Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

2 juni 2015

Debatten om tandvårdsbiträden

Johanna Ene

Tandsköterska

I mitt förra inlägg publicerade jag ett debattinlägg från tandvårdsbiträdet Emma. På det hela taget tycker jag att Emma bidrog med många intressanta tankar och en tydlig inblick i hur hon ser på sin roll som biträde. Dock tycker jag inte att det är rimligt på något vis att jämföra kunskap om och arbete med hygien och smittspridning inom vården med ett jobb på Mc Donalds. Om vi börjar se på hygienen på det viset och jämför med restaurangkök så är ribban tappad.

 

Mitt mål var och är inte att kritisera de som arbetar som tandvårdsbiträden, jag vänder mina synpunkter till beslutsfattarna som gör detta till en lösning på tandsköterskebristen. Varför är det brist? Hur löser ni det på ett hållbart och långsiktigt plan? Jag har läst på olika håll att tanken är att biträden ska vara en tillfällig lösning, problemet är att sådana oftast blir långvariga. Om de gynnar ekonomin. Ta de pengarna och höj sköterskelönen så ska ni se att många fler blir motiverade för yrket tandsköterska. Jag vet flera som efter utbildningen valt andra vägar, t ex gå tillbaka till sitt gamla mer välavlönade jobb. Det handlar inte bara om lön, men det hänger ihop. Se oss!

 

Läste precis en artikel i Tidningenvision.se där tandsköterska Linnea Nilsdotter uttalar sig.
Hon tycker dessutom att löneskillnaden mellan nya tandsköterskor, som går in på 19 500 kronor och tandvårdsbiträdena som under pilotprojektet fått 17 500 och nu eventuellt kommer att få en höjning på till drygt 18 000 kronor, är för liten.” Vi ska inte ha en ny låglönetjänst som dessutom ligger så nära tandsköterskans lön att man kan undra om det lönar sig att gå utbildningen och behöva betala studieskulder sedan. Plus minus noll. Plus en skymf!

 

Biträdesrollen kunde vara en start på utbildningen. Ta tillbaka den gamla varianten med lärlingar. Det ser jag som en fantastisk del i att lära sig ett yrke!

 

Ta hand om er alla där ute i blåsten.
Bästa Hälsningar
Johanna Ene

 

P.S. Kalla Fakta blev en het liten tornado som även jag virvlade in i. Här är mina ord om programmet:

Johanna Ene

Tandsköterska

Johanna Ene är tandsköterska och blev utsedd till Årets tandsköterska 2017. Hon driver också den privata bloggen Tandsköterskan.net

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje månad.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 10 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 10 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev