Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

9 oktober 2023

Inte en tandsköterska i sikte

Johanna Ene

Tandsköterska

Tandsköterskeyrket verkar ha droppat rejält i popularitet, kanske tillsammans med många andra samhällsviktiga yrken som saknar hög status och lön. Så gott som varje morgon hör jag på radion om inställda bussturer på grund av personalbrist. Det sprider sig… en ny slags pandemi.

Diskussionen om antagning och köplatser till tandsköterskeutbildningen som tidigare brann på olika internetforum har under det senaste året tystnat, det är min iakttagelse. I arbetslivet kämpar vi för att täcka upp för tomma tjänster som inte fylls. Pyssel med pussel där bitar som inte passar tvingas ihop för att dagen ska funka.

Tandsköterskornas löneuppror 2023 har öppnat ögonen på många blivande/nya tandsköterskor som förstått vilken lön de faktiskt ska leva på. Det går om man är två. Men jag ser hur många nu valt att vända om, hitta nya vägar för en trygg ekonomi. Ett tryggt liv, för det vill vi ha. Fullt förståeligt, inte minst med tanke på hur världen ser ut.

Det behövs verkligen fler tandsköterskor. Men hur tusan ska ett låglöneyrke utan status locka unga som matats med att sträva efter rika drömmar i färg? Att välja ett samhällsnyttigt yrke idag känns så väldigt främmande. Vi äter dagligen löften om framgång via YouTube och andra sociala medier. Häftiga liv att hänga i granen. Att stressa mellan flera behandlingsrum och steril hela dagarna för en låg arbetarlön är såklart inte särskilt häftigt.

Där i ligger utmaningen. Utmana värdet i samhällsviktiga jobb. Utmana lönen. Våga visa oss att det är värt att vara tandsköterska, eller vilket annat jobb som helst som vi behöver för att samhället ska rulla. För nu rullar vi utför och vi som väljer att stanna kämpar hårt. Hur länge?

Var rädda om varandra, alla ni där ute som ser till att vården fungerar. Varje dag är ni med och skapar det här samhället!

Johanna Ene

Tandsköterska

Johanna Ene är tandsköterska och blev utsedd till Årets tandsköterska 2017. Hon driver också den privata bloggen Tandsköterskan.net

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev