Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

23 januari 2023

Vi har ingen tid att erbjuda dig

Johanna Ene

Tandsköterska

Det är andra tider, utan tider. Vi behöver alla ställa om på olika sätt, för att inte få en mental härdsmälta.

Den där härdsmältan kommer från alla håll. Patienten som är van att få en lagning gjord inom två veckor, men nu får vänta en till två månader. En enkel fraktur utan symtom är inget akut ur tandvårdsperspektiv, men för patienten som i hela sitt liv fått sådant åtgärdat fort och självklart blir denna nya väntetid en chock.

På kliniken kämpar personal med att lösa dagen med en fortsatt hög sjukfrånvaro och ökad svårighet att rekrytera ny personal. Vi kämpar tillsammans med resurserna för dagen och hjärtat för både patienterna och kollegorna i handen. Vi kramar krampaktigt våra hjärtan. Då stövlar media in och undrar varför vi inte tar in nya patienter, varför är det kö? Varför presterar vi inte?

Härdsmälta, härdsmälta, härdsmälta i huvud och i hjärta.

Nu har vi kämpat oss igenom pandemitid. Folk säger ”det är över nu”. Ja, vi slipper restriktionerna nu. Men i vården ska vi fortfarande stanna hemma vid symtom. Testa oss. Vi är fortfarande mer och längre tid frånvarande vid sjukdom och VAB. Det kommer ta ett gott tag att springa i kapp det vi i Sverige anser vara normalitet.

Ibland kan jag känna hur bortskämda vi varit, och är, i detta land. Vad fint det är att få vara bortskämd! Jag skattar mig lycklig, att faktiskt ha kvalitativ tandvård att gå till. Att mina barn får gratis tandvård hela vägen till 23! Det är fint.

Långa vårdköer, lågkonjunktur och elräkningarna som fortsätter sätta sig i vrångstrupen. För att vi alla ska undvika härdsmältan tror jag vi måste tänka om inför 2023. Vi måste lägga oss på en annan nivå. Inte nödvändigtvis lägre, bara annan. Tänka annat, öppna fyrkanten och se oss omkring. Vara öppna för förslagen!

Hur gör de på den andra kliniken för att lösa paniken?
Hur gör andra länder för att laga trasiga tänder när tiderna vänder?
Ta hand om varandra, för vi har inga andra!

Med värme och ljus från er tankfulla tandsköterska
/Johanna

Johanna Ene är tandsköterska och blev utsedd till Årets tandsköterska 2017. Hon driver också den privata bloggen Tandsköterskan.net

Johanna Ene

Tandsköterska

Johanna Ene är tandsköterska och blev utsedd till Årets tandsköterska 2017. Hon driver också den privata bloggen Tandsköterskan.net

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera på vårt nyhetsbrev