Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

8 december 2015

Vi bygger broar

Mats Lindblom

Tandtekniker och VD på Westdent AB

Inte bara broar med två stöd utan även mellan människor och yrken. Tänk på vad vi egentligen har som gemensam profession. Vi behandlar patienters behov av vård i olika former. Hur gör vi det? Jo, som alla vet; avtryck och färgtagning. Kan vi göra mer?

Så otroligt personligt

Det är så lätt att en patient blir ett personnummer, eller på labbet, en låda på hyllan. Helt opersonligt och bara ett jobb för dagen. Där måste vi säga stopp och tänk efter lite. Varje ”låda” är en människa med problem och förväntningar, som vi ska uppfylla. Då måste vi bygga broar mellan oss inblandade. Det gäller att kunna kommunicera på ett rakt, enkelt och framförallt ärligt sätt. Medlen finns. Vi har telefon, e-mail, c-takt och diverse olika tjänster för det. Utnyttjar vi de rätt? Tja, det är frågan. När jag snubblade in i branschen på 80-talet var tongången en helt annan. Vi tandtekniker vågade knappt ifrågasätta en tandläkare. Som tur är har den kulturen utvecklats i rätt riktning sedan dess.

Vi bygger broar

Samarbete över alla ”gränser”. Nu kan vi för det mesta ha en rak och ärlig dialog om patientfall utan att ha dessa gamla dogmer hängande över oss. Det man kan sakna nu för att lyfta till en ny nivå är en kommunikation med sköterskor och hygienister. De får större ansvar, och mer uppgifter delegeras till dem. Då bör rimligen det också innebära att de får mer direktkontakt med sitt labb. Visserligen är tandläkaren ansvarig, men man kan skapa ett nätverk av kontakter som löser en del av de dagliga frågorna med de som faktiskt vet svaren. Låt alla som vet och känner till den enskilda patientens önskemål vidarebefordra dem. Nätverka!

För oss som tekniker är det viktigt att få all information vi kan för att vi ska kunna göra ett arbete som patienten vill ha. Glöm inte att ett avtryck inte säger mer än precis det är avsett för. Att vi kan göra ett arbete som passar rent fysiskt. Kommunikationen med hela teamet kan ge så mycket mer. Då kan vi fånga upp vad personen i fråga egentligen vill ha. Den informationen ger kvalitet.

Viktig formel för kvalitet: Kvalitet = Upplevelse – Förväntning

Om förväntningen är mindre än upplevelsen blir det en positiv överraskning, dvs bra kvalitet. Och vice versa, om upplevelsen är mindre än förväntningen. Då har vi dålig kvalitet.

Patientens förväntan bygger vi upp gemensamt, men sen måste vi förverkliga den. Gärna överträffa. Det kan vi endast göra tillsammans i hela teamet.

 

Mats Lindblom
Halmstads Dentaltekniska AB
035-109010
dental@hdt.se
www.hdt.se
Facebook hdt

 

Mats Lindblom

Tandtekniker och VD på Westdent AB

Mats Lindblom är tandtekniker och VD på Westdent AB (f d Halmstads Dentaltekniska) med inriktning på CAD/CAM och helkeramik.

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev