Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Prisjämförelsetjänst

24 februari 2019

Åter ny jämförelsesajt för tandläkar-kostnader

Regeringen ska nu ta fram en ny jämförelsesajt för patienter inom tandvården. Socialminister Lena Hallengren menar att okunskap om den fria prissättningen är en orsak till initiativet.

TLV har fått i uppdrag att ta fram sajten där vem som helst kan jämföra tandvårdspriser

Regeringen har gett TLV en miljon kronor för att ta fram en kommunikationsstrategi och en lanseringsplan. Först var det tänkt att sajten skulle lanseras under maj 2019. Den långa regeringsbildningen har lett till att projektet skjutits fram till hösten.

Tjänsten omfattar alla vårdgivare som är anslutna till det statliga tandvårdsstödet

Tillsammans med Försäkringskassan, Folktandvården, Privattandläkarna samt Sveriges Kommuner och Landsting ska TLV arbeta med prisjämförelsetjänsten. Patienter ska kunna jämföra mellan tandmottagningars priser på olika behandlingar.

Maria Bjurö, kommunikationschef på TLV, framhåller att prisjämförelsetjänsten är tänkt att öka möjligheten för allmänheten att få en bild av prisnivåer och prisskillnader i tandvården.

Under 2017 granskade Inspektionen för vård och omsorg (IVO) patientsäkerheten och kvaliteten hos små vårdgivare inom tandvården. En som arbetade med det var Lars Svärd, tillsynstandläkare på IVO. Han tycker att idén med en jämförelsetjänst är intressant.

Källa: DN (full version)/TLV

Relaterat:

Ptj: Bra med prisjämförelse – om patienterna inte vilseleds

Regeringen beslutade i december förra året att ge Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) i uppdrag att etablera en prisjämförelsetjänst för tandvård. Praktikertjänsts tandläkare varnar för att jämförelserna kan vilseleda patienterna och att kvalitet kan bli mindre viktigt. Detta enligt en undersökning i Praktikertjänst Hälsopanel, där nära 400 av koncernens tandläkare deltog.

Priset på tandvård ska kunna jämföras

Den 1 december beslutade regeringen att ge Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) i uppdrag att etablera en webbaserad prisjämförelsetjänst för tandvård.

Regeringen överväger villkorat tandvårdsstöd

Statlig subvention till tandvård kan komma att villkoras av anslutning till prisjämförelsetjänst. Folkhälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström uppger till P4 Uppland att har är bekymrad över att det fortfarande är så få privata tandvårdskliniker som anslutit till prisjämförelseportalen.

Slutrapport från TLV om prisjämförelsetjänst

I sin slutredovisning den 15 februari 2016 presenterade TLV en konceptuell skiss till en ny prisjämförelsetjänst för tandvård. Tjänsten ska ge allmänheten en bild av prisnivån för olika ersättningsberättigade åtgärder och jämföra olika vårdgivare.

Tandvårdssidan 1177.se blev fiasko

Sajten 1177.se där man ska kunna jämföra priser mellan tandläkare har blivit ett misslyckande. Trots att sajten nu funnits i fem år (2013) så har inte ens tio procent av privattandläkarna anslutit sina prislistor.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev