i så fall inte förekommer rutinmässigt redan nu? Svaret är enkelt: så har ingen (få!) tänkt och lagt upp arbetet tidigare.

Det senare innebär att när man får idén presenterad för sig kommer hjärnan inte att känna igen tanken. Hjärnan letar konsekvent efter kända mönster och när den presenteras för något den inte genast känner igen, börjar den genast leta efter var felet och riskerna ligger och vilka hinder som föreligger och gör det omöjligt att genomföra. Detta är hjärnans sätt att skydda oss och få oss att undvika risker som alltid finns i det outforskade.

Som jag påpekat i en tidigare krönika är repetition all kunskaps moder men samtidigt det största hindret för att tänka nytt. ”Gör som du alltid har gjort så kan du vara säker på att resultatet blir det du förväntat dig”. Samtidigt innebär det att utmaningarna försvinner och att tristessen i tillvaron infinner sig, man ser fram mot pensionen… Du försöker öka din lediga tid och finna stimulans på din fritid genom att göra nya saker och slippa arbetsdagens grottekvarn.

Ok, visst, det gäller inte dig, det tänkte jag inte på. Just du älskar ditt arbete och finner en stor glädje i varje ”litet kariesangrepp” du hittar och varje liten plaqueansamling du får åtgärda mellan åtta och fem…

 

Hur vore det om:

  1. Du startar en ny mottagning med sex rum.
  2. Du går ihop med tre kollegor (team) med i stort sett samma uppfattning om vad som är god oral hälsa och hur man får den till stå
  3. Ni delar upp er i två parteam, dvs två team som alltid följs åt och har samma arbetstider.
  4. Mottagningen har sina dörrar öppna mellan kl 07.00 och 19.00.
  5. Ni arbetar solo group men delar inte upp den enskilda dagen i två
  6. Ni arbetar i tolvtimmarspass! SIC!
  7. Ena parteamet arbetar ena veckan torsdag och fredag.
  8. Andra veckan arbetar alla måndag, tisdag och onsdag i tolvtimmarspass.

 

Nu har du fått något att fundera över. Antingen kommer du att förkasta tankarna helt, beroende på att din hjärna inte känner igen dem. Glöm bara inte att ingen kan ljuga och lura dig så bra som du själv kan – du har ju tänkt ut svaren själv så då måste det självklart vara smart, intelligent och rätt… eller…?

Om du genast, innan hjärnan börjar ”bråka” med dig, ställer dig frågan: Vilka är fördelarna om vi tänkte och arbetade så? Kanske blir då din reaktion istället: Milde himmel, detta har jag aldrig tänkt på, det måste jag testa.

Du styr din hjärna till att inte gå miste om en möjlighet genom att du när du läst de åtta punkterna ställer en fråga högt till dig själv, jag upprepar: Vilka skulle fördelarna vara för mig och min verksamhet om jag prövade?

Jag tänker – alltså finns jag – René Descartes – du finns väl? (Ibland kan det vara mysigt att vara lite elak…)

Lycka till!

I några av mina kommande krönikor utvecklar jag tankarna bakom dagens krönika.

Njut av livet och världens mest spännande yrke – tills du börja ”få nya idéer”.

 

Er tillgivne

Gordon M

Gordon.meland@gmail.com
Tel. 070 21 31 201
Hemsida: gordonm.se

 

 

 

Gordon Meland

Odontolog (Pensionär)

Odontolog, Trafikflygare mm och nu till sist Pensionär

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev