Artiklar taggade med Dental media/artiklar

Smile Design Kunskapen om det naturliga leendet – Del 3

Här fortsätter vår serie om anterior estetik. En av de faktorer som ligger till grund för ett naturligt leende är de s k Primärplanen. Genom att ha kunskap om deras funktion är det enklare att skilja mellan framtänder som har tydlig anatomisk form och tänder som saknar anatomiska särdrag.

Smile Design Del 2 Kunskapen bakom det naturliga leendet

John Ness, CDT, från PTC har med utgångspunkt från anterior anatomi sammanställt de viktigaste grunderna bakom ett naturligt leende.
Med dessa kunskaper och ett nära samarbete mellan tandläkare och tandtekniker kan ni erbjuda era patienter bästa möjliga estetik.

Kunskapen om det naturliga leendet – Smile Design

Favorit i repris: För några år sedan publicerade vi en uppskattad utbildningsserie i samarbete med PTC (Productivity Training Corporation) i Kalifornien och tandtekniker Bodel Sjöholm i Klippan.
Här kommer en kort repetition i flera delar.

Borsta tänderna stillar godissuget

HÄLSOTIPS: Gå och borsta tänderna istället för att dyka ner i godispåsen om du blir sugen på kvällen. Borsta tänderna – och plötsligt har du inte längre lust att stoppa något i munnen.

Avslappning och kontroll bästa hjälpen för tandvårdsrädda

TANDVÅRDSRÄDSLA: Varför känner vissa patienter skräck och oro när det är dags att gå till tandläkaren och hur kan tandvårdspersonalen hjälpa dessa patienter? Det var ämnet på GQL’s kurs med tandläkare och psykoterapeut Nils Norrsell som föreläsare.

Komplett handbok om laserterapi

RECENSION: Laser Phototherapy – Clinical Practice and Scientific Background, av Lars Hode och Jan Tunér, är en ordentligt uppdaterad och mycket bättre version av den slutsålda The New Laser Therapy Handbook. Totalt har boken 938 sidor med över 2500 vetenskapliga referenser, och den är full av nytt material.

Rätt material till rätt patient och rätt cement till rätt material

VIDAREUTBILDNING: För protetiker Per Häger är bettrehabilitering ett stort intresse. Att i dagens djungel av material och cement hitta rätt är den utmaning som han och andra specialister kommer att föreläsa om på årets Tylösandsdagar.

Intressant rapport om kompositer

TEST: En ny rapport från norska Hälsodirektoratet om tester på kompositer visar att det förekommer preparat på marknaden som kan leda till kontaktallergier.

​Ny bok om etik i tandvården

BOKNYTT: Tandvård innebär ett nära möte som kan vara förknippat med helt olika förväntningar. För vissa är det en rutinsak, för andra en känsla av oro, rädsla och obehag. Etik har allt mer betonats som en viktig aspekt i professionell utövning av sjuk- och hälsovård, så även inom tandvården.

Digitala avtryck obligatoriskt för tandläkarstudenter på KI

DIGITALT: Sedan ett antal år är digitala avtryck ett kurskrav i preklinisk protetik inom grundutbildningen på KI. Studenterna behöver förberedas för modern tandvård anser universitetslektor Madeleine Jansson Pamenius.

Tandkräm med arginin inte bevisat bättre mot karies än bara fluor

SBU: Tandkräm med arginin kostar mer men det går inte att avgöra om arginin kan förhindra eller minska karies. För att ta reda på det behövs bättre studier.

Luckor i kunskapen om barn- och ungdomstandvård – fluor enda säkra metoden

SBU: Tandborstning med fluortandkräm två gånger om dagen är den enda vetenskapligt belagda metoden mot karies hos barn och ungdomar. Det visar SBU:s kartläggning av metoder som används inom barn- och ungdomstandvården. Övriga behandlingar vet vi ännu inte om de är bra eller dåliga.

Vad är det egentligen vi stoppar i munnen på våra patienter?

KVALITET: Kompositfyllningsmaterial räknas som medicintekniska produkter och godkänns i sig inte av någon myndighet.  För att kunna säljas inom EU ska produkterna ska vara CE-märkta och därmed uppfylla formella krav vad gäller bruk­s­anvisning etc. enligt direktiven för medicin­tekniska produkter.  Godkännande utfärdas av ”Notified Bodies” vilka ska kontrolleras av myndigheterna. CE-märkningen visar således inte kvalitén hos det enskilda materialet.

”Materialbibeln” i ny utgåva

LITTERATUR: Handboken DE VITA MATERIALEN I PRAKTIKEN har nu utkommit i ny upplaga. Boken som av många kallas för ”materialbibeln” innehåller kliniska handledningar och tips, kompletterade med materialvetenskapligt bakgrundsmaterial.

Fortsatt minskning av antibiotika i Folktandvården Skåne

Från 2012 till 2013 minskade antalet utskrivna antibiotikarecept i Folktandvården Skåne med 20 procent och det fortsätter att minska. Hittills i år har antalet förskrivningar minskat med ytterligare 10 procent, jämfört med motsvarande period föregående år.

Folktandvården, Närhälsan och Skövde kommun samverkar för bättre munhälsa hos barn

I början av oktober inleder Folktandvården och Närhälsan i Södra Ryd, Skövde, ett projekt tillsammans med Skövde kommuns socialförvaltning genom Familjecentralen Symfoni. Projektets syfte är att utforma en samverkansmodell mellan Barnavårdscentralen, kommunens öppna verksamhet och Folktandvården, för att förbättra munhälsan hos de barn som bor i området.

Obligatorisk tandborstning redan för 100 år sedan

DENTAL24: Redan 1914 genomfördes försök med obligatorisk tandborstning i Malmö folkskolor. De yngsta skolbarnen fick dagligen under lärarinnans ledning lära sig borsta tänderna.

Svårare infektioner om tandimplantat fästs med benersättningsmaterial

FORSKNING. Studier vid Malmö högskola visar att benersättningsmaterial kan påskynda nedbrytningsprocessen om ett tandimplantat infekteras.

Resan till Swedent Clinic i Gambia

Dental24: Läs Lena Millingers berättelse om den äventyrliga resan från hemmet på landsbygden i södra Senegal till tandläkaren på Swedent Clinic i det turisttäta Gambia. Kliniken etablerades för mer än 20 år sedan på initiativ av den svenske tandläkaren Lars Wärn. På kliniken arbetar volontärer från hela världen med att förbättra invånarnas tandstatus, ge akuttandvård till besökare och bofasta samt utbilda och träna lokal tandvårdspersonal.

VETENSKAP: Parodontit riskfaktor för både hjärtinfarkt och cancer

Sambandet mellan tandsten och hjärtinfarkt med dödlig utgång har bekräftats i svensk-finsk vetenskaplig studie. Forskare från Karolinska institutet och Helsingfors Universitet har undersökt om mängden tandsten har samband med död i hjärtinfarkt. Resultatet bekräftade studiehypotesen att höga indexvärden för tandsten har ett statistiskt samband med för tidig död i hjärtinfarkt.

Den digitala tandvårdens utveckling och framtid. 4D är snart här, är du redo?

När jag för 20 år sedan som nyutbildad tandtekniker första gången stötte på digital tandvård var det en liten maskin som fräste keramiska inlägg vid namn Cerec. Första reaktionen var, allvarligt, hur kan man tro att denna teknik ska kunna göra något bättre än vi kan göra för hand? Tandteknik är ju ändå ett konsthantverk, eller hur?

Bästa behandlingen av tandvårdsrädsla

I Jönköping ska man nu göra en undersökning av vilken effekt ett speciellt hänsynstagande till den rädsla eller det obehag som många känner inför och under tandbehandling. Detta är ett viktigt område som borde uppmärksammas redan under tandläkar- hygienist och tandsköterskeutbildningen.

Bättre omhändertagande för personer med tandvårdsrädsla

Enligt forskning har 40-50 procent av alla vuxna tandvårdspatienter någon form av tandvårdsrädsla eller känner obehag. En ny modell ska nu hjälpa dessa patienter. Tandvårdsbesöket ska i framtiden innefatta bland annat bättre kommunikation, men också ett bättre omhändertagande.

Estetisk tandvård: Digital Smile Design

Dental24: Kanske lyssnade du, eller så missade du, att lyssna på tandläkare Christian Coachmans föreläsning på Tylösandsdagarna 2012. I april nästa år kommer han tillbaka till Sverige och berättar mer om Digital Smile Design.

Så får du fler patienter till din praktik

Claes Gustafsson är tandläkare och står bakom praktiken Min Tandläkare på Hisingen i Göteborg. Förutom arbetet tillsammans med teamet på kliniken driver han också tidningen Tandvårdsnytt.

Ny bok: DANCING HANDS – ett nytt paradigm för tandläkarens och tandsköterskans kliniska kompetens.

Dental24: DANCING HANDS av den danske tandläkaren Herluf Skovsgaard handlar om handens kompetens och färdigheter som är grundläggande för tandläkarens totala kliniska kompetens

SACD: Utseenderelaterade problemställningar är ofta orsak till att patienter söker estetisk-kosmetisk tandvård

Dessa problemställningar kan inte lösas framgångsrikt utan att ta hänsyn till bettfunktionen och en idealisk terapiplan.

Stort fokus på tandvården just nu

Sveriges Radio har den senaste tiden gjort ett 60-tal reportage på sina lokalredaktioner runt om i landet med fokus på bristande munhygien hos äldre. Förmodligen har det aldrig publicerats så mycket om svensk tandvård på en och samma gång. Orsaken till detta är sannolikt invigningen av ett nytt centrum för bättre tandhälsa hos äldre på Kungsholmen i Stockholm som satte fart på debatten, den kommande riksstämman och att det är valår nästa år.

Så mycket lägger landstingen på nödvändig tandvård

Lista kostnad i kronor/per invånare över 20 år:

Ännu fler besökare på Dental24

Besöken på Dental24 fortsätter att öka för varje dag som går. Det är kanske inte så konstigt med tanke på den enorma informationsmängd som öser över oss varje dag och den tidsbesparing det innebär att ha all relevant information på ett och samma ställe.

Se bättre – Må bättre

Värt att veta när det gäller optik och dentalyrket: Inom optiken är det väl känt att människor alltid försöker åstadkomma bästa möjliga synskärpa, speciellt när vi arbetar med detaljer – exakt det som krävs inom tandläkaryrket. Den här artikeln handlar om synen och dess relation till din arbetsställning.

Ny bok: Hälsofrämjande tandvård

"Boken handlar om den innersta kärnan av det vi sysslar med - hälsa och att kommunicera hälsa. Författarna talar till läsaren genom hela boken. Språk och innehåll andas omtänksamhet och respekt. De lever ju som de lär! Illustrationerna är klockrena", säger tandläkare Håkan Lönnbark.

Ny bestämmelse om specialiseringstjänstgöring

En ny bestämmelse införs i tandvårdslagen (1985:125) med innebörd att landstingens ansvar att erbjuda möjlighet till anställning för tandläkares specialiseringstjänstgöring i en omfattning som motsvarar det planerade framtida behovet av tandläkare med specialistkompetens i klinisk verksamhet regleras.

Dental24 tar tempen på tandteknikerbranschen – Przemek Seweryniak ger sin syn på utvecklingen

I en serie artiklar kommer Dental24 att granska tandteknikerbranschen. För att få grepp om de stora teknikskiften som pågår har vi talat med tandtekniker Przemek Seweryniak på Cosmodent i Malmö.

Validerad smärtskattning med Abbey pain scale

Validering av smärta och vikten av att vården uppmärksammar god munhälsa hos äldre. Validerad smärtskattning med Abbey pain scale och bättre munhälsa för sjuka äldre med stöd av ROAG (Revised Oral Assesment Guide).

Energidrycker gift för tänderna

Frätskador i tänderna blir allt vanligare i och med energidryckernas popularitet. Regelbundna måltider samt att man undviker att borsta tänderna då emaljen ännu är mjuk kan förebygga dem.

En sann vardagshjälte med hjärta för de mest utsatta

Dental24 fick höra talas om en tandläkare i Stockholm som gör en enastående humanistisk insats för utsatta människor. Spåren ledde till tandläkare John Barksenius och hans kollegor på Lidingöpraktiken. De tar dagligen emot människor som ingen annan vill träffa och har hittills hjälpt hundratals i socialt utanförskap till en ny chans i livet.

Boktips: Fluortantens dotter

Fluortantens dotter är en bok som handlar om flera allvarliga saker, men berättelsen tar vägen via humor och drastisk dramatik. Under ytan finns flera olika teman – sockerberoende, ätstörning, symbiotisk relation mellan mor och dotter och behovet att upprätthålla en fasad i ett samhälle som är inriktat på yta, utseende och konsumtion.

Antibiotikaprofylax i tandvården vid diabetes mellitus

Diabetes som behandlas farmakologiskt kan vid okontrollerat högt plasmaglukos behöva regleras genom optimering av glukossänkande behandling innan planerat tandvårdsingrepp.

10 forskartips för bättre och längre liv

Boktips: ”Åldrandets gåta. Vetenskapen som förlänger ditt liv” av Henrik Ennart

Upplysning bästa vägen till god Tandhälsa – gör som tandhygienist Marie Gunnarsson och sprid din kunskap via lokalpressen!

Alla vet att tandvård i sig har väldigt liten påverkan på människors Tandhälsa (ca 30 min/år). Det är istället god munhygien och goda matvanor som är grunden för god tandhälsa. Därför gäller det att ständigt påminna människor om vikten av förebyggande tandvård och bra munhälsa .

FVT-info: Rökning ökar risken för tandlossning

Tandlossning debuterar mycket tidigare hos rökare än hos icke-rökare. Det är svårt att upptäcka tandlossning och andra infektioner i tandköttet hos rökare. De vanliga tecknen på inflammation är att tandköttet rodnar, ömmar och svullnar. Men hos dem som röker är tandköttet ofta blekare – även om de har en inflammation. Det beror på att rökare har sämre blodcirkulation. Det i sin tur gör att det tar betydligt längre tid för sår att läka efter till exempel en operation eller tandutdragning.

Information om tredje steget i tandvårdsreformen

Sverige har redan världens bästa tandvårdsstöd och från årsskiftet förbättras stödet ytterligare. I det tredje steget förstärks stödet till personer som kan få problem med tänderna på grund av sin sjukdom eller funktionsnedsättning. Mer information om tandvårdsstödets alla delar och en utbildningsfilm om det tredje steget finns på Försäkringskassans hemsida.

Blekning av tänder

Nya regler för tandblekning gäller från den 31 oktober 2012 till följd av ett nytt EU-direktiv. Det är viktigt att du som är tandläkare känner till det ändrade regelsystemet. Här följer en sammanfattning av bestämmelserna.

Folktandvården Skånes Rosengårdsmodell lockar EU till Malmö

Den 29 november fick "Tandborsten"-kliniken i Rosengård besök från EU. Syftet var att ta del av hur Folktandvården Skåne arbetar med förebyggande barntandvård i områden där tandvårdsbehoven är större än genomsnittet. "Tandborsten" är ett projekt som bedrivs enligt Rosengårdsmodellen. På "Tandborsten"-kliniker får barn och deras föräldrar i socioekonomiskt svaga områden extra stöd när det gäller tandvård.

Ny Handbok om tandvårdsstödet 2013

Nu är den nya versionen av TLV:s handbok om tandvårdsstödet klar. Den börja gälla den 1 januari 2013 samtidigt med den nya föreskriften, TLVFS 2012:2.Handboken om tandvårdsstödet presenterar delar av föreskriften på ett mer lättillgängligt sätt. Den tar upp de delar som särskilt behöver belysas, och innehåller många kliniska exempel.

Skillnader mellan olika antiapnéskenor

Att börja behandla snarkare och sömnapnoiker kan vara ett stort steg i sig. Nya kontakter med sjukvården blir nödvändiga och man måste börja tänka i andra banor för att bli varse om vilka av patienternas symtom som faktiskt kan ha något att göra med sömnapné. Men det allra sista steget, själva behandlingen, är den som patienten verkligen kommer bedöma dig efter, och därför är det extra viktigt att verkligen göra rätt här.

Sammandrag från EAO-kongressen i Köpenhamn

Tandläkare Lennart Dageborn, certifierad EAO medlem, deltog på kongressen och ger här en sammanfattning av de viktigaste resultaten från ett 20 års-jubilerande EAO (European Association for Osseointegration). Kongressen hölls i Köpenhamn den 10-13 oktober 2012 på temat "Vad har vi lärt oss?".

Amerikansk tandläkarguru räddar många svenska tänder från frätskador

Viktig nyhet nådde sin målgrupp på bred front.
För någon vecka sedan kunde man läsa och se i svensk media att ”Juice är farligare än Coca Cola för tänderna”. Det var knappast någon nyhet för tandvården men väl för allmänheten som faktiskt behöver känna till att fruktjuice och framförallt sportdrycker fräter och förstör tänderna. Denna ”nyhet” kommer förhoppningsvis att rädda många svenska tänder i framtiden. Tack Dr John Kois.

New York City inför förbud mot läskedrycker i jättemuggar

The American Dental Association (ADA) berömmer New Yorks borgmästare Michael Bloomberg för hans initiativ att rikta strålkastarljuset på frågan om frekvent och överdriven konsumtion av läsk och andra söta drycker. Försäljningen av läskedrycker i överdrivet stora muggar som ökar riskerna för fetma, diabetes och karies förbjuds i New York.

Lär dig allt om dental estetik på webben

Nu finns det en webbsida som serverar alla slags tips och fördjupningar kring naturlig estetik. Tandtekniker Lars Sjöholm delar generöst med sig av sina mångåriga kunskaper kring estetik och motivation.

MI – Motiverande samtal – praktisk handbok för hälso- och sjukvården

Nu finns Barbro Holm Ivarssons populära bok i ny upplaga! Denna andra upplaga av boken har omarbetats och anpassats till Socialstyrelsens Nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder.

Unga, låginkomsttagare och utlandsfödda besöker inte tandvården visar en ny rapport från Försäkringskassan.

Försäkringskassan har genomfört en studie av de som inte har haft kontakt med tandvården under tre år. Studien visar att det är vanligare att unga, lågutbildade, låginkomsttagare, utlandsfödda och individer som bor i glesbygdskommuner inte besöker tandvården än övriga befolkningen.

Traumaguiden – fri och uppdaterad vägledning på nätet

Inför Odontologisk Riksstämma 2012: Trauma är ett av huvudämnena på höstens Riksstämma. Den internationella nestorn på området, Jens Ove Andreasen, förläser och Agneta Robertson leder en workshop om den webbaserade Traumaguiden som utvecklats av Andreason och hans medarbetare på Rigshospitalet i Köpenhamn.

Ny faktabok om svensk tandteknik

Sveriges Tandteknikerförbund har nyligen kommit ut med en faktabok om vikten av kvalificerad tandteknik. Boken beskriver de utmaningar som ny teknik, en globaliserad värld och det genrationsskifte som tandteknikerbranschen står inför. Man tar också upp ämnen som ansvar, medicintekniska regelverket, utbildning och pris på tandtekniska arbeten.

Lex Maria: Svårstoppad blödning ledde till fall

Den unge mannens visdomstand drogs ut på tandvårdskliniken och han fick veta att blödningen normalt brukar upphöra inom någon timma. Efter fyra timmar blöder det fortfarande ymnigt och mannen uppsöker akutmottagningen.

Webinars en allt vanligare källa till ny kunskap

Ny webbteknik möjliggör interaktiv inlärning. Numera sänds regelbundet flera live webinars där du kan delta interaktivt eller när det passar dig. Du kan också repetera och detaljstudera intressanta sekvenser efteråt.  

Förslag tas fram för nationellt hälsobibliotek

Regeringen ger Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) i uppdrag att föreslå hur ett webbaserat nationellt hälsobibliotek som är tillgängligt för hela hälso- och sjukvården, tandvården och den kommunala vården ska inrättas.

Riksrevisorn kritisk till tandvårdsreformen

Tandvårdsreformen från 2008 har inte fungerat fullt ut och en anledning är att inte tillräckligt många känner till tandvårdsbidrag och högkostnadsskydd, konstaterar Riksrevisionen som den 22 maj publicerade en granskning av reformen.

IPR i kombination med Inman Aligner

Johan Hagman visar hur en Inman Aligner i kombination med IPR (interproximal reduktion - stripsning) kan användas för att rätta till ojämnheter i underkäkens framtänder.

Ny bok: Den bloggande patienten – om hur sociala medier påverkar vårdens vardag

Sociala medier är ett relativt nytt fenomen i vårdens vardag – som sjukdomsbloggar där patienter skriver om sina sjukdomar och behandlingar. De får stöd och uppmuntran av både vänner och främlingar på nätet – personer med samma eller liknande diagnos, eller personer som bara läser och vill hjälpa.

Hur blir man en fena på estetik?

Många, för att inte säga de flesta inom tandvården arbetar med estetisk eller kosmetisk tandvård. Men hur blir man riktigt bra på estetik?

Kunskapen om det naturliga leendet; Smile Design del 4

Här fortsätter vår serie om anterior estetik. I detta avsnitt går vi igenom utvecklingsfårorna och loberna

Smile Design Kunskapen om det naturliga leendet – Del 3

Här fortsätter vår serie om anterior estetik. En av de faktorer som ligger till grund för ett naturligt leende är de s k Primärplanen. Genom att ha kunskap om deras funktion är det enklare att skilja mellan framtänder som har tydlig anatomisk form och tänder som saknar anatomiska särdrag.  

Nyckeln till framgång inom Estetisk tandvård – Smile Design Del 2

Jim Mahan, CDT, från PTC har med utgångspunkt från anterior anatomi sammanställt de viktigaste grunderna bakom ett naturligt leende. Med dessa kunskaper och ett nära samarbete mellan tandläkare och tandtekniker kan ni erbjuda era patienter bästa möjliga estetik.

Ny bok: Motståndskraft, förändring, kris och återhämntning

I dagens informationssamhälle har stress och utbrändhet blivit vanliga begrepp. Andra mänskliga kriser, som förluster och trauman, är ständigt aktuella. I boken förklaras hur vi ska klara de utmaningar vi oundvikligen möts av. Utöver information om hur relationer, självbild, stresstålighet, motion, kost och sömn påverkar oss ges vi inblick i särskilda förutsättningar som kan hjälpa oss att stå starka även när det blåser kallt.

FK miss i information till tandpatienter om högkostnadsskyddet

Försäkringskassan glömmer att upplysa om begränsningar i högkostnadsskyddet för tandvård. Skyddet gäller till exempel inte den som vill ha en krona på tand nummer sju eller förnyelse av en förlorad sexa.

SBU Förebyggande behandling av inflammationer i munnen (oral mukosit) vid cancerbehandling

Skador och inflammationer i munslemhinnan, oral mukosit, kan drabba patienter som behandlas med intensiv cytostatika och/eller strålbehandling under cancersjukdom. Tillståndet kan vara mycket smärtsamt. I allvarliga fall måste cancerbehandlingen avbrytas eller försenas pga att patienten inte kan äta och dricka och därmed behöver annan näringstillförsel och kanske sjukhusvistelse.

Ny bok: Aktuell nordisk odontologi 2012

Att läsa Aktuell nordisk odontologi 2012 är en enkel väg till ny kunskap och nya behandlingsmetoder. Boken innehåller artiklar om relevanta ämnen skrivna speciellt för att den kliniskt verksamma tandläkaren lätt ska kunna uppdatera sina kunskaper.

Stickskador i tandvården – ett växande problem

Årligen rapporteras ett 20-tal stickskador från Tandvårdshögskolan till Infektionskliniken på SUS. – Det är ett stort problem. Näst efter primärvården så ligger vi högst i antalet anmälningar beträffande stickskador, berättar Gunilla Liljeholm, tandvårdssamordnare.

Pris och kvalitet hör ihop!

Utvecklingen går mot allt mer och bättre information på nätet. Patienterna blir inte bara mera kunniga om bättre tandvård utan också mer prismedvetna. Sedan nyår kan patienter gå in på 1177.se och läsa vad de får för sina pengar.

Tandläkartidningens upplaga hotad

Christina Mörk, chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen skriver i gårdagens krönika på tandlakartidningen.se att hon ser likheter i dagens motsättningar inom förbundet med läget i mitten av nittiotalet då hon började på tidningen.

Optimism och humor kan hjälpa mot tandvårdsrädslan

Forskare vid Sahlgrenska akademin har kartlagt vilka strategier tandvårdsrädda använder för att klara av att gå till tandläkaren. Några av de viktigaste faktorerna för att kunna hantera stressen under tandläkarbesöket är att patienten tänker optimistiskt och att samspelet med tandvårdspersonalen präglas av humor.

Translationell tandvårdsutbildning i fokus på WHO-konferens

INTERNATIONELL SAMVERKAN. Under 1990-talet var Peter Carlsson engagerad i flera utvecklingsprojekt i Indonesien.

Ny handbok för medicinsk omvårdnad vid svåra flerfunktionshinder

Den nya boken Medicinsk omvårdnad vid svåra flerfunktionshinder vill sprida kunskap och förståelse för personer med flerfunktionshinder. De utgör en osynlig grupp i samhället men har under hela livet mycket stora vård- och omvårdnadsbehov.

Sömnapné – 5 frågor för tandläkaren vid diagnossättning

Från Odontoogiska riksstämman: ”- Nu finns vetenskapligt bevis evidensgrad 1 eller 2 för effektiv behandling med antiapnéskena,” säger sömnspecialist Sören Berg.  

Nu finns tandvårdsriktlinjerna för patienter

Det har kommit en patientversion av Nationella riktlinjer för vuxentandvård. Den riktar sig till dig som vill veta mer om din tandvård och går att ladda ner eller beställa på Socialstyrelsens webbplats.

Vägledning för tandtekniska arbeten

Läkemedelsverket har under de senaste åren kunnat konstatera att det finns brister i kunskapen om det medicintekniska regelverket inom området tandteknik. Många regler efterlevs inte – till exempel tillverkarens ansvar - och patientens säkerhet riskerar att hotas. Nu finns en vägledning som ska vara till hjälp för tolkning och tillämpning av reglerna.

Quiz – Blir jag fortare frisk av antibiotika om jag har bihålesymtom?

Svaret finns på detta finns på en ny webbplats – www.antibiotikaellerinte.se – som stödjer läkare och ger patienter och allmänhet kunskap om när det är bra att använda antibiotika och när det inte fungerar. Prova själv!

Äpplen ger hål i tänderna!

Planschen från tandläkarmottagningen, med budskapet ”Frukt är godis”, har kanske fler än ett rätt. Nu visar nämligen ny forskning att äpplen kan skada tänderna lika mycket som sött godis.

Motion/Förslag till riksdagsbeslut: Förbättrat tandvårdsstöd

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om förbättring av den förebyggande tandvården.

Motion/Förslag till riksdagsbeslut: Sambandet mellan amalgam och ohälsa

Från den 1 juni 2009 är det av både miljö- och hälsoskäl förbjudet för tandläkarna att sätta in nya amalgamfyllningar. Debatten om amalgamförbud som pågått i årtionden är därmed över, dock inte de problem som en del personer med amalgamfyllningar lider av samt de hälsoproblem som tandvårdspersonal som tidigare hanterat amalgam, lider av.

Ny bok om munhälsa vid funktionsnedsättning

I januari 2011 samlades 25 deltagare till en konsensuskonferens i Stockholm som pågick i två dagar. De inbjudna deltagarna utgjorde ett urval av personer med kunskap och erfarenhet av tandvård för människor med funktionsnedsättning. Denna bok är resultatet av konsensusarbetet.

Barn som far illa

Det kan vara svårt att veta hur man ska förhålla sig som tandvårdspersonal när man stöter på barn som far illa. Syftet med den här skriften är att sprida kännedom i tandläkarkåren om anmälningsskyldigheten och att underlätta för tandläkaren som misstänker att ett barn far illa.

Tandhälsan i topp i Jönköpings län

Ett långsiktigt och engagerat arbete inom Folktandvården har gett länets ungdomar en bra tandhälsa. Folktandvården i Jönköpings län har bra koll på tandtrollen. Enligt en rapport från Socialstyrelsen hade länets 12-åringar minst karies i landet 2008. Ett engagerat och långsiktigt arbete inom Folktandvården ligger bakom. Enligt rapporten var 74 procent av länets 12-åringar kariesfria. Det gav Folktandvården i Jönköpings län en topplacering. Siffran för riket var 61 procent kariesfria.

Angående frågeställning kring tandteknik och kvalitetssäkrad upphandling enligt LOU

Ett första steg inom den tandtekniska branschen är att garantera att anvisad beställning håller den kvalitet som är beställt. Det är upp till varje tillverkare att införa ledningssystem vilka är av sådan struktur att man kan följa de riktlinjer som finns i det medicintekniska direktivet.  

Öppna jämförelser ska utveckla tandvården

Västra Götalänningarnas behov av tandvård ska analyseras och konkreta förslag ska tas fram för att nå de invånare som har störst behov av tandvård. Det föreslås i den utvecklingsstrategi för tandvården som behandlades av hälso- och sjukvårdsutskottet i dag.

Första tänderna – sköt om dem rätt

Skaffa bra rutiner redan när först tanden tittar fram. Låt ditt barn bli kompis med tandborsten - och hjälp till att borsta morgon och kväll.

European Dental Academy – Ny interaktiv inlärning inom odontologi

Nu presenteras European Dental Academy - en helt ny webblösning för interaktiv inlärning inom odontologi. Med modern video- och kamerateknik visas unik och högkvalitativ kunskap inom olika områden via filmklipp.

Projekt om träning mot smärta i käkarna

Smärtor i käkpartiet och möjligheten att komma åt dem genom träning står i fokus för det Umeåprojekt som får totalt 1,7 miljoner kr från Vetenskapsrådets utlysning ”Kunskapsluckor inom hälso- och sjukvården”.

Bleka tänder hemma bra men tandläkaren gör jobbet bäst

I Sverige av idag är tandblekning en snabbt växande rörelse. Mängder av aktörer erbjuder tandblekning. Det går också bra att bleka tänder hemma med särskilda kit.

Viktigt att snarkning och sömnapné även behandlas av tandläkare! Socialstyrelsen fastslår detta i nya nationella riktlinjer

Den 10:e maj lanserade Socialstyrelsen de nya nationella riktlinjerna för vuxentandvård och där finns sömnapné med som ett tillstånd med hög prioriteringsgrad för behandling av tandläkare. Tillståndet har bedömts som allvarligt och åtgärden som tandvården kan göra som viktig (prioriteringsnivå/rekommendation 3). Tidigare har endast behandlingsriktlinjer funnits för sjukvården, men nu slår alltså Socialstyrelsen fast att tandvården har en viktig roll att axla när det gäller behandling av sömnapné.

Vad säger klinikerna om val av benersättningspreparat?

Dental 24 fångade nyligen några kända specialister i farten vid en föreläsning i Göteborg. Läs mer om vad de anser!

Benersättning – vilka material fungerar bäst och kan jag lita på att de håller?

Professor Jan Lindhe guidar dig kring de vanligaste benersättningsmaterialen och deras hållbarhet medan Professor Jan L Wennström klargör vilka indikationsområden inom rekonstruktiv behandling med benersättningsmaterial som styrks av de nationella riktlinjerna.

Nyckeln till framgång inom Estetisk tandvård – Smile Design

Ta chansen att lära dig finliret kring riktigt god anterior estetik på Dental24. Det amerikanska utbildningsföretaget PTC (Productivity Training Corporation) har med utgångspunkt från anterior anatomi sammanställt de viktigaste grunderna bakom ett naturligt leende. Nyckeln till framgång ligger i kunskap och kommunikation - samtliga medlemmar i behandlingsteamet måste samarbeta för att ni skall kunna erbjuda era patienter det bästa möjliga estetiska resultatet. Med hjälp av instruktiva bilder och texter kommer ni här få de hjälpmedel du behöver för att uppnå ett naturligt leende.

Estetisk tandvård, utseende och annat skönt

En ny bok avfärdar myten om att utseendet är trivialt. Tvärtom spelar utseendet en oerhört viktig roll i våra liv. Det framgår av boken The beauty bias. The injustice of appearance in life and law, skriven av amerikanskan Deborah L. Rhode.

Munkoll avslöjar risk för benbrott

Risken att drabbas av benbrott är tio gånger så stor för äldre personer som lider av både tandlossning och benskörhet. Det visar forskare vid Högskolan Kristianstad. Studien publiceras nu i den ansedda tidskriften Bone.

”Känner du igen dessa trötta patienter? Läs patientfallen!”

Tidigare i vår artikelserie om störd sömn, snarkning och sömnapné har vi tagit upp olika symtom och kännetecken. I praktiken är det dock inte alltid solklart vem som är drabbad. För att du ska få en tydligare bild av vilka dessa patienter är, har vi tagit fram några patientfall.

Större risk för karies vid astma

Barn och ungdomar med astma har något fler kariesskador och oftare tandköttsinflammation jämfört med jämnåriga utan astma. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin.

Lugnande besked om Bisfenol A i tandmaterial

Anders Berglund, Föreståndare/universitetslektor/övertandläkare vid Socialstyrelsens Kunskapscenter för Dentala Material har undersökt om det finns några faror med Bisfenol A i tandmaterial och har kommit fram till att risken är obetydlig:

Bisfenol A går mot förbud

Miljöminister Andreas Carlgren talar i riksdagen den 19/11-10 angående farliga kemikalier:

Ställ krav på sömnapnéskenan!

Behandling med oral apparatur (sk sömnapnéskena) innebär en odontologisk behandling på ett medicinskt problem. I denna del av vår utbildningsserie berättar vi vad du som tandläkare bör tänka på vid val av skena, samt vilken typ av patient behandlingen passar för.

Estetiska problem vid frakturerat ytporslin

Estetiska problem uppkommer tyvärr allt som oftast. En av de mest förekommande för oss kliniker är kronor vars ytporslin har frakturerat eller de uppvisar s.k. chipfrakturer. När sådana skador uppkommer i fronten så upplever patienten det hela som ett stort problem, så följaktligen ringer han/hon till sin tandläkare för att få hjälp, och oftast vill de komma omedelbart för att få det åtgärdat.

”Varför sömniga snarkare kan vara intressanta”

I förra numret av Dental24 började vi med en artikelserie i ämnet sömnapné, ett område där tandvården kan spela en stor och viktig roll med en dental lösning på ett medicinskt problem. Vi berättade om sjukdomen (andningsuppehåll i sömnen) som ofta förknippas med snarkning och trötthet, och om när du som tandläkare kan stöta på dessa patienter. Denna gång talar vi om vilka behandlingsmetoder som finns och varför det kan vara intressant för tandvården att bry sig. Varför ska tandvården bry sig om sömnapné? Av tradition har patienter med symtom som tyder på sömnapné hänvisats till sjukvården. Eftersom sjukvården framför allt arbetar reaktivt, dvs behandlar tydliga sjukdomsproblem, är det många med mer diffusa problem av mildare grad som inte blivit upptäckta. Man räknar med att ca 70 % fortfarande är odiagnostiserade. Här har vi inom tandvården en alldeles unik möjlighet att genom vårt proaktiva arbetssätt med kontinuerliga kontroller bidra till ett folkhälsoarbete där fler människor med sömnapné upptäcks. Att en av de etablerade behandlingsmetoderna sedan är en dental lösning är ju bara en bonus. Etablerade behandlingsmetoderDet finns idag fyra typer av etablerade behandlingsmetoder:Livsstilsförändringar: I första hand viktminskning men även motion och minskat alkoholintagCPAP-behandling: Den mest effektiva behandlingen där luft trycks ner i luftvägarna med hjälp av en CPAP-maskin via en ansiktsmask. Används vid medelsvår-svår sömnapné. Oral apparatur – apnéskena: Enklare men ändå effektiv behandling som positionerar käken, vilket i sin tur bidrar till öppnande av luftvägarna. Används primärt för mild-medelsvår sömnapné.Kirurgisk behandling: Vanligast förekommande hos barn, där t ex adenoider och stora tonsiller tas bort eller andra obstruktioner i näsa eller hals. Bland vuxna görs en svalgplastikoperation s.k. uvulopalatofaryngoplastik, UPPP. Denna behandlingsform har minskat i frekvens genom att problemen har en tendens att återkomma. Den enda kirurgiska behandlingsformen som botar den obstruktiva sömnapnén är trakeotomi. Olika kombinationer av behandlingarna kan ibland behövas för den enskilde patienten.   Saker att uppmärksammaI mötet med patienter kommer det ofta fram symtom som man lätt förknippar med olika dentala problem, men som faktiskt kan vara relaterade till sömnapné. Reagera när du hör patienten berätta om:- Muntorrhet. Kan bero på läkemedelsanvändning, men studier i Uppsala visar att muntorrhet är vanligt förekommande hos snarkare*- Huvudvärk. Kan bero på spänningar i käkleden, men även på syrebrist under natten.- Trötthet. Kan bero läkemedelsanvändning och stress, men även på syrebrist under natten.- Övervikt. Framför allt om den sitter runt hals/nacke.Frågor?Har du frågor om ämnet? Kontakta oss gärna!   Artikelserien i Dental24 omfattar även följande artiklar:1. Om sömnapné. Sjukdomsbeskrivning ur ett allmänt samt dentalt perspektiv. Kommande artiklar:3. Orala apparaturer (apnéskenor). Saker att beakta vid val.4. Igenkänning av patient. Checklista, typfall, diagnos, saker att beakta, remissförfarande.   För mer information om sjukdomen se www.somnapne.se På www.somnapne.se kan man få sina frågor besvarade genom en ”fråga doktorn panel” och även göra ett test för att se om man ligger i riskzonen för att ha sömnapné. * Svensson, Malin. Snoring and sleep apnea in women. Risk factors, signs and consequences. Uppsala unversity 2008 Text: Bodil B. Czarnecki

Riskfylld användning av Bisfenol A i tandmaterial?

Efter larmet om den hormonstörande kemikalien Bisfenol A i nappflaskor och kassakvitton är det nu många som vill förbjuda ämnet. Flera studier har antytt att ämnet kan vara skadligt även i låga doser och att det kan störa fortplantningen, öka risken för fetma, cancer, hjärt-kärlsjukdom och diabetes.  

Sömnapné- inget att blunda för!

Det är lätt att blunda för nya områden som inte omedelbart verkar ligga i primärt yrkesfokus. Men när det gäller obstruktiv sömnapné så är det ett område där tandvården kan spela en både stor och viktig roll med en dental lösning på ett medicinskt problem. Det är dags att öppna ögonen för ett ännu relativt okänt område! Av den anledningen inleder vi på Dental24 härmed ett en artikelserie i ämnet sömnapné.

Ny portal för läkemedel inom tandvården

Tandläkarförbundet startar ny portal och tjänst för läkemedel.

Branschråd för tandvård en gemensam röst

En form av branschråd för tandvården diskuteras av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), Sveriges Folktandvårdsföreningen och Privattandläkarna.

Kvalitetsjämförelse av tandvården i Norden

15 kvalitetsindikatorer för mun- och tandhälsovården i Norden föreslås av en grupp som har arbetat med frågan sedan 2007.

Farliga metaller i tandbryggor

En ny studie som Folktandvården i Stockholm har beställt visar att broar och tandkronor som tandläkare köper från Kina inte håller måttet. De är för dåligt konstruerade och innehåller dessutom ofta nickel - vilket är förbjudet. Alla tandläkare redovisar inte heller till patienter var och vem som har tillverkat tandtekniken. Detta medför att tandläkaren själv, och inte patienten, kan tjäna på billigare tandtekniska produkter. Dental24 har bett om att få tillgång till studien men eftersom den ännu inte är officiellt publicerad, har inte detta varit möjligt.Vi ber att få återkomma med detta så fort så har skett. Se nyhetsinslag i Rapport den 9/9-2010 på SVTPlay ››   Läs även tidigare artikel publicerad på Dental24 den 9 januari 2009: Dentala material: Vaga regler, bristande information och noll kontroll

Starka samband mellan munhälsa och det allmänna hälsotillståndet

Forskningen visar att den dagliga tandborstningen har en avgörande betydelse för det allmänna hälsotillståndet. – Både den professionella tandvården och samhället i stort behöver ta ett större ansvar för den förebyggande tandvården, säger professor emerita Birgitta Söder.

SBU-rapporter om rotfyllning och tandförluster visar på dålig kunskap om de bästa metoderna

I sina nyutkomna rapporter konstaterar SBU att det finns för lite forskning för att avgöra vilka metoder som ger bäst funktion och är mest kostnadseffektiva. Rapporterna omfattar två vanliga och för patienterna mycket viktiga områden inom odontologin: -       Behandling av patienter med tandförlust -       Tekniker och material vid rotfyllning

Tandvårdsstödet – Ny handbok gör det enklare att läsa föreskrifterna

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket har tagit fram en webbaserad handbok som presenterar innehållet i föreskriften på ett mer lättillgängligt sätt för behandlarna. Den tar upp de delar som särskilt behöver belysas, företrädesvis med kliniska exempel.

Unga tandläkare tycker till om sin utbildning!

Åtta av tio av de nylegitimerade tandläkarna i Sverige är nöjda med sitt yrkesval efter genomgången grundutbildning. De värderar sina kunskaper högt och nio av tio anser att de har tillräckliga teoretiska kunskaperna för att arbeta självständigt som tandläkare medan fyra av tio upplever att de har bristande kunskaper i klinisk färdighet och ledarförmåga. Sveriges Tandläkarförbund har för fjärde gången genomfört en enkätundersökning riktad till nylegitimerade tandläkare vid tandläkarhögskolorna i Stockholm, Malmö, Göteborg och Umeå. Syftet med undersökningen är att få reda på vad studenterna anser om sin utbildning och dess koppling till det kliniska arbetet, vad de anser om tandläkaryrket samt vilka framtidsplaner de har. Undersökningen har tidigare genomförts år 2001, 2004 samt 2007.

All världens forskning på Internet

Professor Åke Tegelberg lär dig hitta genvägar till ny kunskap ”Att ta del av de senaste forskningsrönen behöver inte alls vara svårt. Det gäller bara att formulera en fråga kring sitt kliniska problem och sedan börja söka i någon av de tillförlitliga källorna på Internet”. Det rådet ger Åke Tegelberg, Professor i klinisk bettfysiologi vid Tandläkarhögskolan i Malmö, som också forskat kring var och hur svenska tandläkare inhämtar ny kunskap.  

Mycket godis i länets skolor

Publicerad 26 maj 2010 - 17:23 Uppdaterad 26 maj 2010 - 17:44 LÄNET - Hälften av högstadieskolorna i Dalarna och var tredje skola i Gävleborg säljer sötsaker till eleverna. Nu vill Tandläkareförbundet införa nolltolerans för sötsaker i skolan. SVT Play>>

Dental lösning på ett medicinskt problem kräver ökat samarbete med vården

Den sömnmedicinska utvecklingen med olika typer av oral apparatur (eller apnéskenor) som alternativ behandling för obstruktiv sömnapné får en allt ökande roll inom sjukvården. Detta innebär att ett gränsöverskridande samarbete mellan tandläkare och sömnspecialister måste finnas på plats blir allt mer viktigt för att få ett optimalt behandlingsutfall. Det var några av de slutsatser som drogs på den kurs för sömnintresserade odontologer eller odontologiskt intresserade somnologer som prof. Åke Tegelberg ledde på SFSS (Svensk förening för Sömnforskning och Sömnmedicin) sömnkongress i Göteborg den 21 april. ”-Ja, det viktigt att vi börjar samarbeta på ett bredare plan. På vissa ställen i Sverige fungerar detta bra, men variationerna är stora. Givetvis behöver vi definiera och säkerställa vilken kompetensnivå som tandläkare behöver ha inom sömnmedicin, men faktum är att vår kompetens inom bl a bettfysiologi och ortodonti, och den möjlighet till kontinuerlig uppföljning som vi har, är av stort värde för sömnspecialisterna när behandlingsformen oral apparatur väljs för att behandla sjukdomen sömnapné ”, säger Åke. Sömnapné i behandlingsriktlinjer 2011 sätter utbildningsbehov på sin spets Definition av kompetensnivå är något som Åke med tandläkarkollegorna Marie Marklund, Umeå, och Anette Fransson, Örebro, är djupt involverade i. Som medlemmar i tandläkarnas arbetsgrupp i SFSS driver man uppbyggnaden av en certifieringsprocess av tandläkare med sömnmedicinsk kompetens. En liknande sömncertifierings process finns sedan 2008 redan för läkare. Under kursen och även i senaste numret av Tandläkartidningen har man bjudit in intresserade tandläkare att vara med i certifierings- och utbildningsarbetet. Flera önskemål på ämnen som skulle kunna vara med i en fortbildningskurs kom t ex: differentialdiagnostik (andra sömnstörningar), biverkningar (påverkan på käkleder, tandförflyttningar), övergripande tolkning av sömnregistrering och materialkunskap. Under 2011 beräknas sömnapné komma med i de nationella riktlinjerna för tandvård, och då blir det än mer viktigt att såväl kompetens som utbildningsmöjligheter finns tillgängligt. Andningsvägarna – ”The United Airways” På kursen berättade ÖronNäsaHals-läkare Malin Svensson och lungläkare Eva Lindberg från Uppsala om andningsvägarna och dess funktion, och med illustrationen av ”The United Airways” beskrev Malin på ett slående enkelt sätt bakgrunden till varför ÖNH-, lungläkare och tandläkare borde öka samarbetet. Näsa, öra, sinus, svalg, strupe och lungor hänger ju som bekant ihop, och det är inte ovanligt att obstruktioner finns på flera nivåer. Fördjupning gavs sedan i de olika delarnas funktion, samt diagnostiserings- och behandlingsalternativ för snarkning och sömnapné. Eva Lindberg svarade på frågan om hur vi egentligen andas, och kom då in på lungornas funktion och de stora vanligt förekommande obstruktiva lungsjukdomarna astma och KOL. Även om båda sjukdomar förknippas med symtomen trötthet så skiljer det mycket. Förutom bakomliggande orsaker så är den största skillnaden att astmapatienten har en normal lungfunktion mellan astmaattackerna, medan KOL-patienten har en kontant reducerad lungfunktion. Några olika typer av patientfall diskuterades i grupp, och Eva tog då även upp exempel på ett problem som ibland drabbar sömnapnoiker som behandlas med CPAP.  Nästäppa är vanligt, och det bidrar ofta till att patienten sover med öppen mun, vilket i sin tur som bekant leder till muntorrhet med ökad risk för karies. Här är ett område där tandläkaren har möjlighet att tidigare även upptäcka om CPAP-masken borde justeras eller om patienten borde få en kompletterande oral apparatur. SBU-rapporten om Sömnapné gav bevis för effektiv behandling med orala apparaturer När SBU-rapporten gavs ut 2007 gjordes bedömningen att orala apparaturer (apnéskenor) är en bevisat effektiv behandling för mild till medelsvår sömnapné (evidensnivå 3) även om effekten var lägre än med CPAP-behandling. Såväl dagtrötthet som andningsuppehåll under sömnen minskade. På mötet diskuterades även de lagliga kvalitetsaspekter som måste tas hänsyn till vid behandling med oral apparatur. Läkemedelsverket är tillsynsmyndighet för medicintekniska produkter medan Socialstyrelsen är tillsynsmyndighet över behandling samt egentillverkade produkter. Vad är viktigt vid val av oral apparatur (apnéskena)? Ingen skena passar alla patienter, och olika tandläkare har också olika preferenser. Men några kriterier kom fram bland kursdeltagarna som extra viktiga. Man önskade att det fanns någon form av standardiserad innehållsförteckning från leverantörerna där man tydligt kunde utläsa: Hållbarhet (ofta går justeringsmekanismer sönder, och misstanke finns att produkterna är konstruerade för barn med tandregleringsbehov) Materialförteckning  (dels kommer frågor ofta om nickel pga nickelallergi, dels gällande toxikologi då restmonomer vid kallakrylat på låg nivå också kan spela roll) Snabba leveranstider var också viktigt för tandläkarna. Man kände att det inte alltid fanns en förståelse hos dentallabben att sömnapnoiker behöver få sina skenor snabbare än barn som väntar på tandreglering. Stora regionala skillnader i Sverige Kursdagen avslutades med en rundfrågning om hur samarbetsrutiner och ersättningssystem fungerar i olika delar av Sverige. Det visade sig skilja en hel del. På vissa håll måste tandläkaren göra en förhandsbedömning för alla sina patienter hos landstinget beställare av vård för att kunna ge patienten vård, odontologisk hjälp, som led i sjukdomsbehandling innan tandläkaren kan förskriva en oral apparatur, på andra håll behövs det inte. Ibland är samarbetet mellan sömnspecialister och tandläkare strukturerat med kontinuerliga möten och ibland inte. Ibland är det svårt för privata tandläkare och dentallab att bli upphandlade. Ofta är ersättningsnivåerna för tandläkaren låga, och det varierar med vad som ska ingå. Dessutom har flera landsting långa köer för såväl sömnregistrering som behandling och uppföljning. Det finns alltså all anledning att alla specialister inom ”the united airways” börjar se området ur en för patienten och samhällsekonomiskt optimal behandlingsgång. Framtida utmaningar – och lösningar Trion som leder certifieringsarbetet av sömnintresserade odontologer inom SFSS: Marie Marklund, Åke Tegelberg, Anette Fransson. Åke Tegelberg avslutade kursen med att summera de framtida utmaningar som tandvården står inför gällande behandling av sömnapnoikerna, och gav samtidigt svar på hur man skulle möta dem: Säkra vårdkvaliteten (görs via utbildning) Få en nationell samling (görs via ett nationellt register) Värdera värdet av tandvårdens insatser (görs via forskning) Skapa forum för diskussion och utveckling (görs via samverkan) Delge vårdprogrammen till alla vårdgivare (görs också via samverkan) Även tandläkarna är en del av vårdkedjan och det är därför viktigt att de får ta del av patientens hela vårdprogram för att kunna göra rätt behandlingsavväganden. Extra viktigt bli detta om patienten har andra sjukdomar vid sidan om sömnapné som t ex hjärt/kärlsjukdomar eller diabetes. Kursdagen för sömnintresserade odontologer och odontologiskt intresserade somnologer i SFSS regi var ett mycket bra steg i rätt riktning för att lyfta dessa punkter och främja det samarbete som så väl behövs. För mer info: Bodil Czarnecki, tel. 070-3364005, e-post: bodil@miliax.se (närvarande på kursen som skribent för ResMeds nyhetsbrev) För mer info om kursen, certifiering eller dyl.: Åke Tegelberg, e-post: ake.tegelberg@mah.se

Från avtryckssked till ettor och nollor – Digital/optisk avtrycksteknik

Traditionell avtryckstagning för kron- och broprotetik har under hundratals år skett enligt samma procedur, användning av en avtryckssked och någon form av material för själva avbildningen av tand/tänder och omgivande vävnad. Många tekniker och material har utvecklats genom åren, men i princip har arbetsgången varit densamma och genererat mycket blod, svett och tårar.   När CEREC-metoden för direkt avläsning av tanden, och framställning av keramiska inlägg, lanserades för mer än 20 år sedan var förhoppningarna stora om snabba framsteg inom området. Utvecklingen har inte skett som förväntat, men i dag finns i alla fall ett begränsat antal kommersiellt tillgängliga metoder för intraoral beröringsfri optisk avtryckstagning. De flesta system medger att ett konventionellt avtryck av motstående käke och indextagning kan uteslutas. Den teknik som aktuella system använder innebär att någon form av ljus träffar objektet/tanden, och i förekommande fall motstående käke separat, och i ocklusion. En avläsare/kamera registrerar detta, och med hjälp av triangulering eller interferometri kan senare en bild skapas i rummet. Uppkomna data digitaliseras och kan sedan sändas som en fil till ett laboratorium. Den färdiga konstruktionen kan framställas direkt med CAD/CAM-teknik utan arbetsmodell. Det vanliga är dock, att laboratoriet framställer en arbetsmodell, framför allt vid större konstruktioner. I dag är de ett fåtal laboratorier i Europa som kan hantera dessa data, men nyinvesteringar i denna teknik är omfattande och nya produktionsenheter är på väg. I vissa reklamsammanhang anges avläsningen av ett konventionellt skedavtryck, med optisk teknik, oegentligt för digital avtrycksteknik. I stället för att sända avtrycket till laboratoriet sänds en datafil. Tidsvinsten och fördelarna med detta förfarande ser jag som tveksam. Foto: Dental Syd Oavsett teknik krävs samma procedur med friläggning av preparationsgränsen och torrläggning, även av motstående käke, för att korrekt avläsning skall kunna ske. Några metoder kräver dessutom, att det område som skall avbildas belägges med ett pulver. Detta för att utesluta fel på grund av reflexer från tanden. Inköp och investering i denna nya teknik kräver omtanke och viss insikt i hur den kommande utvecklingen kan se ut. Detta med tanke på en tämligen stor initial investeringskostnad och den snabba utvecklingen. För närvarande finns en metod tillgänglig (CEREC, Sirona) som tillåter både avbildning och tillverkning direkt på kliniken. Detta system har utvecklats kontinuerligt och har genom åren fått relativt många användare. En begränsning är dock, att större (> tre led) brokonstruktioner inte kan framställas. Övriga system arbetar i stort enligt samma grundprinciper, d.v.s. efter avbildning handlägger externa laboratorier den fortsatta databearbetningen och framställning av det protetiska arbetet. De system som för närvarande finns på marknaden är CEREC (Sirona), Lava (3M ESPE), E4D (Planmeca) och iTero (Straumann). Hur ser då framtiden ut? Inom film och fotografi har den analoga tekniken i princip försvunnit från marknaden och ersatts med digitala motsvarigheter, som kontinuerligt utvecklas. En liknande utveckling kan vi sannolikt förvänta oss för den beröringsfria optiska avtryckstagningen, förbättrade brukaregenskaper och lägre kostnad. Något som med stor säkerhet kommer att bli en möjlighet i framtiden är, att kunna avläsa en preparerad tand genom saliv, blod och mjukvävnad. Detta kommer att underlätta arbetet och ge stora tidsvinster med förbättrad kvalitet på slutprodukten. Utvecklingen har bara börjat och den kommer sannolikt att gå snabbt och i grunden förändra vår vardag både i kliniken och på laboratoriet. 2010-04-30 Professor Stig Karlsson Institutionen för Odontologi Sahlgrenska Akademin, Göteborg

Ny svensk implantatkonstruktion! Bosse på Tandia, affärsman och uppfinnare, löser ett problem

Den första mekaniska vävstolen konstruerades av en engelsman som ursprungligen var präst. Bo Ekström, ursprungligen bilmekaniker, har i samma friska anda utvecklat ett bättre tandimplantat. – Jag kom på lösningen en morgon i duschen, efter åratal av funderingar. Bo Ekström, i tandvårdsbranschen känd som Bosse på Tandia, är mannen bakom en revolutionerande enkel och genial implantatkonstruktion. – Uppfinningens hjärta är en kulkoppling. Konstruktionen, som tillåter upp till 180° vinklar, eliminerar de parallellitetsproblem som ofta uppstår när suprakonstruktionen ska fästa ovanpå titanskruvarna. Glöm faciala skruvhål, alla skruvhål kommer lingualt och ocklusalt. Glöm alla dyra komponenter Konstruktionen är minimalistisk vad gäller antal delar. I praktiken innebär detta att behovet av dyra och komplicerande mellankomponenter elimineras. Risken att tappade komponenter hamnar i svalget på patienten försvinner därmed. – Givetvis förenklas tandläkarens arbete när antalet komponenter reduceras. Livet blir också enklare för den medarbetare som ska beställa och lagerhålla ett omfattande sortiment av komponenter. Testning Den nya uppfinningen hållfasthetstestas vid Tandvårdshögskolan i Malmö. Avsikten är att samarbeta med en av de internationella aktörerna inom tandvårdsbranschen, som visat intresse för den unika konstruktionen. Bo Ekström, ägare och VD vid Tandia Laboratoriet i Malmö AB, kom på sin lysande idé genom att se på ett gammalt problem med ny blick och genom att inspireras av en teknisk lösning från bilindustrin (styrstagens kulleder) och anpassa den till tandvården. – Att uppfinningen är patentskyddad behöver knappast påpekas, säger Bo Ekström. Den kan bli kommersiellt tillgänglig under första halvåret 2010. Datum för premiären kommer att tillkännages. För mer information kontakta Bo Ekström, 040-12 06 60 eller info@tandia.se. Se också www.tandia.se

Nytt kompetenscentrum möter tandvårdens stora utmaning – allt fler äldre har sina egna tänder kvar

Munhälsan är en viktig komponent i den allmänna hälsan. En god munhälsa hos äldre är inte bara viktig för att tillgodogöra sig en varierad och näringsriktig kost, den är också av stor betydelse för individens sociala liv och livskvalitet. Dagens äldre har ofta rikligt restaurerade bett med omfattande tand- eller implantatstödda protetiska konstruktioner. Ibland kallas de ”The heavy metal generations”. De representerar tandvårdens paradox- omfattande resurser har använts för att bevara många tänder men detta kräver i sin tur ytterligare resurser för att bevara en god munhälsa livet ut. Många äldre har dessutom en komplicerad medicinsk situation med multimedicinering och olika former av funktionshinder. Med stigande ålder minskar förmågan att klara den dagliga tillvaron och många gånger sviktar förmågan till egenvård. Tre kategorier av äldre; oberoende, sköra och beroende. De oberoende äldre är oftast inget större problem ur tandvårdssynpunkt. De kan själva upprätthålla en god tandvårdskontakt, de kan följa råd om egenvård och har ofta hög hälsomedvetenhet. Kunskapen om munhälsan hos de sköra äldre är i det närmaste obefintlig. De sköra äldre har svårighet att själva klara den dagliga tillvaron . Ofta är de multisjuka och medicinerar med ett stort antal farmaka. Förmågan att utföra egenvård sviktar och munhälsan prioriteras ned på grund av annan hälsoproblematik. De äldre som är beroende av andra under större delen av dygnet för att klara sitt dagliga liv är en grupp vars status är väl beskrivet. Det finns ett flera rapporter från särskilda boenden som beskriver dåligt status hos många patienter och brister i den dagliga munvården. Dessa patienter omfattas sedan 1999 av reglerna för uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård. Den odontologiska behandlingen blir ofta en kompromissbehandling relaterad till patientens allmäntillstånd. Ofta måste behandlingen inriktas på att eliminera infektionstillstånd, förhindra smärta och akuta tillstånd. Vår kunskap om de äldres tandvårdsproblematik är begränsad. Det finns ett stort behov av forskning samtidigt som den kompetens och kunskap som många erfarna kliniker har behöver tas tillvara och spridas. Därför har Folktandvården i Västra Götalandsregionen i samverkan med Sahlgrenska akademin, Institutionen för odontologi, Göteborgs universitet, skapat ett kompetenscentrum med inriktning på de äldres tandvård och munhälsa. Centrum för äldretandvård Basen i Centrum för äldretandvård utgörs av ett nätverk av tandvårdspersonal med stor erfarenhet av och engagemang för den äldre patienten. Totalt omfattar nätverket ca 50 personer som var och en avsätter ca 10 dagar per år för sin medverkan i Centrum för äldretandvård. Centrum för äldretandvård har en stödjande funktion gentemot; tandvården, allmänheten, äldreomsorgen och hälso- och sjukvården samt en inriktning mot forskning och utveckling. Genom att ta tillvara den kompetens som finns inom nätverket kan Centrum för äldretandvård bedriva ett stort antal aktiviteter. Nedanstående exempel ger en bild av verksamheten. Uppbyggnad av ett ”externt” nätverk i hela regionen mellan Centrum för äldretandvård och nyckelpersoner/funktioner inom kommun, pensionärsorganisationer, anhörigverksamhet och primärvård m.fl. Syftet är att via nätverket förmedla information men också att identifiera angelägna frågeställningar och problem kring de äldres tandvårdssituation. FoU-arbete inom följande områden; i)Tandvårdskontakter hos sköra äldre, ii)Läkemedel – muntorrhet, iii) halitosis - attityder hos omvårdnadspersonal, id)Utveckling av ett administrativt stöd för uppsökande verksamhet samt v) Inventering av munvårdsutbildningar inom Västra Götalandsregionens vårdutbildningar. Centrum för äldretandvård har genomfört 6 konferenser under 2008-09. Två av dessa har genomförts i samarbete med FoU i Väst/GR med deltagare både från kommun och från tandvård. Ett kompetensutvecklingsprogram har tagits fram för tandvårdspersonal. Olika typer av informationsmaterial om äldres munhälsa och tandvård har producerats. Ett ”länkbibliotek” till rekommendationer, riktlinjer och stöd för kliniskt omhändertagande av den äldre patienten har byggts upp. Utveckling av ett IT-system -”Gerioweb”- som ger tandvårdspersonal möjlighet till klinisk konsultation och stöd vid terapiplanering. Med hjälp av Gerioweb skapas dessutom en bank av olika patientfall som kan användas för kompetensutveckling. Syftet med Centrum för äldretandvård är att bygga upp och sprida kunskap om de äldres tandvårdssituation och om hur deras munhälsa kan förbättras och bibehållas. I förlängningen skall detta bidra till en förbättrad munhälsa hos de äldre. På flera håll i landet diskuteras att skapa liknande centra. Det finns också planer på att skapa en nationell internetbaserad kunskapsbank inom Gerodonti (NINK). Lars GahnbergÖvertandläkare, Professor   Fig 1. Exempel på munstatus hos oberoende, sköra och beroende äldre Några bra länkar: http://www22.aname.net/~tandlak1/files/science/Wardh_1_1998.pdf http://ltarkiv.lakartidningen.se/2002/temp/pda24138.pdf http://www.aldreforskningenshus.se/upload/Rapporter/Rapporter%202007/2007_9%20_uppsokande_tandvard.pdf http://www.vardalinstitutet.net/scn/mw_munhalsa.pdf

Peri-implantit – fågel eller fisk? Forskare möter klinisk erfarenhet

I slutet av mars arrangerade Brånemark Center Göteborg (BCG) sitt årliga implantatsymposium för tandläkare, tandtekniker, tandhygienister och tandsköterskor på Tandläkarställskapet i Göteborg. Årets angelägna tema var att försöka bringa klarhet i den infekterade debatt som pågår angående påstådd förekomst av omfattande peri-implantit, d v s nedbrytande inflammation runt implantat. Dessa rön har framförallt sitt ursprung hos forskarna vid avdelningen för Parodontologi vid Sahlgrenska Akademin i Göteborg och företräddes på konferensen av professor Tord Berglundh. Många andra forskare och kliniker delar inte den uppfattning som framförts av Berglundh et al. En företrädare från en av Sveriges mest erfarna implantatkliniker, Brånemarkkliniken i Göteborg, var inbjuden för att ge sin syn på saken. Bertil Friberg, docent och käkkirurg, presenterade sin långa erfarenhet av implantatbehandlingar med Brånemark System och gav utifrån sina forskningsrön och erfarenheter en annan bild av verkligheten. Tord Berglundh: Vad skall vi göra för att undvika peri-implantit? Tord Berglundh inledde med att be åhörarna att förstå honom och hans kollegor rätt. Deras forskning och uppfattningar handlar inte om att vara för eller emot implantat. ”Den debatten går tillbaka till 70-talet” poängterade han, och fortsatte med att understryka att det är viktigt att informera patienterna väl. ”Ingen behandling är helt komplikationsfri men vi måste föra diskussionen på en rimlig nivå. Peri-implantit är ett allmänt problem och inget särskilt för implantat. Varannan 50-åring har parodontit. Det är en sanning. Den siffran Inkluderar allt. Parodontit är en sjukdom som inte är dödlig”, hävdade Berglundh. Berglundh underströk att sjukdomen sitter i mjukvävnaden och inte i benet. Orsaken till att benet drar sig tillbaka är ett resultat av det krig som pågår för att skydda sig från processen. Rådet från Berglundh till deltagarna var att undersöka patienten kliniskt och inte bara lita till röntgen.”Med sondering upptäcker man både blödningar och pus. Genom att effektivt behandla sådana fynd kan man förhindra benförlust. Det viktiga i sammanhanget är att råda bot på inflammationen” slog Berglundh fast. Berglundh förordar kirurgisk behandling av peri-implantit, liknande den vid parodontit (plastikkirurgi). Rekonstruktiva tekniker fungerar inte särskilt bra enligt Berglundh – möjligen i den anteriora zonen. Det är också viktigt att säkerställa infektionskontrollen i patienter som har peri-implantit. Ett annat råd till tandläkare och tandtekniker var att utforma implantatbron så att det går att komma åt för rengöring och behandling. Berglundh berörde också problemen med att ge implantatbehandling till patienter som har anlag för parodontit genom medfödda genetiska sjukdomar som t ex Papillion-Lefèvre syndrom. Sådana patienter har mycket hög risk för parodontit och anses inte lämpliga för implantat. Det finns idag studier som redovisar mellan 28-56 % förekomst av peri-implantit. Enligt Berglundh uppvisar 10-15% av alla implantatpatienter ”severe peri-implantit” och denna siffra gäller för alla implantatsystem i hela världen. Berglundh avslutade med att konstatera att detta inte är ett svenskt problem utan ett internationellt fenomen. Bertil Friberg, Brånemarkkliniken: Aktuellt inom Osseointegrering Bertil Friberg inledde med att bemöta Tord Berglundhs påståenden: ” Att en så stor andel implantat med Brånemark System skulle ha allvarlig peri-implantit är inte trovärdigt enligt alla de uppföljningar och den långa erfarenhet som vi har på Brånemarkkliniken”. ”Ur ett historiskt perspektiv har det förekommit implantatsystem som varit oerhört skadliga men de försvann från marknaden redan på 80-talet”, konstaterade Friberg. Fribergs resumé över vad som hänt på 25 år tog avstamp i den långa dokumentation och erfarenhet som finns för Brånemark System och konstaterade att 15-årsstudien presenterades redan 1981! Friberg visade bl a att man skall vara medveten om att estetik är en färskvara. Han illustrerade det med att i en objektiv mätning vid grafting visa att nivån först ökar för att sedan minska. När sedan tandkronan sätts in ökar nivån igen för att därefter successivt minska. Han konstaterade att extraktion av enstaka kvarvarande friska tänder inte är tillåtet men att det i vissa fall skulle vara den bästa lösningen för patienten och slutresultatet. När det gäller nya material för att ersätta ben och bygga upp mjukvävnad har han goda erfarenheter av BioOss och Osteotomer från AstraTech. Sedan en kortare tid har Artelon från Artimplant testats vid Brånemarkkliniken med gott resultat i kort uppföljning. Nya implantatytor har löpande introducerats på marknaden och deras råhet anges med ett s k SA-värde (ett mått mellan toppar och dalar på ytan), vanligen mellan 1 och 1,5. Dessa nya ytor sägs eventuellt kunna bilda benosteoblaster på ytan (contact osteogenesis) och därmed ge bättre benrespons och snabbare behandling. Friberg har erfarenhet av TiUnite-ytan och hänvisade till en 5-årsstudie i posterior maxilla, d v s i de mest komprometterande sätena. Enligt studien är utfallet för Brånemark Systems maskinbearbetade yta och TiUnite jämförbart. Bertil Friberg avslutade med en genomgång av de påståenden som framkommit i diskussionen om peri-implantit och hävdade att han inte delar Tord Berglundhs uppfattning. Fribergs genomgång av tillgängliga långtidsstudier och Brånemarkklinikens omfattande material visar istället att det inte alls behöver röra sig om kontinuerlig benförlust. Det troliga är att benförlust kring implantat beror på normalt åldrande precis som i betandade käkar. Sådan benförlust går ofta i steg. Generellt gäller självfallet att patienten skall informeras om vikten av rengöring och regelbundna uppföljningar hos sin tandläkare. Friberg sammanfattade sina iakttagelser på följande sätt: ”Jag tycker mig se olika patienttyper där majoriteten har ett stabilt marginalt ben över tiden. Vissa patienter har ställvisa benförluster, men sällan förknippade med variga inflammationer eller att benet kontinuerligt försvinner (kan vara stabila under långa tider). Vidare har vi patienter som uppvisar peri-implantit mer eller mindre och där processen har en tendens att fortskrida, trots att man sätter in behandlingsresurser.” ”Min uppfattning om peri-implantit på ca 9 % på fixturnivå och 4-5 % på patientnivå står sig väl efter denna genomgång” konstaterade Friberg. ”Tord Berglundhs forskning har dock fört det goda med sig att vi kliniker lärt oss att använda instrument oftare för att upptäcka eventuella inflammationer”, avslutade Bertil Friberg. Dagens moderator, tandläkare Mats Wikström, uttryckte sin uppskattning till de både föreläsarna. Han hoppades att Berglundh och Friberg tillsammans nu skall fortsätta att reda ut begreppen kring peri-implantit. ”Vi strävar ju alla efter goda långtidsresultat och vi uppskattar en diskussion med råd om förebyggande åtgärder. Detta är självfallet till stor nytta för oss och framförallt för våra implantatpatienter”, konstaterade han. Symposiet ”Implantat i praktiken” arrangerades av Brånemark Center Göteborg (BCG) för tredje året i rad. Övriga ämnen för dagen var bl a frågor om tandvårdsförsäkringen, Direktbelastning av implantat i tandlösa käkar och Implantatretinerade titanskelett, CNC-fräst teknik och digitalisering. Sponsorer och utställare var Astra Tech, Biomet/3i, Nobel Biocare, Straumann och D-Lab. Nästa års symposium hålls den 8 april 2011. av Gunilla Ekholtz, frilansskribent

Mer egenvård behövs i modern tandvård

Det finns en kompetens för egenvård inom tandvården. Människor har ofta själva idéer och lösningar för sina tandproblem, som tandvården bättre borde fånga upp. Det är innehållet i en avhandling från Birgitta Jönsson vid Högskolan Dalarna.

Svenska Tandläkare Utan Gränser – första volontärresan till Zimbabwe1

Den 15 januari 2010 flög en volontärgrupp till Zimbabwe för att ta itu med Tandläkare Utan Gränsers första projekt. Nikoo Bazsefidpay, grundare och ordförande för Tandläkare Utan Gränser: Anledningen till att vi valde Zimbabwe var att en av Tandläkare Utan Gränsers styrelsemedlemmar sedan länge hade goda förbindelser i landet. Redan under sommaren 2009 besökte vi Harare för att etablera kontakter och förbereda den första volontärresan. Instrument och material sponsrat av svenska företag och kliniker Tandläkare Utan Gränser är en svensk oberoende, ideell organisation som startades mars 2009. Tandläkare Utan Gränser har som uppdrag att verka i länder där munhälsan är eftersatt. Projektländernas befolkning erbjuds odontologisk vård, profylaktisk information och instruktioner som syftar till att förbättra både munhälsan och den allmänna hälsan. Genom långsiktighet ska projekten ha en positiv och kontinuerlig påverkan för så många människor som möjligt. TLUG är en helt ideell organisation och därför helt beroende av sponsorer. Under hösten kontaktade vi tandvårdsföretag och tandvårdskliniker runt om i Sverige för att försöka samla instrument och material till vårt projekt. Resultatet blev över förväntan och vid avresan i januari 2010 hade vi lyckats samla in allt det material som vi skulle komma att behöva i Zimbabwe. Akutvård och utbildning till 700 patienter Den första volontärgruppen bestod av sju personer, varav sex tandläkare och en sköterska från olika delar av Sverige. Jag var själv en av dem. Väl på plats delades vi upp i tre grupper. Två tandläkare stannade i huvudstaden Harare för att arbeta med ett projekt för HIV- drabbade barn. Den andra gruppen åkte till Old Mutare, en mindre stad tre och en halv timmas bilfärd från Harare. Där fick de jobba i ett stort område med många barnhem. Den tredje gruppen åkte ännu längre ut i landet till staden Mutambara där vi upplevde mest primitiva arbetsmiljön. Patienttrycket var mycket stort. Arbetet bestod mest av akutvård i Old Mutare och Mutambara men vi fick också tillfälle att ge preventiv vård främst i Harare. Under de dryga nio arbetsdagarna träffade vi nästan 700 patienter, extraherade ca 600 tänder och gjorde nästan 250 lagningar. Dessutom utförde vi preventivt arbete på barnhemmen i form av utbildning för barnen och deras lärare och skötare. En dröm har gått i uppfyllelse För mig personligen har detta projekt varit mycket mer än enbart volontärarbete. Det är min dröm som gått i uppfyllelse. På mindre än ett år har organisationen hunnit genomföra och uppnå mer än vad vi hade hoppats på, tack vare dedikerade medlemmar och en välfungerande styrelse. Att idag ha en organisation i Sverige där alla eldsjälar som vill jobba som volontär kan vända sig är fantastiskt. Vill du själv arbeta som volontär? Vi bedriver kortare projekt som varar mellan två till fyra veckor. Volontärerna står själv för sina kostnader gällande flyg och boende. Som volontär får du utföra två former av arbete; akut och preventiv vård. Nästa projekt planeras till juli 2010. Tandläkare Utan Gränser har redan över 260 medlemmar och många har även anmält sitt intresse för volontärarbete. Jag kan varmt rekommendera volontärarbete till alla mina kollegor. Det ändrar ens livsperspektiv och sättet vi uppfattar den värld vi lever i, det lämnar stort avtryck i hjärtat och väcker många känslor. Tack för allt stöd! Nikoo Bazsefidpaygrundare och ordförande för Tandläkare Utan Gränser Vill du vara med och göra en förändring? Kontakta oss: www.tandlakareutangranser.se info@tandlakareutangranser.seTel nr: 073 969 73 23 Stöd oss! Bankgiro: 408-7482 & Plusgiro: 512172-8

Titan för odontologiska applikationer 

”Titan för odontologiska applikationer – Biologiska aspekter” är en kunskapsöversikt utarbetad på uppdrag av KDM. Titan och titanlegeringar används frekvent inom medicin och odontologi. Inom odontologin används materialen för ersättning av tänder och omgivan­ de vävnad. Denna Kunskapsöversikt är en genomgång av den aktuella litteraturen rörande biverkningar av titan och titanlegeringar. Författare är professor Jon E. Dahl, professor Stig Karlsson och civilin­ genjör Morten Syverud, NIOM, Norge. Läs hela rapporten >>

Inman Aligner – Det största som hänt kosmetisk tandvård sedan skalfasaden

Med en Inman Aligner kan du enkelt och snabbt korrigera trångställningar i fronten. Inga konstigheter, bara EN aligner som inte kräver några aktiveringar. Allt du behöver är grundläggande kunskap om strippning och fallselektion. Detta kan du få på en körkortskurs i Stockholm i april. Ända sedan skalfasaden och kosmetisk tandvård föddes har etiken inom detta fält ifrågasatts. All avverkning av frisk tandsubstans kan med viss grund anses skada eller försvaga tanden. Framförallt i USA har gränserna för skalfasad-preparation suddats ut och många skulle nog hävda att en stor andel är ¾ kronor snarare än fasader. Inman Aligner-fall av tandläkareTif Quereshi Patienten sökte för skalfasader för att korrigera trångställning i fronten. Ritningen visar typisk skalfasadpreparation. Istället behandlades patienten med en Inman Aligner under 11 veckor. I takt med utvecklingen av porslin kan vi göra tunnare skalfasader men om patientens tänder inte står rakt och snyggt är det en liten tröst. Ortodonti, antingen fast eller Invisalign, har hittills varit det enda alternativet men då eskalerar kostnaden för behandlingen och behandlingstiden ökas med ett till två år. De kosmetiskt medvetna kanske inte heller vill bära en fast tandställning i 18 månader. Det är också sällan man ser ortodontister med fast apparatur. Ur detta föddes Inman Aligner som är en revolutionerande ortodontisk apparatur som mycket snabbt och till liten kostnad kan korrigera trångställningar i fronten. Ofta kan man dessutom undvika fasader helt och hållet. Ursprungligen utvecklades Inman Aligner av tandteknikern Don Inman i Florida för att behandla milda ortodontiska recidiv. Principen är enkel - fyra NiTi fjädrar ”klämmer” ihop tänderna som snabbt korrigeras. Det var inte förrän den Brittiska tandläkaren Tif Quereshi träffade Don Inman som de kosmetiska möjligheterna på allvar började utnyttjas. Med en Inman Aligner korrigerar man enkla trångställningar i fronten. Egentligen kan man bara flytta incisiver men med s k dominoeffekt kan man även i viss mån distallisera hörntänder. Om det saknas plats kan man antingen expandera en aning eller strippa mellan tänderna för att få tillräckligt med plats. Det anses säkert att avverka 0.25mm interproximalt per tandyta. Mellan treorna finns således sammanlagt 2.5mm. En Inman Aligner kostar ca 2 800kr. Patienten betalar 15 000-20 000kr. Nedan kan du se fler fall som visar den potential denna enkla klammerplåt har. Denna patient hade övervägt skalfasader men istället valdes Inman Aligner. Tänderna retroderades 5mm vid incisalskäret. Komposituppbyggnader utan preparation efter blekning.

Lyckas med digital fotografering på tänder!

Bara att sikta och trycka av! Det kan man tycka tills man börjar fotografera tänder. De flesta har väl tagit hyfsat bra semesterfoton, men att ta bra bilder på tänder kräver lite mer förberedelser. Först och främst bör man naturligtvis veta hur bilderna skall användas...Det avgör vilken bildserie man bör ta. Oavsett vilka bilder man väljer, så är tillvägagångssättet ungefär detsamma. Men det finns ett antal saker att tänka på: Det ska vara lätt att koppla upp kameran i systemet. Jämför med hur lätt det är att ta en rtg-bild. Håll kameran horisontellt i sökarens rutnät. Använd alltid samma avståndsinställning på alla foton – detta ger kontinuitet och gör det lätt att jämföra bilder. Använd autofokus enbart på porträttbilder. Se till att bilden länkas direkt in i bildprogrammet så att du kan granska den direkt. På det sättet lär du dig att hela tiden att förbättra bildtagningen. Ta alltid hela bildserier, oavsett vilka bilder som valts – det ökar snabbt din skicklighet i dental fotografering. TandläkareMichael KarlstenMörby Dental Groupwww.karlsten.nuSpecialinriktning: Kosmetisk TandvårdCertifierad Medlem i ESCD, www.escdonline.eu    

Var fjärde patient förlorar ben vid tandimplantat

Benförlust vid tandimplantat är betydligt vanligare än man hittills trott. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin. Ungefär en fjärdedel av patienterna förlorar stödjande ben vid sina implantat i någon grad.

Tandläkare hittar risk för hjärtsjukdom

Tandläkare kan identifiera patienter som löper ökad risk att drabbas av hjärt/kärlsjukdom. Det visar en studie vid Sahlgrenska akademin i Göteborg, skriver Dagens Medicin. Professor Mats Jontell är en av forskarna bakom studien.

Högt pH skadar tänderna

Det är känt sedan länge att sura ämnen kan fräta sönder emaljen. Nu visar en studie att även kraftigt basiska ämnen kan skada tänderna. Ämnen med högt pH-värde kan förstöra placket så att emaljen blir mer sårbar.

Så hjälper du patienterna att sova gott om natten!

Publicerad 13 mars 2009 Många av landets hundratusentals snarkare kommer med remiss till sin tandläkare för att prova ut sömnapnéskena. Men landets tandläkare kan vara mer aktiva i att hjälpa patienter som har problem med snarkning. Det menar tandläkare Ewa Hedner som specialiserat sig på området. – Mina patienter brukar vara mycket tacksamma när jag tar upp frågan om snarkning. Snarkning har länge betraktats främst som ett problem för den som ”ligger i sängen bredvid” och i första hand som ett medicinskt problem för den som snarkar. Men på senare år har forskning visat att nattliga andningsuppehåll – sömnapné - som ofta stör snarkarens sömn är en riskfaktor för annan sjuklighet som hjärt-kärlsjukdomar och diabetes. Normalt sett är det läkare och inte tandläkare som identifierar så kallat sömnapnésyndrom. Tandläkaren kommer in i vårdkedjan först när patienten blir ordinerad en apnéskena. En förutsättning för diagnos och behandling är naturligtvis att patienten kommer till vården med sina problem. Här har allmänheten blivit allt mer medveten men fortfarande är det många som inte vet att de har andningsuppehåll. Här har tandläkaren en chans att hjälpa till menar Ewa Hedner. – ”Friska” personer har ju ingen kontinuerlig kontakt med sjukvården, men nästan alla går ju regelbundet till tandläkaren. Tandläkaren ser mycket Ewa menar att man som tandläkare har goda förutsättningar att hitta personer med misstänkt sömnapné genom att kombinera objektiva fynd med ledande frågor. – När jag ser en ny patient första gången gör jag alltid en mer omfattande undersökning av käkleder, tuggmuskler, orala slemhinnor etcetera och ställer frågor om patienten har huvudvärk och pressar eller gnisslar tänder. Vid sidan om detta kan man ägna uppmärksamhet åt tungstorlek, svalgdimension, mjuka gommen och underkäkens anatomi. När jag tycker mig finna sådant som ger misstanke om sömnapné brukar jag följa upp med frågor om snarkning, andningsuppehåll, känd blodtrycksförhöjning och sömnighet dagtid. En kombination av dessa faktorer betyder en kraftigt ökad risk för sömnapné och som tandläkare bör man rekommendera en sådan patient till vidare utredning, berättar Ewa. Ewa menar att det är en fördel om tandläkaren ingår i ett specialistteam eller har väl upparbetade kontaktvägar till experthjälp för bedömning och diagnos. Dessutom måste samarbetet med tandteknikern fungera bra. – Själv samarbetar jag med Sömnkliniken på Carlanderska i Göteborg där jag också har tandläkarmottagningen, berättar Ewa. Sömnregistrering viktig för diagnos Ett led i diagnosen av sömnapnésyndrom är att patienten gör en sömnregistrering. Denna görs vanligtvis på ett sömnlaboratorium och tolkningen av registreringen görs av specialistläkare. För att avgöra graden av sjukdom måste man också ta hänsyn till eventuell dagtrötthet, arbetsoförmåga, övervikt, hjärt-kärlsjukdomar och annan sjuklighet. Bettskenor som används vid sömnapné och snarkning kan se olika ut. De tillverkas i olika material och individuellt efter varje patient. Det är viktigt att tandläkaren har kompetens att välja rätt typ av apnéskena och också vet hur mycket käken ska dras fram för optimal effekt. Dras den fram för mycket får patienten ofta besvär med smärta i käklederna. Dras den fram för lite kan behandlingseffekten utebli. Ewa förordar en skena i mjukplast som ligger an mot tandköttet för att på så sätt fördela trycket och minska risken för oavsiktlig tandreglering. Noggrann utprovning Innan Ewa börjar prova skenan visar hon i ord och bild för patienten varför det är viktigt med bra sömn och orsakerna till andningsstörningen samt eventuella medicinska konsekvenser. Val av skena och metod diskuteras med patienten. Efter en period på några månader med två till tre utprovningsskenor görs en kontrollmätning för att följa upp behandlingseffekten. – Därefter tillverkas den permanenta skenan och då vet vi att den kommer att ge ett gott resultat och kännas behaglig. Skenan har en hållbarhet på 4–5 år, men Ewa föreslår uppföljning av patienten efter 1,5–2 år, främst för att se till att påfrestningen inte blir så stor på tänderna att det sker en ogynnsam tandreglering. Att tandläkare ger livsstilsråd är kanske inte så vanligt, men Ewa menar att samhället har mycket att vinna på att tandläkarna gör det i samband med uppföljningsbesök. Till exempel är det mycket vanligt med sömnapné hos överviktiga och för varje kilo som patienten tappar i vikt minskar benägenheten för snarkning och sömnapné. TEXT: LILLEMOR BULUKIN Ewa Hedner, tandläkare och forskare, driver Tandläkargruppen på Sömnkliniken, Carlanderska i Göteborg tillsammans med kollegan Peter Runfelt. FAKTA: Sömnapnésyndrom är en relativt vanlig sjukdom och i Sverige beräknas 300 000–400 000 vara drabbade. Till riskgruppen hör överviktiga, rökare och flitiga alkoholkonsumenter. Den som lider av sömnapné löper risk att utveckla hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes. Apné under sömnen innebär i detta sammanhang ett andningsuppehåll som varar i över 10 sekunder och hypopné innebär att andningen i hög grad begränsas av trång andningsväg. För att diagnostisera sömnapné görs en sömnregistrering och flera index registreras som ett mått på svårighetsgraden. De vanligast använda är: AHI (apné-hypopné-index) och ODI (oxygen desaturation index) som båda utgör mått på det totala antalet störningar per timme sömn. De vanligaste behandlingarna syftar till att förhindra att vävnaderna i svalget ska falla ihop under sömnen. Apnéskena är en avtagbar bettskena som sitter i både över- och underkäken och tvingar underkäken framåt. CPAP-behandling innebär att man via en näsmask kopplad till en kompressor skapar ett lätt övertryck i luftvägen och därmed förhindrar vävnadskollaps. Läs mer: På Hjärt-Lungfondens webb, www.hjart-lungfonden.se finns en mycket informativ temaskrift ”Sömnapné” för nedladdning.

Tandteknik: CAD/CAM

– Investering som samlar damm eller produktionsteknik som kommit för att stanna CAD/CAM avläsning med scanner Bild: Nobel Biocare - ny optisk scanner Sedan introduktionen på den dentala marknaden under början av 1990-talet har CAD/CAM (Computer Added Design/Computer Added Manufacturing) utvecklats snabbt och ett stort antal leverantörer slåss om marknaden. Trots att leverantörerna, som idag omfattar de flesta av de stora dentalbolagen, försöker etablera alla dessa system på marknaden är genomslaget relativt litet och penetrationen går långsammare än många trott. Vad är skälen till detta? CAD/CAM är ju en teknik som använts under lång tid inom den konventionella produktionsindustrin. Skillnaden mot tandteknisk produktion är storleksordningen på det som skall produceras samt framförallt det faktum att varje produkt är unik men skall produceras under serietillverkningsförhållanden. Dessutom, skall produkterna levereras när order kommer in och kan inte produceras och läggas på lager. Detta ställer höga krav på teknik och logistik. Precision Konventionell tandteknik bygger på teknik som är mer än 100 år. Självfallet har tekniker och material förfinats över tiden och det har producerats massor med högkvalitativ protetik genom åren. Tekniken bygger på ett väl avvägt samspel mellan olika material. Rätt hanterade minimerar de fel och ger ett gott resultat. Det finns dock ett stort utrymme för mänskliga misstag. Med CAD/CAM låter man datorer och maskiner göra stora delar av arbetet och därmed minimeras risken för mänskliga misstag. De beslut som kräver tandteknisk kompetens tas i CAD-processen där teknikern utformar den konstruktion som skall produceras. Därefter bearbetar datorn informationen och skapar filer som styr den efterföljande CAM-processen. Idag framställs framförallt underkonstruktionerna på det här sättet för att sedan beläggas med ytmaterial men det förekommer system som försöker skapa även de estetiska delarna av konstruktionen. Den absolut vanligaste CAM-metoden är fräsning men det förekommer även andra processer tex lasersintring. Vid lasersintring bygger man upp konstruktionen istället för att bearbeta fram den ur ett råämne. Detta innebär att materialsvinnet är förhållandevis litet och det skapar möjligheter att arbeta med material där svinnet är ett bekymmer, t.ex. guldlegeringar. Material De konventionella processerna har begränsat de material som kunnat användas till gjutbara metaller och keramiska system med begränsad hållfasthet. I samband med introduktionen av CAD/CAM har ett antal nya material kunnat introduceras. När det gäller keramiska lösningar har CAD/CAM inneburit att man kunnat introducera tätsintrade konstruktionskeramer, t.ex. Aluminiumdioxid och Yttriumstabiliserad Zirkoniumdioxid. Dessa material är starka, inerta och biokompatibla. Olika system bearbetar materialet på olika sätt. Vissa system bearbetar ett osintrat material och kompenserar för den krympning som sker under sintringsprocessen medan andra system bearbetar sintrat material. Egen produktion eller underleverans I den flora av system som står marknaden till buds idag finns det system som är avsedda att användas för produktion på det egna labbet och andra system där CAD-processen sker på lab och CAM-processen sker hos en underleverantör. I båda fallen innebär det en produktivitetsökning men i fallet med egen CAM-process innebär det inte samma reduktion av de fasta kostnaderna. Några fördelar respektive nackdelar med respektive typ av system finns presenterade i tabell 1. Egen produktion Underleverans Fördelar Kontroll Unik konkurrensfördel Kostnadskontroll Leveranstider Minimerar fasta kostnader Effektivt Tillgång till stora investeringar Utveckling Nackdelar Stora investeringar Fasta kostnader Kräver hög beläggning Utveckling/Uppgraderingar Service & Underhåll Leveranstider Fraktkostnader Kontroll Leverantörsberoende Fördelar och nackdelar måste ställas mot labbets storlek, profil, målgrupp o.s.v. för att bedöma vilken typ av system som passar bäst. Framtiden Stora investeringar görs i utvecklingen av CAD/CAM tekniken. Detta kommer med all säkerhet resultera i nya metoder där man tar ett optiskt avtryck i patientens mun eller gör en avläsning direkt av avtrycket. Arbetsmodellen kan framställas maskinellt istället för med en utslagning i gips. Detta skulle kunna innebära en mer miljövänlig hantering då inte tandläkaren behöver skicka över avtryck m.m. till labbet för produktion utan bara skicka en fil. Utvecklingen kommer säkerligen också innebära en introduktion av nya material och nya applikationer som vi inte producerar med CAD/CAM idag. CAD/CAM kräver förhållandevis stora investeringar och har ett stort teknikinnehåll. Detta kommer tillsammans med kommunikation och leveranstider att utgöra de starkaste konkurrensmedlen för tandteknisk produktion i västvärlden mot produktion i låglöneländer. Mindre personalintensiva processer i kombination med högt kompetens- och teknikinnehåll kommer att garantera svensk tandteknik under en överskådlig framtid. Magnus Persson, dpnova

Dentala material: Vaga regler, bristande information och noll kontroll

Dentala material: Vaga regler, bristande information och noll kontroll Tandläkare ska jobba med säkra metoder och material och ge sina patienter så bra underlag att de kan fatta kloka beslut om sin munhälsa. Men vaga regler och bristfälliga innehållsdeklarationer gör det ofta omöjligt för tandläkarna att informera om dentala material och produkter.

Bli populär hos patienterna – screena dina patienter

Mät bentätheten, blodtryck och blodsocker, och dina patienter kommer att älska dig. Det är i alla fall Magnus Fritzells erfarenhet. Han mäter bentätheten på alla över 50 år.