Undersökningsmetodik för patientens första besök på kliniken, del 2
Här fortsätter min krönika om hur jag för snart 40 år sedan började ta hand om nya patienter på ett nytt sätt. 1996 skickade jag förslaget till Hans Sundberg på Socialstyrelsen och fick till svar att jag var på helt rätt väg.
Det här var mitt förslag till undersökningsmetodik:
Förslaget ska ses som en grundstomme, en ledstång, som inte är avsett att följas slaviskt. I slutändan är det alltid det sunda förnuftet och omdömet som styr.
Receptionistens uppgift innan 1:a besöket:
- Informera patienten om att undersökningen kommer att ta ca 1 timma och förklarar varför
- Ge patienten en tid 5-10 minuter innan han/hon ska in i behandlingsrummet
- Fråga om patienten har tillgång till en fullständig och aktuell röntgenundersökning. Om det finns be patienten att ta med den. Om det inte finns någon aktuell röntgen informeras patienten om att det kan bli aktuellt att göra en röntgenundersökning och förklarar varför, d v s en undersökning av att käkarna är friska och att det inte finns några systor, tumörer eller varkulor.
- Be patienten att ta med sig en förteckning över eventuella mediciner och dosering.
Receptionistens uppgift i samband med 1:a besöket
- Hälsa patienten välkommen med namn när han/hon kommer in genom dörren
- Erbjuda patienten kaffe eller annan förfriskning
- Ge patienten ett hälsodeklarationsformulär att fylla i
- Erbjuda hjälp med att för tydliga frågorna om så skulle behövas
Tandläkaren:
- Hämta patienten, presentera sig, visa vägen till behandlingsrummet och presentera sköterskan
- Besluta om röntgen ska tas (gärna en Opg då den erbjuder ett utmärkt underlag för diskussioner med patienten senare)
- Förklara vikten av att följa patientens blodtryck och blodsocker
Tandsköterskan:
- Ta ev röntgen, framkalla bilder och monterar dessa
- Ta blodtryck och kolla blodsocker. Kolla också patientens koagulationsförmåga, PT/INR-test
Tandläkaren inleder samtalet med att fråga patienten:
- Hur ofta får du hål? Hur gammal är du? Hur gammal tänker du bli? Hur många fler hål kommer du då att få innan du slutar dina dagar? Har du plats för alla dessa? Skulle det vara intressant för dig att aldrig mer få ett hål? Vet du hur hål uppstår? Vet du att enbart god munhygien inte håller dig fri från nya hål? Vill du veta varför du får hål, mekanismen bakom? Nu ritar du upp och förklarar Stephan-kurvan!
- Vet du att man idag kan mäta risken för att få nya hål och hur fort hålen kommer att växa genom att ta ett prov på din saliv. Vore det intressant för dig att följa upp ett ev dåligt första provresultat så att du själv får ett ”kvitto” på den positiva förändring som snabbt inträder om du ändrar dina kostvanor/intag? Vill du att vi ska ta ett salivprov.
- Har det hänt att du bitit av en tand eller fyllning? Vad tror du att det berodde på? Var tanden lagad tidigare? Många gånger? Vet du hur olika fyllningsmaterial beter sig? Vet du t.ex. att amalgam tenderar att utvidga sig och ge spänningar i tanden? Vet du att går att laga en tand så att du sannolikt aldrig mer behöver åtgärda den om du sköter om den och satsar på kvalitet? Vill du att jag berättar för dig? Nu kan du föra in samtalet på inlägg, kronor etc för att komma ifrån ”Drill, fill and bill-tandvård”!
- Blöder det någon gång när du borstar tänderna? (Om svaret är ja.) Vad tror du det beror på? Tror du att dt beror på en för hård tandborste eller kan det vara en kronisk inflammation som ligger bakom? Vet du att blödning vid borstning någon gång då och då kan vara det enda tecknet på att du har ett aktivt tandlossnande på gång? Vill du veta hur tandlossning uppkommer och hur det fungerar? Ta nu ett block och penna och rita upp tand, parodontium, alveolärt ben, tandköttsficka, plaquets placering, blodkärlen i papillen, tandsten och hur sjukdomen utvecklas om den lämnats obehandlad.
Tandläkaren:
- Undersöker patienten enligt kompendiet: ”Us revisionspatient”
- Redovisar fynden till patienten, gärna med stöd av röntgenbilder
- Frågar patienten: vore det av intresse för dig att vi i vår planering utgår från att du vill bli och förbli fullt frisk i din mun livet ut, med ett framtiden minimum av tandläkaråtgärder? Om ditt svar är ja, träffas vi igen för att diskutera vad det innebär och kostnaden för detta. Du ska inte heller glömma att ingen har avlidit av hål i tänderna eller tandlossning! Inget är bråttom med undantag för att visa hur du själv ska stoppa sjukdomsutvecklingen. När detta väl är gjort kan vi börja åtgärda de skador som du har och förebygga andra skador i den takt som passar dig! Vore det värdefullt för dig att planera din munhälsa inte bara för nästa år utan för resten av livet?
När patienten tror att besöket är klart och han/hon är på väg att resa sig utförs en andedräktstest ad modum Meland. Som en följd av det ev negativa utfallet av andedräktstestet tas patienten om hand av profylaxpersonal.
Om du har lyckats med ditt samtal har du nu en patient som inte i första hand diskuterar pengar utan i stället är mer intresserad av sin hälsa. Du är på väg att känna tillfredsställelsen av att inte vara enbart en reparatör utan en lärare. Istället för att ringa en snickare då det brinner i trähuset har du ringt efter brandkåren!!!
Om du vill kan du hänga en gaffel i en tandtråd från taket. Gaffeln ska hänga i ögonhöjd, en meter framför patienten när denne sitter i behandlingsstolen. Få patienter kan undgå att fråga: ”Varför hänger det en gaffel i taket?” Ditt svar blir: ”Den hänger där för att du ska fråga och när du frågar lyssnar du på mitt budskap” — konstpaus — ”Mitt budskap är: ”Om jag kunde få dig att hålla lika rent mellan dina egna tänder som du håller mellan tänderna på dina bestick skulle du inte behöva mig. Ingen vill ha skräp mellan tänderna på den gaffel de ska äta med. Den ska de ju ha i munnen och suga av minst en minut per dag. Vad har du mellan dina egna tänder 24 timmar per dygn?!” Somliga svarar då att de kan köra gaffeln i diskmaskinen. Jag kontrar med att ”Om du är lite mer oförsiktig kan du köra dina egna löständer samtidigt med gaffeln i diskmaskinen!”
Kanske lite drastiskt men mycket verkningsfullt!
Lycka till!
Er tillgivne
Gordon M
Tel 070 21 31 201
gordon.meland@gmail.com
Gordon Meland är tandläkare och arbetar som kursgivare och mentor/konsult och driver det egna företaget Företagsförädling Väst AB.
Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.