Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

27 september 2022

2022: Året då du gick från scanning till 3D-printning

Michael Braian

Tandläkare och tandtekniker

Du har kanske använt din scanner en tid. Du börjar känna att scannern tillhör standardredskapen på mottagningen. Nu funderar du på att kanske börja göra egna provisorier, bettskenor och kanske kirurgiska guider.

Det är nu du behöver tillgång till 3D-printer. Med det krävs en viss förmåga att göra enklare 3D-design. Men att designa blir allt lättare, och det finns många bra program.

När det gäller att tillverka provisorier, finns det en enkel metod: Att utgå från patientens befintliga tandform, och printa ut ett s.k. eggshell-print. Det är ett tunt, tunt hölje. Detta ”äggskal” fyller man sedan med vanligt provisorie-material. Det är en digital motsvarighet till en Frasaco-krona. För en enstaka tand, kanske inte tidsvinsten är så stor. Men om du gör en helkäksbro, så går det bra mycket fortare.

En annan sak som är trevligt att designa, är kirurgiska guider. Scanningen är ett stort hjälpmedel här. I princip slår ihop scanningen av patienten med en 3D-röntgen. Utifrån det planeras implantatet. Men man kan också framställa individuella läkdistanser.

Många guider utgår från protetik, det vill säga där tanden kommer att sluta upp. Därifrån planerar man var distansen skall sitta och inte tvärtom. Tack vare att man utgår från vart tanden kommer att sluta, kan man också passa på att göra läkdistanser och provisorium. Många som använder kirurgiska guider, betonar att implantatet blir så bra placerat som möjligt. Och det är ju givetvis viktigt. Men det verkligt fördelaktiga, anser jag, är att du även kan göra de andra stegen – läkdistanser och provisorium. De finns redo redan innan man har opererat patienten.

Sedan har vi modeller. Många av oss – såsom jag själv – tillhör generationen som är vana vid en modell i handen, när vi skall studera ett bett. Det kan vara intressant för många tandläkare att ha möjligheten att printa modeller, med samma egenskaper som de analoga parslipade modellerna.

De program som man printar modeller med, går även att använda till att printa egna blekskenor eller tandregleringsskenor. Medan en kirurgisk guide kräver design, så är mycket av designen för modeller och blekskenor automatiserad. Datorn gör mycket av jobbet.

Allt ovan nämnt går att göra med 3D-printer. Du behöver ingen fräs. För att sammanfatta, tror jag det finns två stora fördelar med att gå vidare och börja skapa egna enklare ortodontiska produkter. Förutsatt, givetvis att du är intresserad och att du äger en scanner som du arbetat med.

För det första går allt fortare, när produktion finns i huset. Det andra är utvecklingen inom AI. Programmen har idag delvis eller full AI-funktion. Tandläkare slipper att designa från grunden. Det gör att jobbet blir lättare för varje gång, eftersom programmen lär sig.

Inom design av singelkronor och bettskenor, har AI-utvecklingen blomstrat de senaste två åren. Det talar för att det blir lättare att designa. Tröskeln blir allt lägre.

Finns det några tråkiga delar med detta? Ja, det kostar pengar givetvis. Att bara skanna för att sända till labb, ger inga höga licenskostnader. Däremot tenderar licenserna att vara högre när det gäller design. Det finns gratis designprogram, men det är osäkert om dessa gratisprogram kommer att förbli gratis. Kirurgiska guideprogram är aldrig gratis. De är dyra att använda, på grund av komplexiteten i programmet, som innefattar en hög nivå av patientsäkerhet. Att hantera en printer kräver bra ventilation och relativt mycket hantering av resinvätskor och alkoholbaserade reningsbad. Det är en blaskig historia som kräver en hel del av personalen.

Glöm heller inte den relativt nya lagstiftningen i Sverige. Så fort du tillverkar något – bettskena, blekskena, provisorium, guider – så är du i lagens mening ett medicintekniskt laboratorium. Då kräver Läkemedelsverket registrering, med avgifter och regelverk.

Köpa scanner 2022

Det är rörigt på scannermarknaden just nu. Utbudet har ökat dramatiskt. Priserna går nedåt, men kvaliteten snarast ökar. Marknaden riktar in sig på målgrupper. Det finns inte längre en slags scanner åt alla typer av tandläkare.

Många tandläkare vill ha en enkel scanner som en introduktion. Större och medelstora kliniker behöver en andra eller tredje scanner, när trycket är hårt på deras befintliga scanners. Fler och fler tandläkare ser nya användningsområden för Aligners-inspirerade ortodonti-produkter.

Är en scanner som kostar 400 000 kr fyra gånger bättre än en scanner som kostar 100 000 kr? Det är en aktuell fråga just nu. För många är det nämligen läge att köpa scanners i den lägsta prisklassen.

I en serie krönikor för Dental24 kommer Michael Braian att försöka reda ut problematiken.   

Michael Braian är disputerad tandläkare och tandtekniker med egen klinik i Malmö. Braian är vidare beta-testare och hjälper till med utveckling av nya scanners samt har samarbetsavtal med flera tillverkare.  

I sina krönikor diskuterar Michael Braian scanners från ett principiellt perspektiv utan att favorisera eller kritisera enskilda fabrikat eller modeller. Bilderna till denna krönika är för illustration enbart.

/Michael Braian

Michael Braian

Tandläkare och tandtekniker

Michael Braian är disputerad tandläkare och tandtekniker med egen klinik i Malmö. Braian är vidare beta-testare och hjälper till med utveckling av nya scanners samt har samarbetsavtal med flera tillverkare.

I sina krönikor diskuterar Michael Braian scanners från ett principiellt perspektiv utan att favorisera eller kritisera enskilda fabrikat eller modeller.

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev