Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

3 oktober 2017

”Där ser du! Du måste sluta dricka läsk! Lyssna nu på tandläkarn!” Vad ska vi göra av alla jobbiga föräldrar?

Karin Sjögren

Leg tandläkare, Odont dr, affärskommunikatör

Tången sitter om tanden, det spänner, ungen gnyr – då kastar sig pappan fram och filmar extraktionen. Han sänder live på facebook.
Lär er av veterinärerna. De vet hur man tar emot patienter med vårdnadshavare.

Det är fantastiskt att se hur veterinären med stort allvar lyssnar på husses oroliga berättelse över hur Snövit hoppat ur inhägnaden och sen inte kunnat röra sig. Den skäggiga angorakaninen plirar med ljusblå ögon från buren. Ena foten är bruten och behöver tas bort. Kaniner klarar sig mycket bra på tre ben, säger veterinären med erfarehet och tillit i rösten.

Snoddas är vårt allt. Den gamla schnauzerns trötta ögon möter veterinärens. Snoddas får vitaminer i spruta varannan månad. Han ligger i veterinärens famn med tassarna i vädret. En snabb tungkyss träffar nästan djurskötaren när hon tvättar hans ben inför blodprovet som ska tas först.

Alltså – hur svårt kan det va? Att möta hela familjen, alla på sin nivå. Lindra, bota, trösta som han sa Hippocrates. Kaninen får kli bakom öronen och bot för sin hälta, husse blir lyssnad till och tröstad.

Många har bekymmer med familjerna i tandvårdssituationen. Mammor som sitter med facebook i ett hörn, som skäller på sina barn ”hör du nu att du inte ska dricka så mycket läsk!”, och som, ovanpå hela eländet ska fotografera mitt i.

Jag tar det från början.

Alla patienter är i underläge. Barn är i dubbelt underläge. Överst är du, tandvårdaren, sen kommer mamman/pappan/tvärsystern/whatevermänskan som följer. Sist och minst längst ned finns lilleputt på besök i jättarnas land.

Först när vi ser den stegen av nivåer kan vi börja närma oss dynamiken i mötet med familjen. Alla har alla sina erfarenheter med sig in i rummet samtidigt. Puh. Konstigt att det ens går att andas därinne. Den rädda föräldern behöver mötas i sin rädsla och prisas för sitt mod. Föräldrarna står för 99,9% av barnets tandvård. Du har 0,1%. En mikroskopisk chans att göra ett gott intryck och stimulera till en livslång beteendeförändring. Det gäller verkligen att kamma sig.

Du kan se föräldern som barnets advokat. Den som behövs i en tingsrättsförhandling. Om min advokat satt och scrollade sin instagram och fotade mig för nya fantasifulla uppdateringar, hur skulle det kännas? #rättegång #röntgen #dagsböter??

Det är du som bestämmer hur mötet med familjen blir. Bara du. Du är herre på täppan.

Grundprincipen är:

Barnet är i centrum.
Mamma/whatever är din viktigaste medarbetare.

Så hur får man detta att funka? Kommunikation. Kommunikation. Kommunikation.

Tala om för familjen hur det går till. Tag med dem i dina planer.

Såhär kan det låta:

I väntrummet:
Hej och välkomna! Sikta på mamma först och barnet sen.

In i rummet:
Så kul att ni är här, äntligen! (Prisa och beröm)
Jag tänkte bara att vi skulle ta ett litet snack innan vi börjar med nåt alls, är det ok? (Sätt rubrik och bjud upp)

  • Japp!

Allra först – vad vet ni om idag? (Ge dem första ordet)

  • Kolla tänder och så…

Just exakt bra där! Vi gillar ju tänder alltså. (Spegla, bekräfta)
Jag brukar vilja säga ett par saker innan om vad som ska ske för att det ska bli så bra som möjligt, vill ni höra? (Business as usual, bjud in igen)

  • Jo

Tack, för det är ju Kalles tänder vi ska kolla, så du kommer att få sitta i stora stolen och sen lysa med lampa och det. (Kalle är i centrum)
Och mamma, du är superviktig för oss (kolla hennes namn). Både för Kalle och mig så behöver vi att du är med hela tiden och lyssnar och så. Och kanske, en del vill ta bilder, men det kan bli lite dumt undertiden – vi kan spara det till efteråt – om det är ok? (Mamma är viktig nu, bjud upp igen)

  • Det är ok!

Dåså- då kör vi – hopp opp i stolen! (Nu kööööör vi!)

Under behandlingen kommunicerar vi med barnet som mottagare och riktar oss samtidigt till mamma med ögonkontakt och ett inkluderande kroppsspråk.

Vägen till barnen går genom mamman.

Prisa och beröm hela tiden. Så, vad bra, härligt, du kan ju sånt här!

Tacka. När ni är klara så sammanfattar ni med något som låter som att det kommer att gå bra. Allt ser bra ut, det kommer att läka fint, tag det lite lugnt idag. Kaniner klarar sig bra på tre ben.

Välkommen på kurs i november i Göteborg, det finns platser kvar!

Karin Sjögren
Odont dr, leg tdl, affärskommunikatör, MI-tränare, med lem av Motivational Interviewing Network of Trainers (MINT)

Karin Sjögren

Leg tandläkare, Odont dr, affärskommunikatör

Leg tandläkare, Odont dr, affärskommunikatör

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev