Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

17 december 2020

Vissa gör inget och andra gör allt

Bodel Sjöholm

Tandtekniker och International President för Oral Design International Foundation

Man brukar säga att när det är kris ser man vem man ska alliera sig med. Den som söker skydd i någon vik och väntar på att allt ska gå över eller den som hissar alla segel och tar flera steg framåt genom att utnyttja de möjligheter som finns.

Detta ser man även nu under Corona. De flesta har faktiskt fått en del tid över och som labbägare finns det alltid mycket att bli bättre på.

Det ges också mer tid till kvalitetsuppföljningar: Genom att konstruera ett dokument som följer arbetet från början till slut – och där vi bedömer de saker som kommit till oss (tekniker) som avtryck samt där tandläkaren bedömer vårt arbete som till exempel gränser, kontakter, ocklusion och färg. Här kan man ofta se varför ett arbete inte blir bra, om avtryckets gränser är diffust kan det vara anledningen till att teknikerns gräns inte blev så bra och så vidare.

Man kan också passa på att lära sig/sätta sig in i nya saker. Det finns en skattkista på nätet i form av YouTube- och företagsfilmer. Man kan delta i studier, lära ett språk eller göra något livsbejakande man länge önskat. Listan kan bli hur lång som helst.

Detta gäller överallt i samhället. Att bara sitta av tiden känns onödigt eller hur?

Även i organisationer där man nu har svårt att träffas kan man uträtta underverk. Ta till exempel Norges Tandteknikerförbund där man arbetat hårt med att ta fram en massa olika saker detta år som man har presenterat på nätet, bland annat en marknadsföringskampanj för kåren. Man har också tillsammans med Tannhelsetjensten samarbetat kring olika hygienkrav, exempelvis för avtryck. Se avsnittet för Tandtekniker på norska Tannhelsetjenstens sida:

De senaste veckorna har det kommit inbjudningar till två intressanta föreläsningar på Zoom. Plus en hel del annat. Bra jobbat Norge!

FEPPD

Feppd.eu är en Europeisk organisation där varje land som är medlem har en plats. Man representerar 40 000 dentala labb i Europa. Och här har man en stor plattform till samarbete. Sverige har varit med länge och det skulle vara intressant att veta vilka frågor man arbetar med.

Som sagt, nu kan du använda din tid till något som är bra för dig själv, ditt företag eller din familj. Det finns inget rätt eller fel.

Själv önskar jag alla en fin jul trots Covid-19. Personligen ser jag fram emot Zoom- och Messenger-möten med vänner överallt ifrån. Med hopp om att pandemin försvinner och 2021 blir ett bra år för alla!

Bodel

PS. Låt inte andra människors begränsningar begränsa ditt liv! DS.

 

Bodel Sjöholm är tandtekniker och International President för Oral Design International Foundation.

Bodel Sjöholm

Tandtekniker och International President för Oral Design International Foundation

Bodel Sjöholm är tandtekniker och International President för Oral Design International Foundation.

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev