Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

6 maj 2018

Vem bryr sig? Inte många, alla är redan bäst! Eller?

Bodel Sjöholm

Tandtekniker och International President för Oral Design International Foundation

Ibland vill man inte skriva någon blogg alls utan bara vara! Just nu tycker jag att livet leker och mina tankar är upptagna med en segeltur och lite andra kul saker som skall hända. Jag kommer heller inte på några ämnen att blogga om även om jag t.ex. anser att lära sig den bästa anatomin borde vara intressant. Men vem bryr sig?

För mig var det en otrolig inspirationskälla att lära mig varför tänderna ser ut som de gör. Att kunna göra en tand på fri hand och sätta den i modellen med ytterst små justeringar är en speciell känsla. Detta gäller endast oförstörda bett, dvs ingen tandläkare eller tandtekniker som inte har denna kunskap skall ha arbetat med fallet. Då är det kört.

Jag genomgick den anatomiutbildning som Michael Poltz tagit fram. Utbildningen fick jag hos Ole Petter Våge i Norge som i sin tur hade utbildat sig i Tyskland. Det enda jag ångrar är att jag inte gick utbildningen långt tidigare. Den borde ha ingått i kursplanen på tandteknikerskolan. Tyvärr finns ingen sådan anatomiutbildning i Sverige.

Om du är intresserad finns det kurser i Tyskland. Idag kan man gå på denna kurs för t.ex. Jochen Peters och Stefan Schunke.

Om man bara vill bli inspirerad varje dag kan jag rekommendera Knut Millers fantastiska bok ”Knut Miller bureau” som finns att köpa på nätet. Den är gjord så att man kan ha den stående framför sig. Den är även lämplig för tandläkare som vill göra anatomiskt korrekta kompositer.

Jag funderar på vad jag själv tycker är kul och kommer fram till att jag gillar nya saker. Just nu blir jag intresserad när jag ser min dotter Hannah arbeta med att ta fram ett studiematerial för alla som vill plugga inom den dentala sfären. För tillfället gör hon speciella kunskapskort som är en superhjälp för de som har någon form av inlärningsproblem men är också jättebra för alla andra.

Mer information om studiekorten finns här:
https://www.protetik-hannahsjoholm.com/produkter.html


Instrumentkort

När jag gick på statens tandteknikerskola 1980 använde vi Dental laboratorieteknik del 1 och 2 och de var gamla redan då. Visst är en hel del av innehållet fortfarande relevant men de är väldigt tråkiga. Det finns mycket att göra på området studiematerial. Oavsett vad det är så beundrar jag förmågan att se när något är inaktuellt och tänka att jag kan göra något nytt och inte bara nöja sig med att allt är som det är.

Bodel

 

Bodel Sjöholm är tandtekniker och International President för Oral Design International Foundation.

Bodel Sjöholm

Tandtekniker och International President för Oral Design International Foundation

Bodel Sjöholm är tandtekniker och International President för Oral Design International Foundation.

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev