Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

30 november 2022

Borde jag gå över till implantat nu…?

Karin Sjögren

Leg tandläkare, Odont dr, affärskommunikatör

Skruvar du så skrattar jag. Hela vägen till banken.

Den nätta lilla damen med sina 73 somrar har just passerat mina händer i sin årliga undersökning. Hon är lätt i kroppen, frisk i mun och har solsken i blick.

Vi är färdiga, haklappen är borta, hon sitter kvar sådär lite på tvären i stolen. Joo… jag har en fundering… är det dags för mig att gå över till implantat nu kanske?

Jag tappar hakan lite lätt bakom mitt munskydd… sitter tyst och väntar – jaaa jo alla mina kompisar håller på nu med de där implantaten. Och då… ja så då tänkte jag att det är nog bäst ändå att fråga… vad tycker du?

Ja vad tycker jag? Vad tycker tandvården? Den svenska tandvården drar ut tänder nu, det finns en stark tro på implantaten. Det skruvas som aldrig förr på klinikerna. Endodonti är inget för oss – skruva, skruva, skruva in ditt glada flin – sjöng hon Gullan Brånemark.
Det kliar i fingrarna på tandläkarna och kittlar dödsskönt i kistan. Skruvar kostar. Cash.

Implantiten som vi hörde om på riksstämman i år slår alla rekord. Lossar tänderna av parodontit så lossar skruvarna av implantit. Tandlossning blir skruvlossning. 10 gånger högre risk att förlora en skruv om tandförlusten beror på parodontit.

Biologin är viktigare än tekniken. Munhygien och en bra tandhygienist är lösningen. Man kan inte skruva sig lycklig. Det finns inga genvägar till det perfekta bettet.

Skruven är lös. Undrar på vem?

Så vad svarar jag den lilla damen? – Du har fina friska tänder och ett vackert leende att vara stolt över. Du behöver inga skruvar för du har fattat hur det funkar.

/Karin

Karin Sjögren

Leg tandläkare, Odont dr, Affärskommunikatör

Karin Sjögren

Leg tandläkare, Odont dr, affärskommunikatör

Leg tandläkare, Odont dr, affärskommunikatör

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev