Tankar kring ett mentorprogram för tandläkarstuderande
Sveriges Tandläkarförbund har tagit ett utmärkt initiativ med sitt mentorprogram men det skulle gå att göra så mycket mer! Är det inte slöseri att låta den kunskap som äldre erfarna kollegor besitter bli begravd tillsammans med dem?
Två gånger har jag blivit tillfrågad om jag ville ställa upp och föreläsa för de blivande kollegorna vid Tandläkarhögskolan i Huddinge. Deltagande för studenterna var frivilligt. Döm om min förvåning när nästan hela föreläsningssalen fylldes. Intresset var större än jag hade förväntat mig och frågorna i pauserna och efter föreläsningen var legio. Ett av de roligaste uppdragen jag haft. Vilken kunskapstörst!
För några månader sedan fick jag en förfrågan från några tandläkarstuderande vid högskolan i Umeå om jag kunde ställa upp som mentor. Efter ett antal mailkontakter och telefonsamtal framkom att intresset var så stort från deras kurskamrater att det vore bäst om jag kunde komma upp till Umeå och hålla en introduktionsföreläsning. Önskade ämnen var: entreprenörskap, teamvårdsarbete och ”90 sekunders preparationsteknik”. Det senare ämnet innehöll en praktisk del. Två av studenterna och deras handledare bestämde sig för att göra en studie av tekniken! Vi började 09.30 och slutade inte förrän klockan var 16.30!
Det var en härlig upplevelse att få föreläsa på skolan där jag kom in som näst sista reserv för 51 år sedan – vilken känsla!
Så här ambitiöst marknadsförde studenterna i Umeå dagen.
Så här ambitiöst marknadsförde studenterna i Umeå dagen.
Mitt förslag
Som jag skrev redan i min förra krönika finns det idag inga medel avsatta för denna typ av mentorprogram och föreläsningar med erfarna kollegor vare sig hos förbundet eller på skolorna.
Det finns ett intresse bland oss äldre erfarna kollegor att dela med oss av våra erfarenheter, tips och trix, såväl mjukvara som hårdvara, från verkligheten och intresset är stort bland studenterna att få ta del av kunskapen.
Vi seniorer kräver inte något arvode utan behöver bara få en ersättning som täcker våra direkta utlägg.
I mitt fall kunde jag denna gång kombinera resan till Umeå med att hälsa på min dotter och goda vänner och fann det därför för gott att betala ur egen ficka och sätta kostnaden på ”trivselkontot”.
Jag utmanar därför tandvårdskedjorna, Praktikertjänst AB, Folktandvården, dentalbolagen, tandtekniska laboratorier med flera att starta en fond så att fler erfarna kollegor än jag kan komma ut till tandläkarhögskolorna och dela med sig av sig av sina erfarenheter.
Min erfarenhet är att en halv till en dags föreläsning på termin 9 är lämpligt. För de studenter som önskar mer, en längre mentor/adeptrelation kan man lägga upp ett program med möten på Skype, då uppkommer inga reskostnader. Obs! ett sådant förhållande kan fortsätta även efter examen…
Vill du ha en beskrivning av preparationstekniken kontaktar du mig. Jag har några kompendier kvar.
Er tillgivne
Gordon M
Tel 070 21 31 201
gordon.meland@gmail.com
Gordon Meland är tandläkare och arbetar som kursgivare och mentor/konsult och driver det egna företaget Företagsförädling Väst AB.
Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.