Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

2 februari 2016

Bra praktikplatser, skickliga tandsköterskor

Johanna Ene

Tandsköterska

Vad är det viktigaste på din klinik? Senaste diskdesinfektorn DunderDisk, uniten Underverk i ny design för bästa komfort, TipTops instrument med alltid-ny-garanti eller kanske en helt ny inredning till mottagningen? Det finns såklart mycket man faktiskt behöver och som är mer eller mindre nödvändigt, men det viktigaste som smäller högre än allt det där är ju vi. Kollegorna, teamet, människorna!

Idag tänks det för kortsiktigt på många håll, det ska gå fort och man ska lösa alla knutar bums. Helst ska det inte kosta skjortan heller. Till er säger jag att det är en tråkig tillvaro och senare förlust. Hoppas att ni inte drar med för många i gropen. Bristen på tandsköterskor ökar så nu är det dags att tänka till!

Att hitta en praktikplats för en tandsköterskeelev, LIA (Lärande I Arbete) är inte alltid det lättaste, och ibland blir man så glad som elev över att alls ha fått en plats någonstans att man inte har råd att bry sig om huruvida de egentligen har tid och engagemang åt en. Jag har fått ta del av många besvikelser där elevens oro över att inte ha nog kunskap i händerna när studierna är över är så betungande att de funderat på om de alls kommer klara det. Visst är det naturligt med oro, men inte i den graden. Den som lyckas norpa åt sig bra praktikplats har ett stort försprång, och där handlar det mycket om tur och kontakter. Är det rätt? Borde inte alla som erbjuder LIA uppfylla vissa krav från utbildningen? Men då har vi problemet att det kommer bli ännu färre platser. Jag som tandsköterska vet verkligen hur stressigt det kan vara, och hur svårt det då känns att göra tid och rum åt en elev. Visst backar man då. Jag ser ett dilemma vi behöver diskutera och lösa!

Vad är en bra LIA? Jag har funderat och frågat runt och summan är lika med tid och engagemang från handledaren. Tid att pilla med allt praktiskt som att blanda material tills handleden ömmar lätt, ta röntgen och slippa skämmas när man måste ta om fem gånger, göra avtryck på modeller så att patienterna trots allt kommer tillbaks, göra allt som patienten tillåter, vara i sterilen tills man blir stel och så mycket mer det bara går. I den bästa av världar får man testa att lägga bedövning på chefen, och råka sätta nålen i en blodådra! Efter det är resten småpotatis, hehe.

Vi önskar också att tandläkaren och tandsköterskan berättar vad de gör och vad som händer under behandling. Alla kan inte förväntas vara framfusiga och fråga femtielva gånger. Jag tycker det är vår skyldighet som utbildad tandvårdspersonal att tillhandahålla en så givande praktiktid det bara går. Vem vet, en vacker dag kanske ni arbetar ihop, du och studenten. Tänk framåt, vi sitter alla i samma guppande båt och rätt vad det är ska vi ro sida vid sida. Då vill du ha en trygg kamrat.

Vill ni ha bra tandsköterskor? Tillhandahåll bra praktik! En smart investering i framtiden.

 

Bästa Hälsningar

Johanna Ene, tandsköterska
www.tandskoterskan.net

 

Johanna Ene arbetar som tandsköterska på en privatklinik i Göteborg.
Hon driver också en privat blogg Tandskoterskan.net

 

Johanna Ene

Tandsköterska

Johanna Ene är tandsköterska och blev utsedd till Årets tandsköterska 2017. Hon driver också den privata bloggen Tandsköterskan.net

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje månad.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 10 000+ andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 10 000+ andra, prenumera på vårt nyhetsbrev