Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

17 januari 2024

Med ögonen i tårar

Karin Sjögren

Leg tandläkare, Odont dr, affärskommunikatör

Högtidlig, rak och allvarlig står hon mittemot mig. Hon ska säga nåt viktigt.

⁃ Tack för att ni finns.
Tystnaden fyller rummet, det blir en själslig stund. Vi möts, vi ser varann. Den tandvårdsrädda, med ögonen fyllda av tårar och hjärtat fullt av kärlek. Orden svävar en stund i luften. Hon är tacksam för att vi ger henne en bra stund i tandläkarstolen och hon vill att vi ska veta det.

Det är nu det blir tydligt att vår profession inte bara handlar om odontologiska insatser. Vi behöver kunna skapa en trygg plats där människor ska kunna känna sig omhändertagna och förstådda. Känna tillit. Den rädda patienten kommer med sin börda av oro och smärta. Vår närvaro och omtanke blir en trygg plats för en ledsen och orolig medmänniska – en ljuspunkt i ett skrämmande mörker.

Tårarna i hennes ögon berättar om en resa av rädsla och kamp. Vårt engagemang och vård har varit mer än bara en behandling; det har blivit en tröst. Hon är tacksam för att vi stöttar henne i svåra stunder och delar hennes glädje när vi tillsammans går i mål.

Det är nu som vårt yrke får en djupare mening. Att vara en del av någons resa till läkning och välmående med frisk och fungerande mun utan rädsla för tandvård är vackert.

Hennes tacksamhet är en påminnelse om kraften i medmänsklighet. Så, med ett ödmjukt leende och tacksamhet i våra egna hjärtan, fortsätter vi att våga vara medmänniskor.

Det handlar om att rummet ska ha ett grund-lugn. Ljud, ljus, en mjuk spellista på spotify, stängd dörr. Vaksamhet på patientens signaler – smidighet, vatten i halsen, smärta obehag av att gapa länge i onödan: behandla patienten såsom du vill bli behandlad själv. Ta en paus, låt patienten vila några minuter under längre behandlingar. Det gäller alla. Erbjud en halv stesolid (5mg) som effektivt rundar av vassa kanter av ångest – rena primatreaktioner. Till de riktigt tandvårdsrädda.

Rädslan är som trollen – de spricker i solen. Låt rädslan komma fram, möt den med värme, förståelse, och den där halva stesoliden till större ingrepp.

Delad glädje är dubbel glädje, tänker jag och känner mina ögon tåras av tacksamhet när hon lämnar oss.

Önskar er ett gott år 2024 – och att det blir medmänsklighetens, omtankens och fredens år.

Karin Sjögren

Leg tandläkare, Odont dr, affärskommunikatör

Leg tandläkare, Odont dr, affärskommunikatör

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev