Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

6 juli 2023

Är det nu jag dör?

Karin Sjögren

Leg tandläkare, Odont dr, affärskommunikatör

I sin överhettade varma kropp känner hon en iskall kyla. Händerna vitnar – som en nedfrysning inifrån. Så här, såhär är det nog när man dör.

Hon är 91 år. Vi har tagit ut ännu en sur molar. Ännu en osteit av Guds nåde. Den andra på två veckor, lika bra att bli frisk i munnen, säger hon. Jag håller med. Äldre människor ska vara friska, om det går. Jag har extraherat varsamt. Pc-skyddat och suturerat noga. Klorhexidin före, efter. Hon är liten, 48 kg matchvikt. Molarerna var sjuka. Fulla med granulationsvävnad och pus. Nu är de ute. Dom dör jag inte av iallafall, säger hon och ler, lite blek om nosen. 

En del tycker att man ska se genom fingrarna (läs slarva) med våra gamla. Jag menar att många äldre försummas. Man ska naturligtvis anpassa tandvården efter individens förmåga, möjligheter och ekonomi. Men är det ok att inte ens diagnosticera osteiter, parod, karies? – är det ok att inte orka ta röntgen på de gamla rotfyllda tänderna? Med vetskap om att infektioner i mun och käkben påverkar blod, immunförsvar, hjärna, hjärta och resten av kroppen? Jag menar att varje individ, oavsett ålder, ska få samma höga kvalitet på undersökningen. Samma noggranna diagnostik. Rätten till att få veta hur det står till. Oavsett ålder och allmäntillstånd. Jag ger mig aldrig på den punkten. 

Damen sitter en liten stund i stolen och biter på tussen. Vet du, säger hon. Så berättar hon att hon tycker det är skönt nu när det är lite kallare. Hon njuter av att lägga sig i sin svala säng. Å vad härligt det är. Hon berättar om den varmaste dagen i sin överhettade lägenhet för ett par veckor sedan när det var värmebölja. Hon satt bakåtlutad i sin fåtölj, fötterna på fotpallen. Så het så het. Tills den där kylan kom. Iskall genom hela kroppen. Händerna vitnade. Är det nu jag dör? Tänkte hon fascinerat. 

Tills hon hejdade sig, disken, jag kan ju inte dö utan att diska först. 

Ovanför min diskbänk sitter den här lilla knappen som Lisa Tofft gör. 

Ha en fin sommar goa ni, och gör som ni vill med diskandet, det är ju semester.

/Karin

Karin Sjögren

Leg tandläkare, Odont dr, affärskommunikatör

Leg tandläkare, Odont dr, affärskommunikatör

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje månad.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 10 000+ andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 10 000+ andra, prenumera på vårt nyhetsbrev