Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

15 augusti 2022

2022: Året då du köpte din första scanner

Michael Braian

Tandläkare och tandtekniker

Du står inför ditt första scanner-köp. Du har insett att scanners snabbar upp processerna. Kollegor använder scanner. Omgörningarna blir färre. Yngre medarbetare och patienter ser det som en självklarhet. Då uppstår frågan: Vilken scanner skall du välja?

Vi utgår ifrån att du testkört en scanner och känner till det grundläggande. Nu är det dags att undersöka vissa grundläggande faktorer. Det sägs att man skall vara optimist i alla lägen i livet, utom då man affärsförhandlar. Då kanske första frågan är: Vad gör du när din scanner krånglar?

Man blir snabbt beroende av sin scanner. Om den slutar fungera på en måndag, behövs en ersättningsscanner innan veckan är slut. Annars får det stora konsekvenser för verksamheten.

Du kanske testat en scanner i den lägsta prisnivån – för ca 100 000 kr. Den verkar jättebra. Du kanske provade den på någon mässa. Men när den krånglar, visar det sig att det inte finns support i Sverige. Supporten finns utanför Europa. Krånglar den scannern, sitter man på pottan. Då är den nog inte värd 100 000 kr. Den kan vara jättebra med jättebra program. Men du måste ha något som funkar i din verksamhet.

Det kan också vara så här: Du hittar en scanner för ca 100 000 kr. Men det kan finnas dolda kostnader, såsom dyra licenser för program. Eller kanske spetsarna – som förr eller senare måste bytas ut – kostar jättemycket. Det är viktigt att analysera hela paketet.

Många scanners säljs av flera återförsäljare, med flera olika priser. Det är intressant. Varför är det så? Vad får man hos den ene som man inte får hos den andre?

Låt oss säga att du kollat in aktuella scanners på marknaden. Det kanske kokas ned till tre produkter som i princip känns lika bra. Ett tips är att ringa labbet, och fråga vilka scanningar de har bäst erfarenhet av. De får ju massor av scanningar från alla möjliga slags tandläkare.

Som alltid kommer frågan om tidpunkten för köp är rätt. Får jag ett bättre pris om tre år? Jag tror faktiskt att vi ser ännu något lägre priser om några år. Men du tjänar desto mer på att hoppa på tåget i tid.

Kanske vill du ha kompetensen hos dig, men inte göra jobbet själv. Då skall givetvis de som skall använda scannern vara med i beslutsprocessen. Finns det en kurs åt dem? Vilken nivå du än är på, behöver du någon form av utbildning. Digital tandvård är ett omfattande område och det finns fortfarande mycket obeträdd mark.

Jag gav en kurs en gång, där en kursdeltagare ville lära sig ta ett RP-index. Men de som sålt scannern till mig hade inte lärt mig det. Många scannerförsäljare kan inte bistå med det som kallas ”dentists knowledge”. Tandläkarna lär varandra i olika forum.

Därför kan det vara smart att kolla upp Facebook-forum, där scannern diskuteras. Där får du en god uppfattning om begränsningar och möjligheter. Låt säga att det är 20 användare som klagat på att datorn hänger sig så fort man skannar eller att speglarna på spetsarna lossnar.

Slutligen är det viktigt att du testar scannern i kliniken, så att du kan ta ditt subjektiva beslut. En viss scanner faller dig i smaken, precis som en viss maträtt eller en viss film. Kanske är det viktigt att vårda en god affärsrelation med en viss återförsäljare.

Det finns utmärkta scanners för runt 100 000 kr. Jag skulle vilja påstå att vissa av dem – i mina ögon – är lika bra som scanners för 400 000 kr. Men det är omöjligt – till och med för mig – att utse en obestridlig vinnare.

Lycka till, och använd gärna min checklista för köp av scanner!

Köpa scanner 2022

Det är rörigt på scannermarknaden just nu. Utbudet har ökat dramatiskt. Priserna går nedåt, men kvaliteten snarast ökar. Marknaden riktar in sig på målgrupper. Det finns inte längre en slags scanner åt alla typer av tandläkare.

Många tandläkare vill ha en enkel scanner som en introduktion. Större och medelstora kliniker behöver en andra eller tredje scanner, när trycket är hårt på deras befintliga scanners. Fler och fler tandläkare ser nya användningsområden för Aligners-inspirerade ortodonti-produkter.

Är en scanner som kostar 400 000 kr fyra gånger bättre än en scanner som kostar 100 000 kr? Det är en aktuell fråga just nu. För många är det nämligen läge att köpa scanners i den lägsta prisklassen.

I en serie krönikor för Dental24 kommer Michael Braian att försöka reda ut problematiken.   

Michael Braian är disputerad tandläkare och tandtekniker med egen klinik i Malmö. Braian är vidare beta-testare och hjälper till med utveckling av nya scanners samt har samarbetsavtal med flera tillverkare.  

I sina krönikor diskuterar Michael Braian scanners från ett principiellt perspektiv utan att favorisera eller kritisera enskilda fabrikat eller modeller. Bilderna till denna krönika är för illustration enbart.

/Michael Braian

Michael Braian

Tandläkare och tandtekniker

Michael Braian är disputerad tandläkare och tandtekniker med egen klinik i Malmö. Braian är vidare beta-testare och hjälper till med utveckling av nya scanners samt har samarbetsavtal med flera tillverkare.

I sina krönikor diskuterar Michael Braian scanners från ett principiellt perspektiv utan att favorisera eller kritisera enskilda fabrikat eller modeller.

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev