Krönika

4 september 2013

Tänk om och tänk annorlunda!

Gordon Meland

Odontolog (Pensionär)

Det har varit en minnesvärd sommar. Vädret har varit ett riktigt semesterväder och mina upplevelser har varit många – även sådana som har med vårt yrke att göra. Bland annat har jag fått ta del av en för mig delvis ny teknik, nämligen elektronstråle sintring för framställning av underkonstruktioner med hög precision och lågt pris. Som grädde på moset har jag också blivit introducerad till ett mycket intressant digitaliserat enkätsystem. Mer om detta i krönikan.

 

Att få mer gjort med mindre stress och till en reducerad kostnad är mångas, för att inte säga allas, dröm. Drömmen kan bli sann, den kostar väldigt lite, men den kan kosta på! Man måste för det mesta tvinga sig själv att tänka om och tänka annorlunda. Man behöver överge gamla tankemönster och ta till sig nya. Ett verktyg för att förmå sig att göra detta är att man, när man kommit på en ny tanke, frågar sig: Vad är det för fördel om jag gör så här? Frågan ska du ställa dig innan och också ha svaret på innan du talar om för dig själv varför det inte går.

 

Kaizen är ett verktyg, ett sätt att tänka, ett förhållningssätt som innebär att man tar till vara allas idéer om hur man kan förbättra, ja hur man löser problem.

Det är dock otroligt svårt göra förbättringar om man inte har ett problem – då vet man ju inte vad det är man ska arbeta med! Problem har en inneboende fördel, de pockar på en lösning och när den väl är genomförd är förbättringen ett faktum!

Att arbeta enligt Kaizen innebär ofta att man kan utveckla och förbättra utan stora investeringar bortsett från att man måste tänka till och ha ett öppet sinne. Ett typexempel är hur man med systematik kan införa teamtandvård och organisera tidboken. Allt genom att ta till vara allas goda idéer om ”hur man borde göra”.

Tyvärr har vi människor en böjelse för att ”köpa oss fria” hellre än att ”tänka oss fria”. Vi arbetar hellre än vi tänker. Det kan vara en förklaring till varför vi är svettiga när dagen är slut.

 

Ett annat exempel: En utvecklingssinnad och fritänkande kollega kom i kontakt med en tekniker som har sin bakgrund inom industrin. Kollegan beskrev problemet med att framställa ”implantatskelett” med optimal precision och böjda retentionsskruvkanaler till ett lågt pris. Genom att fråga en person utanför våra egna led fick han tillgång till industriell teknisk kompetens som tog sig an våra problem på ett annorlunda sätt. Genom en öppen dialog baserad på ömsesidig respekt, kompetens och ”Kaizentänk” har man på mycket kort tid utvecklat ett produktionssystem som med råge uppfyller de uppställda målen. Allting går att lösa om man bara ”tänker rätt i varje led” och inte är rädd för att lyssna och lära. Jag är imponerad över vad man åstadkommit på kort tid. Man tänkte Kaizen och använde det som redan fanns för att utveckla och göra något bättre. Mer om detta längre fram i höstens krönikor.

 

För fjorton dagar sedan kom jag i kontakt med ett IT företag i Halmstad som utvecklat ett digitaliserat enkätsystem. Det används idag av 60-70% av alla Kvinnokliniker i Sverige och 300 av landets 400 golfbanor. Systemet bygger på ett ”Kaizentänk” som gör hela förfarandet enklare för både den som svarar på enkäten och dem som ska utvärdera svaren.

 

Enkäten kan med fördel användas åt två håll. Dels till kunderna av en tjänst men även ”inåt” till de anställda som levererar tjänsten. En sammanställning med jämförelse av de två olika erhållna resultaten borde kunna bli ”dynamit” för de tandvårdsmottagningar som vill vara lite mer än ”smör-och-bröd på bordet” mottagningar.

 

Hur tar man då hand om den kunskap man får från enkäten. Hur använder man patienternas och personalens påpekanden om vad som skulle kunna bli bättre? Förutom beröm som kan komma fram i enkätsvaren är det ofta problem som blottas. Hurra! Nu vet vi hur vi ska bli bättre! Ett litet bekymmer kvarstår dock: hur gör vi för att verkligen bli bättre? Hur får vi med alla på tåget och hur följer vi upp så att vi kan pricka av att våra förbättringar genomförs och bär frukt och inte stannar vid att vi läste upp enkätsvaren på ett klinikmöte? Att mäta utan att förändra är som att jaga utan att fånga!

 

Nästa krönika blir en handfast utbildning i de enklaste delarna av Kaizen.

 

Njut av sensommaren

Gordon

 

Gordon.meland@gmail.com

Tel 070 21 31 201

www.gordonm.se

 

PS. Bengt Glimstedt och undertecknad ger 11/10 kursen ”Vad du inte fick lära dig på Tandläkarhögskolan 1.0” ››. DS.

Gordon Meland

Odontolog (Pensionär)

Odontolog, Trafikflygare mm och nu till sist Pensionär

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev